Телекомуникациите в Судан днес бяха прекъснати, съобщи Ройтерс, позовавайки се

...
Телекомуникациите в Судан днес бяха прекъснати, съобщи Ройтерс, позовавайки се
Коментари Харесай

Седем загинали в Судан след военния преврат

Телекомуникациите в Судан през днешния ден бяха прекратени, заяви Ройтерс, базирайки се на собствен публицист на терен. Това стана ден, откакто военните в страната превзеха властта посредством прелом, при който, съгласно информация на здравното министерство, са починали седем души при конфликти сред улични стачкуващи и бойци.
Още по темата
Все още няма публично удостоверение за прекъснатите телекомуникации.

След една като цяло спокойна нощ, тази заран животът в столицата Хартум е застинал.

Магазините са затворени, в града не работят никакви услуги, а някои пътища остават блокирани от военните.

Лидерът на преврата военачалник Абдел Фатах Бурхан разпусна ръководещия Суверенен съвет на Судан, в който участваха военни и цивилни. Суверенният съвет на Судан трябваше да преведе страната към народна власт, откакто преди две години дълго управлявалия властнически водач Омар ал Башир бе свален посредством всеобщи митинги.

Бурхан разгласи изключително състояние в цялата страна и прикани въоръжените сили да защитят сигурността и сигурността в страната. Той даде обещание да свика избори през юли 2023 година и тогава да съобщи властта на цивилно държавно управление, определено от жителите.

Събитията в Судан са огледало на това, което се случва в няколко арабски страни, в които армията укрепи въздействието си след поредност национални протести.

Асоциацията на суданските експерти - коалиция на деятели, взела участие в протеста против Башир, прикани за стачка. Призивът за общонационална стачка звучеше и по представителите на джамиите в Хартум.

Суданското министерство на информацията, което към момента е лоялно към отстранения министър председател Абдала Хамдок, заяви в профила си във " Facebook ", че преходната конституция дава само на премиера правото да афишира изключително състояние и че дейностите на военните са закононарушение.

" Хамдок към момента съставлява законната преходна власт ", се споделя в известието.

Министерството на информацията сподели още, че Хамдок, който е икономист и някогашен почитан чиновник на Организация на обединените нации, е бил арестуван и отведен в незнайна посока, откакто е отказал да направи изказване в поддръжка на завладяването на властта от военните.

Правителствата на Съединени американски щати, Англия и Норвегия осъдиха преврата в Судан и обявиха, че са надълбоко загрижени за обстановката в страната.

В обща позиция, публикувана от Държавния департамент на Съединени американски щати, те приканиха силите са сигурност да освободят лицата, които са били задържани нелегално.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР