Телескопите Джеймс Уеб“ и Хъбъл“ заснеха удара на космическия апарат

...
Телескопите Джеймс Уеб“ и Хъбъл“ заснеха удара на космическия апарат
Коментари Харесай

Заснеха удара на апарата ДАРТ в астероида (ВИДЕО)

Телескопите „ Джеймс Уеб “ и „ Хъбъл “ снимаха удара на галактическия уред ДАРТ на НАСА върху астроида Диморфос, оповестиха Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Изображенията ще оказват помощ на учените да уточнят процеса на изместване на орбитата.

Двата галактически телескопа за първи път бяха употребявани за по едно и също време наблюдаване на еднакъв небесен обект – метеорит на 11 милиона километра от Земята. С него беше осъществено първото в света тестване на технология за отбрана на планетата ни от рисково небесно тяло.

В понеделник през нощта галактическият уред ДАРТ на НАСА се блъсна в Диморфос – дребна 160-метрова луна, която обикаля към по-голям астроид, в опит да отклони орбитата й.

Ще минат от няколко дни до няколко седмици, преди учените да потвърдят, че траекторията й е изменена. Малко след конфликта първите фотоси, направени от наземни телескопи и от бордовия наноспътник LICIACube, демонстрираха голям облак прахуляк към Диморфос, разпрострян се на хиляди километри.

Този облак телескопите „ Джеймс Уеб “ и „ Хъбъл “ снимаха от близко – от космоса, споделя пред Агенция Франс Прес Алън Фицсимънс, астроном от Кралския университет в Белфаст, участващ в наземните наблюдения по плана ATLAS – мрежа от четири телескопа на Хавай. Тези изображения ни разрешават да забележим „ ясно по какъв начин този материал лети на части след избухливия удар на ДАРТ, това е много впечатляващо “, прибавя той.

Кратерът е по-голям от предстоящото, сподели Иън Карнели. Той работи по задачата „ Хера “ на Европейската галактическа организация, която след четири години ще изследва от близко резултата от удара върху Диморфос.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР