Телелинк бизнес сървисис груп и United Group са се отказали

...
Телелинк бизнес сървисис груп и United Group са се отказали
Коментари Харесай

Сделката между United Group и "Телелинк бизнес сървисис груп" пропадна

" Телелинк бизнес сървисис груп " и United Group са се отказали от договорката, която предвиждаше придобиването на мажоритарен пакет акции в българската компания, излиза наяве от известие до Българската фондова борса (БФБ). Пред " Капитал " изпълнителният шеф на " Телелинк бизнес сървисис груп " Иван Житиянов разяснява, че макар пропадането на договорката, проектите за промяна на мажоритарния притежател не се е трансформирала.

Основните акционери в българската компания - Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов,. Минчев е притежател на 67% от акциите в сдружението, а Евгениев и Шопов държат по 4%. Само дни след изказването им тогава.

Към края на деветмесечието за 2021 година, последните налични консолидирани данни от страна на " Телелинк бизнес сървисис груп ", компанията регистрира 134.4 млн. лева доходи. Това е скок от 42% по отношение на година по-рано. Печалбата преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) възлиза на 14.2 млн. лева, а чистата облага - на 10.3 млн. лева Капитализация на компанията е 186 млн. лева, което прави пазарна стойност на 51% все още от над 90 млн. лева Сделката трябваше да стане през сдружението на United " Словения броудбанд ", като Комисия за защита на конкуренцията даже образува произвеждане за централизация преди договорката, което в този момент би трябвало да приключи.
Маню Моравенов, изпълнителен шеф на БФБ, Иван Житиянов, изпълнителен шеф на " Телелинк БСГ ", създателят и главен акционер Любомир Минчев и Ханс Ван Хувелинген - ръководител на Народно събрание на компанията при излизането й борсата през лятото на 2020 година Източник: БФБ В търсене на " клик "
" Доколкото ми е известно, проектите за смяна на мажоритарната благосъстоятелност не са се трансформирали. Любомир Минчев обаче търси един стратегически " клик ", който тук го нямаше. Аз също, в случай че не видя подобен " клик ", не бих бил благополучен и не бих подкрепил такава договорка. Вече 16-17 години съм в тази компания и имам прочувствена обвързаност към нея, въпреки да не съм мажоритарен притежател. Искам този, който ще пристигна в бъдеще, да разгърне капацитета на компанията в страните от Западна Европа, където нямаме натрапен бранд и всичко е доста скъпо ", разяснява Житиянов.
Реклама
Той прибавя, че пропадането на договорката не се дължи на " нещо неправилно от наша страна ". " Телелинк " е направила инспекция на данните, която е подкрепила макрорамката и информацията на микрониво. След като двете компании са минали през финансовата част, са почнали разискване на тактика и синергии, само че са открили, че няма задоволително огромна опция за развиване.

Житиянов споделя още, че решението е било двустранно. United Group е един от огромните клиенти на " Телелинк " посредством БТК и други свои сдружения. " Заключихме дружно, че няма да стане по този начин, както го мислехме. Една от аргументите те да ни търсят беше точно отвесната интеграция, само че стигнахме до заключението, че тя няма да има резултата, който чакахме. "

" Една такава продажба би трябвало да бъде смислена, тъй като ние търсим стратегически вложител, а не просто да се продадем ", прибавя той. " Ако се поставите на мое място, ние управляваме напълно компанията и аз желая всички хора, които по този начин или другояче мъчно задържаме, знаете какъв е пазарът на труда в IT бранша, да имат бъдеще при нас. Ако можем да го опростим: нямаше го този стратегически " клик ". Извървяхме един дълъг път с тях, само че просто не се получи и аз почитам мнението на Любомир Минчев. "

Търснето на покупател ще продължи. Житиянов споделя, че ползата на United Group се е появил доста бързо, откакто мажоритарните акционери са оповестили желанието си да продадат част от компанията, по тази причина те не знаят дали има интерес и от другаде.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР