Телекомуникационните компании ще вдигнат цените заради инфлацията и през тази

...
Телекомуникационните компании ще вдигнат цените заради инфлацията и през тази
Коментари Харесай

Vivacom и А1 вдигат цените заради инфлацията

Телекомуникационните компании ще вдигнат цените поради инфлацията и през тази година, се разбра от известия на две от тях. През 2020 още веднъж имаше покачване, отново през февруари. За момента удостоверение за индексацията има от Vivacom и A1, от Yettel отхвърлят коментар.

При Vivacom актуализацията е с 4.7%
" Поради продължаващото повишаване на разноските за труд и доставка на артикули и услуги, на съображение Общите условия на Vivacom от февруари 2024 година цената на месечния абонамент за част от главните и спомагателните услуги ще бъде увеличена с насъбраната инфлация за 2023 година - 4.7% ", се споделя в известие на уеб страницата на компанията.

Уточнява се, че няма да бъдат вдигани цените за обществени абонаментни проекти и проекти за хора с увреждания за мобилни и закрепени гласови услуги (Smart S+, Optima 250, Инвалиди 160, Инвалиди 300, Ограничен).
 
 Vivacom Vivacom Източник: Zonanews
Старите суми ще продължат да заплащат и клиентите, които имат контракти с добитите оператори " Цифрова кабелна телевизия " ООД, " НЕТ1 " ЕООД (Net1) и " Телнет " ООД. Бонусът важи и за нови тарифни линии, които са почнали да се оферират през предходната година - EON SAT LIGHT, FULL, PREMIUM, безграничен 4G интернет за дома (Mobix XL), високоскоростен 5G интернет за дома и офисa, както и за услуги, за които е подписано съглашение за нов период на контракта след 1 януари 2024 година

А1 обмислят какъв брой да е индексацията
Пред Българска телеграфна агенция от А1 показват, че разноски им са съществено увеличени, което постанова да се извърши индексация на месечните абонаменти такси. " Това е общоприета процедура в Европейски Съюз, която е планувана в договорите и надлежно използваните към тях Общи условия на нашите клиенти. Анализираме въздействието на инфлацията върху нашия бизнес, с цел да можем да вземем най-хубавото решение за нашите клиенти и за компанията. След като имаме подготвеност, ще уведомим нашите клиенти във допустимо най-кратки периоди ", прецизират от телекома.
 
 Мобилен оператор А1 Мобилен оператор А1 Източник: Zonanews
Yettel мълчат
Най-лаконични все още са от Yettel, като показват, че на този стадий не биха коментирали тематиката.
 
 Yettel Yettel Източник: Zonanews
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР