Телевизионният канал BIT има нов собственик. Това предизвика напрежение в

...
Телевизионният канал BIT има нов собственик. Това предизвика напрежение в
Коментари Харесай

Напрежение в телевизия BIT заради продажбата

Телевизионният канал BIT има нов притежател. Това провокира напрежение в екипа на медиата и сега се организира заседание, по време на което ще бъдат бъдат взети основни решения за бъдещето на малкия екран.

В четвъртък досегашният притежател Павел Вълнев, популяризира писмо до медиите, в което споделя, че въпреки да е гледал на медията като на бизнес план, приема радялата с нея като сбогуване с чиста фантазия.

"Мечтите обаче мъчно се ръководят отдалече, даже когато са оставени да се реят свободно на пазарния вятър. А пазарът в България е необикновен - телевизионният е концентриран в мейнстрийма, а рекламата е ориентирана натам. " - установи Вълнев.

"Винаги съм правил разлика сред икономическата част на медията и нейното наличие. Няма да намерите човек, от вътрешната страна в Би Ай Ти или извън, който да каже, че в миналото съм се намесил в наличието. " -добавя досегашният притежател.

Според информация на "24 часа ", новият притежател е Мирослав Янев. Той е изпълнителен шеф на продуцентската компания MediaPro Entertainment, която е част от съдебномедицинска експертиза (Central European Media Enterprises), притежател на bTV.

Мирослав Янев е работил за излъчвания на Нова ТВ като "Стани богат " и "Семейни войни ", по-късно става изпълнителен продуцент на MediaPro Entertainment като част от медийната група CME. Последната продукция, по която е работил, е филмът "Бензин " (2017).

Телевизия Би Ай Ти бе основана от Нери Терзиева и започва на 14 септември 2015 година Тя има две централи - в София и в Чикаго, и излъчва от двете места. В централата й в Чикаго работи и известната българска журналистка Ралица Василева, която дълги години четеше новините по Си Ен Ен.

Пълният текст на писмото на Вълнев:

Би Ай Телевизия (Bulgarian International Television) към този момент не е мое владеене. Въпреки че постоянно съм гледал на малкия екран като на бизнес план, би трябвало да призная, че се деля с нея с горест. За малко повече от две години тук срещнах хора, които биха били горделивост за всяка международна медия - и публицисти, и фенове. И защото нямам различен бизнес в България, не познавам политиците й, с изключение на тези, които са гостували в Чикаго, претърпявам раздялата като сбогуване с чиста фантазия.

Мечтите обаче мъчно се ръководят отдалече, даже когато са оставени да се реят свободно на пазарния вятър. А пазарът в България е необикновен - телевизионният е концентриран в мейнстрийма, а рекламата е ориентирана натам. Ако осъждам по обстановката в Съединени американски щати, където пребивавам, а и в Европа, за малко време и тук ще се откри, че дребните медии са наложителна част от избора на жителите. Те дават глас на хората отвън статуквото, носят плурализъм и народна власт.

Но към този момент не съм в позиция да разпределям препоръки. Винаги съм правил разлика сред икономическата част на медията и нейното наличие. Няма да намерите човек, от вътрешната страна в Би Ай Ти или извън, който да каже, че в миналото съм се намесил в наличието. Нещо повече - постоянно съм опазвал медията от външна интервенция - политическа или икономическа. Затова хората на Би Ай са свободни. Новият притежател няма да сгреши, в случай че почете и запази свободата и независимостта на екипа. Може би този е методът България още веднъж да се изкачи нагоре по скалата на свободата и независимостта на медиите. Трудно е, само че не и невероятно. Показва го късата история на БИТ до момента. Никоя друга телевизия, тук и по света, не е заемала челно място по доверие на аудиторията единствено за две години.

Благодаря ви за доверието.

За мен и за брат ми Румен беше чест!

Павел Вълнев,

Чикаго, САЩ
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР