Текстът е препечатан от Дойче веле.Първите дни на март, Синеморец,

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Първите дни на март, Синеморец,
Коментари Харесай

Лакомия и алчност: Искат да обезобразят едно от най-красивите кътчета в България

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Първите дни на март, Синеморец, устието на Велека. Слънце и шир, в който зеленото на поляните прелива в синьото на водата и в жълтото на пясъчната линия, отделяща морето от реката. Една от най-красивите и магнетични естествени картини в България.

На финалната права

Тук постоянно царят успокоение и безметежност, които в този момент, на фона на настоящите нервности (коронавирус, бежанци и прочие), се усещат още по-силно. През последните години обаче доста сходни хубости станаха жертва на алчността и лакомията. И изчезнаха. Затова и тук чувството за успокоение и безметежност е примесено с паника за задаваща се заплаха. От години и без доста звук земите над устието бяха разпарцелирани. И единствено се чака комфортен миг, с цел да бъдат застроени.

И ето, че за вложителите и за грижещите се за тяхното " улеснение " локални управляващи и национални институции този миг най-сетне се задава. В средата на февруари районното министерство откри спряната краткотрайно преди две години процедура за съвещания по общия организационен проект на община Царево и отчета за неговата екологична оценка. Крайният период за внасяне на мнения е 16 март, а публичното разискване е планувано за 23 март. Екоминистерството, естествено, е дало позитивна оценка на отчета. Така че след някоя и друга седмица проектът може да влезе дефинитивно в действие без право на обжалване. И тогава - да заповядат багерите и бетоновозите, с цел да обезобразят и съсипят и последните незастроени места на брега от Резово до Лозенец.

Като китайска капка

Това в действителност е финалната права на един над 20-годишен потаен и толерантен като китайска капка развой на подмолно асимилиране на най-апетитните терени по южното Черноморие посредством смяна на предназначението им, препродажби, заменки, фалшификации и други форми на заобикаляне на разпоредбите и законите. Още през първата половина на този интервал огромна част от усвоеното бе застроено със съответните вреди за околната среда. През това време локалната власт посредством поредност хватки с устройствените проекти се опитваше да узаконява и уголемява този развой върху нови и нови територии. Донякъде преломна се оказа 2008 година, когато следващият вид на общ организационен проект планува съвсем 100-процентно застрояване на крайбрежната зона от естествения парк " Странджа ". Което провокира митинги, правосъдни борби и промени в законите. Тогава темпото на застрояване мощно понижа, само че все си мисля, че главната причина за това бе по-скоро настъпилата финансово-икономическа рецесия, в сравнение с нещо друго. После рецесията отшумя и всичко си потегли постарому. Така се стигна до днешния проект. Опитаха се да го пробутат преди две години, само че кой знае за какво " краткотрайно " се отхвърлиха. Този път очевидно работата им наподобява " опечена " и по тази причина са решили да стигнат до дъно.

" Много по-щадящ "

През 2018 година тогавашният екоминистър и сегашен задържан дефинира този проект като " доста по-щадящ за природата ". Демек: " От нас да мине ". Но и без откъсналата се от сърцето им лепта проектът планува урбанизиране на над 83 хектара от естествения парк, от които близо 68 хектара за хотели, вилни зони и къмпинги по брега на морето. По-конкретно това значи застроената през днешния ден повърхност на Резово да нарасне със 106% (едно ново село), на Синеморец - с 54%, на Варвара - с 33%.

Докладът за екологична оценка, съпътстващ проекта, е с очевидни признаци на натаманяване, тъй че да обслужи тези планове и в наукообразна форма да потвърди, че тяхното влияние върху околната среда би било " незначително ". Вероятно поради тази предумишленост отчетът, както настояват четящите го експерти, е цялостен с несъответствия, пропуски и неточности. Като фантастичното изказване за над 52 километра пясъчни плажове, което очевидно би трябвало да потвърди необработен " рекреационен капацитет " и да оправдае бъдещите нови кревати. В несъгласие със закона се употребяват остарели данни отпреди 5 и повече години. Пропуснати са местообитания и една цяла предпазена зона, а при оценката за въздействието върху биологичното многообразие създателите са съумели да не упоменат нито един тип растение или животно. Вероятно поради бързането по метода копи-пейст, тук-таме се появяват имената на други общини (Павел баня и Созопол). Все отново би трябвало да се признае, че създателите не са съумели да скрият съществуването на фундаментални инфраструктурни проблеми с водоснабдяването, електроснабдяването и неналичието на пречиствателни станции, които няма по какъв начин да бъдат решени в обозримо бъдеще. С други думи: в случай че набелязаните планове се изпълнят, няма да има нито задоволително вода, нито задоволително ток, а за чистотата на морето по-добре да не приказваме, че това и без друго е болна тематика.

Никаква рационална причина

Разбира се, за всичко това към този момент са или следва да бъдат импортирани съответните аргументирани възражения. Но не ми се има вяра този път някой да им обърне внимание. Защото колкото и да е висока, екологичната цена на новия организационен проект е нищо пред решителността на заинтригуваните от неговото приемане най-сетне да " оползотворят " и осребрят добитите парцели, направените вложения и властовите си позиции.

Има обаче и една друга цена, която ще би трябвало да бъде платена от всички останали. Няма безусловно никаква рационална причина, която да постанова плануваното разгръщане на урбанизираните територии край брега на морето. Напротив, по-разумно е дори те да бъдат понижени (примерно с площта на многочислените терени, вкарани през годините в регулация " по втория метод " ). Защото съсипвайки природата и крайбрежните простори и хубости, новото строителство ще ликвидира главното преимущество на курортни селища в региона, ще прогони доста от туристите и ще убие огромна част от бизнеса и поминъка на локалните хора.

Впрочем, тази вероятност от дълго време може да се види и пипне. Преди 20 години високият каменист бряг над живописния плаж Бутамята в южния завършек на Синеморец бе празен. Днес е гъсто застроен с комплекс от големи, целогодишно (полу)празни здания като в Слънчев бряг, поради които даже не може да се види морето. След някоя и друга година почти по същия метод може да наподобява и устието на Велека.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР