Телевизионният водещ Слави Трифонов коментира предложението на Бойко Борисов за

...
Телевизионният водещ Слави Трифонов коментира предложението на Бойко Борисов за
Коментари Харесай

Слави Трифонов: 2,5 милиона българи поискаха 1 лев субсидия, но Борисов го предложи на 942-ия ден

Телевизионният водещ Слави Трифонов разяснява предлагането на Бойко Борисов за това партийната дотация да бъде понижена на 1 лев. Той подсети, че едно от предложенията в инициирания от него референдум е било точно това.

``
реклама

Ето какво написа Трифонов във фейсбук:

" Днес за пръв път министър председателят Борисов направи предложение за 1 лев партийна дотация. Направи го на 942-я ден от провеждането на националния референдум, на който над 2,5 милиона българи желаеха тъкмо това – 1 лев дотация за партиите на получен глас.

От 6 ноември 2016 година, когато се организира референдумът, до през днешния ден Народното събрание не е обсъждало и гласувало независимо предложение за 1 лев партийна дотация. 
От 6 ноември 2016 година до през днешния ден държавното управление на Бойко Борисов изготви три републикански бюджета – за 2017 година, за 2018 година и за 2019 година И нито един път в тези три бюджета Борисов и финансовият му министър Горанов не предложиха 1 лев дотация. Припомням, че дотацията за партиите се предлага и гласоподава годишно със Закона за държавния бюджет. Нещо повече – и в трите години държавното управление оферираше 11 лв. дотация, а Народното събрание одобряваше без диспути.

Единствено спор имаше в края на 2016 година Тогава депутатите Мартин Димитров и Петър Славов предложиха таван на партийната дотация в размер на 1,6 млн. лева за всяка обособена партия или коалиция. Освен извършения референдум, претекст за предлагането им беше и че не може да има наложително гласоподаване без да има таван на дотациите. Хипотетично, в случай че всички гласоподаватели бяха осъществили вмененото им обвързване да гласоподават, то общата годишна партийна дотация можеше да надвиши 70 млн. лева. 
Предложението на Димитров и Славов обаче беше отхвърлено... главно с гласовете на ГЕРБ. 
Ако беше признато, през 2017 година и 2018 година ГЕРБ щеше да получи партийна дотация от към 1,40 лева на получен глас. ГЕРБ обаче избраха да получават по 13,23 лева на глас.

И не щеш ли на 942-я ден от референдума Бойко Борисов и финансовият му министър Горанов оферират най-сетне дотация от 1 лев. И по какъв начин единствено я оферират! 
Веднага след референдума Борисов излъга, че ще работи за понижаване на партийната дотация. „ Щом 3,5 милиона желаят това (1 лев субсидия) – глас национален, глас божи. Аз по-умен ли съм от тези 3,5 милиона? “ - сподели тогава Борисов. И внезапно тези 3,5 милиона „ умни “ българи през днешния ден за Борисов станаха „ луди “. Почти ядосан той стимулира предлагането за 1 лев дотация по този начин: „ В една полуда, който се разгласи против лудите, самичък го афишират за вманиачен “.

Освен това, през днешния ден ядосаните Борисов и Горанов заплашиха, че с 1 лев дотация партиите ще изпаднат според и ще останат без пари. Брей! 
Давайте в този момент, всички заедно, да зажалим, че партиите ще останат без пари. 
Давайте да зажалим, че партиите, които сега взимат дотация, ще би трябвало да почнат да харчат от спестените си 50 милиона лв.! 
Припомням – всяка една партия в Парламента, получаваща дотация, има на влог милиони левове, спестени от държавната дотация. Общо имат 50 милиона. 50 милиона.
Значи да жалим за партиите, че ще си харчат тия 50 милиона, а да не жалим за тези един милион и половина пенсионери, които получават под 320 лв. пенсия?

Сега и на депутатите на ГЕРБ няма да им е елементарно – 3,5 милиона българи гласоподават за нещо и те не го одобряват, само че същото го предлага един човек от Банкя – и всички клякат.

Всъщност, в случай че не беше открито закононарушението с нелегално надвзетите пари от партиите, предлагането на Борисов и Горанов щеше да се случи надалеч след 942-я ден. А можеше и изобщо да не се случи. Но пък в този момент си е супер – идват избори - да спасим един основен министър и да удържим националния яд ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР