Телекомуникационните оператори са в неудобно положение: хем трябва да вдигнат

...
Коментари Харесай

IDC: Операторите вдигат цените – започват с мобилните услуги


Телекомуникационните оператори са в неловко състояние: хем би трябвало да вдигнат цените, с цел да покриват повишените си разноски, хем да не отхвърлен клиентите, регистрира IDC (снимка: CC0 Public Domain)

Разходите за телекомуникационни услуги се чака да набъбнат с 1,9% тази година. Стойността на световния телеком-пазар ще доближи $1,6 трилиона, съгласно Тракера на телеком-услугите на IDC, който се разгласява два пъти в годината.

Данните са „ малко по-оптимистични “ от тези, оповестена през май, заради въздействието на инфлацията по света, отбелязва IDC. Много оператори по света покачват цените на своите услуги, тъй че потребителите ще би трябвало да харчат повече за връзките си. Съответно общата стойност на пазара ще се повиши повече от в началото предстоящото.

IDC увеличи прогнозата си за разноските за телекомуникации единствено с 0,3% в Америка, само че с 0,9% в EMEA, защото Европа се бори с по-висока инфлация от останалата част на света. Фактор за това са възходящите цени на силата. Все отново районът с най-бърз общ плануван напредък е Азиатско-Тихоокеанският. Така е частично заради инфлацията, само че по-скоро тъй като някои пазари в района имат релативно по-ниска плътност на телекомуникационния пазар, означават анализаторите.

Покачването на цените на телеком операторите най-често стартира с мобилните си услуги. „ Повечето от операторите в началото се концентрираха върху мобилната част на пазара, като подвигнаха междинните цени с висок едноцифрен %. Това беше направено, тъй като мобилната секция съставлява съществена част от всеки пазар на телекомуникационни услуги, затова резултатът от сходно деяние е забележим по-рано “, разяснява IDC.
още по темата
Анализаторската компания добави, че фокусът върху мобилните услуги за потребителите има и различен източник – операторите имат по-малка ценова еластичност при своите закрепени и корпоративни услуги, където постоянно са налице многогодишни контракти, надлежно са планувани наказания, свързани с всевъзможни промени. Поради това IDC чака разноските за мобилни услуги през 2022 година да набъбнат с 0,7%.

Повишаването на цените може да докара до понижаване на търсенето, някои компании даже ще се опълчват или просто ще се отхвърлят, тъй като не могат да си разрешат да заплащат тези цени. Но, съгласно IDC, телеком-услугите към този момент са толкоз значими, че се смятат за съществени ютилити фактори. Затова „ намаляването на търсенето най-вероятно няма да бъде голямо “.

„ Това слага телекомуникационните оператори в неловко състояние “, разяснява Крешимир Алич, проучвателен шеф на дивизията за телеком услуги в IDC. „ Поддържането на постоянни маржове ще изисква спомагателни нараствания на цените. Способността [на операторите] да балансират деликатно сред двете сили ще дефинира бъдещото развиване на телекомуникационните пазари в обособените страни, райони и целия свят “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР