Тема и проблем има, но не бива да се спекулира

...
Тема и проблем има, но не бива да се спекулира
Коментари Харесай

Иван Портних: Проблем с езерото има, но не бива да се спекулира, особено преди туристическия сезон

„ Тема и проблем има, само че не трябва да се спекулира с нея изключително, преди туристическия сезон. “, съобщи кметът Иван Портних пред публицисти през днешния ден, съобщи кореспондент на ДНЕС+.

Той изясни, че сега се работи интензивно по отстраняването на компрометираната тръба и през днешния ден към този момент един сектор от нея е отхвърлен.
Поради корабния трафик, не е допустимо да се работи непрекъснато, а в избрани часове, само че водолазите имат подготвеност да поставят и нощен труд.

„ В последните години в района направихме доста значими стъпки във връзка с пречистването на водите. Спомнете си, ремонт на втория стадий на пречиствателната градска станция. Преди това имаше единствено механично отнасяне, след ремонта качеството на водата, която още веднъж се излива във Варненското езеро, е към този момент със напълно разнообразни индикатори. Огромни вложения се направиха за колекторно-помпени станции. В целият курорт Св. Св. Константин и Елена няма слив. Всичко се изнася към градската пречиствателна станция. Колекторно-помпената станция на Акциите също бе ремонтирана. В момента завършва дълбоководното заустване на Златни пясъци. Помните по какъв начин преди няколко години всичко се изливаше директно в морето. Тогава направихме дълбоководното заустване. Сега на процедура завършва завършването на новата пречиствателна станция. С други думи в района на Варна като цяло по повод пречистването на отпадните води и запазване чистотата на морските води, е направено извънредно доста. “, разяснява кметът.

Иван Портних добави още, че Община Варна не е директно виновна за положението на морската вода и, че още при сигнал от ВиК -Варна за повреда, са били известени всички институции – Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова Дирекция, Института по Океанология и хидрология.

Кметът съобщи, че са подхванати правосъдни дейности по адрес на компанията реализатор на ремонта на водопровода.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР