Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното:

...
Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното:
Коментари Харесай

Как да изберем най-доброто агнешко месо за празника

Агнешкото месо се класифицира според от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено единствено с майчино мляко) - оптималната възраст 3 месеца; младо агне (вече " отбито “ от мляко и трансферирано на фуражи) - от 3 до 5 месеца; младо охранено и към този момент " тревопасно “ агне – 6–8 месеца; класическо агнешко - от агне на 8 до 12 месеца; шилешко – от шиле или " възрастно “ агне на 12–14 месеца. Млечното агнешко се смята за най-крехкото и меко. 100 грама съдържат 192 kcal. Освен това количеството холестерол е няколко пъти по-ниско спрямо говеждото и свинското месо.

Младото агнешко месо съдържа огромно количество потребни витамини и минерали, незаменими аминокиселини и протеини. То е скъп източник на цинк, който е от значително значение за естественото действие на имунната система. Има мек розов нюанс. Колкото по-старо е агнето, толкоз по-тъмно е месото. Що се отнася до характерната миризма, тя е присъща единствено на месото на възрастни човеци. 

Истинското агнешко има прелестен тънък мирис. 

Видове агнешко месо 

Врат 

Евтино месо с богат усет. Използва се за подготвяне на бульони, пържоли и печено. Двойното вратно филе е уместно за шпиковане. Препоръчително е да се подложи на продължителна топлинна обработка. 

Бон филе 

Много мека и фина част. Използва се за подготвяне на шишчета и други ястия на грил или скара. Подходящо за краткотрайна обработка при високи температури. Има отличен усет и мирис. 

Плешка

Използва се интензивно в кухните по целия свят. Най-често се пече цяла на фурна. Подходяща и за готвене на части. Перфектно се добавя със зеленчуци и ориз. Доста меко месо, само че въпреки всичко малко по-твърдо от задното бутче. 

Гръб 

С фина конструкция и съвсем цялостна липса на мазнини. Препоръчва се за обработка при високи температури, времето за термична обработка е минимално. Може да се употребява за печене или пържене, както и за шишчета. Най-често - за котлети. 

Гърди 

Евтино месо с високо наличие на мазнини. Може да се пече с костите. Използва се за задушаване (задължително се отделя от костта и се нарязва на ситно), подготвяне на супи, яхнии, пилаф (с ориз) и други ястия. Отличава се със своята сочност и кондензиран усет. 

Бут

Съдържа най-малко кости и мазнини и се отличава със своята сочност. Често бутчето се пече цяло. Филето е уместно за пържоли и печене на скара. Джоланът е подобаваща съставна част за ястия от италианската или азиатската кухня. 

Рагу 

За подготвяне на рагу се употребява месо от врат, гърди и джолан. Отличава се с високо наличие на мазнини, сочност и богат мирис. Как да изберем? Висококачественото агнешко е еластично, с гальовен розов нюанс. Мастните линии са бели. Пожълтяването им демонстрира, че не е агнешко, а овче или даже остаряло овнешко. Яркочервеният нюанс на месото също значи, че овенът или овцата са били минимум на две години по време на клането.

Можете да определите свежестта, като натиснете месото с пръст. Ако формата му се възвърне бързо, значи е с високо качество. Но при положение, че ямката се резервира дълго време, би трябвало да откажете покупката. Свежестта на агнешкото може да се дефинира и по миризмата. Тя би трябвало да е приятна, без признаци на мухъл и гнилостни процеси. 

Как се готви агнешко? 

Можете да наблегнете усета му, като употребявате сосове със сладостен и кисел усет. За марината се употребяват мляко, кисело мляко и сметана. Най-добрите подправки за агнешко месо са чесън, розмарин, джинджифил и босилек. Преди пържене частите месо могат да се потопят в тесто или да се овалят в галета. При задушаване може да добавите сушени кайсии, сини сливи, семена от нар, поучава actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР