=текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Версия на тази история

...
=текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Версия на тази история
Коментари Харесай

Когато Джо Байдън срещна Голда Меир, беше много по-различно време на размирици

= " текст " data-component-name= " редакторска записка " class= " editor-note inline-placeholder " data-article-gutter= " true " > Версия на тази история се появява в бюлетина What Matters на CNN. За да го получите във входящата си поща, регистрирайте се гратис.

Това е история, която президентът Джо Байдън споделя неведнъж през последните дни и има за цел да показва дългата му история в поддръжка на Израел.

Байдън постоянно споделя за срещата си с Голда Меир, първата и единствена жена, която е модернист, заемаща поста министър-председател на Израел.

Когато се срещнаха през 1973 година, тя беше на 70 години, а Байдън, тогава на 30, беше в първата си година от траялата десетилетия кариера в Сената.

Когато описа историята в сряда по време на среща в Тел Авив с сегашния министър председател на Израел Бенямин Нетаняху, той я описа вярно, като означи, че това е било тъкмо преди войната Йом Кипур през 1973 година

Важната част от историята е краят, който се случва, до момента в който те стоят един до друг, до момента в който се прави фотография. (Забележка: фоторедакторите на CNN не съумяха да намерят фотография на Байдън и Меир, стоящи дружно.)

БАЙДЪН: Без да ме поглежда, тя ми сподели, знаейки, че ще я чуя: „ Защо изглеждате толкоз угрижен, сенатор Байдън? “ И аз споделих: „ Притеснен ли си? “ Като: „ Разбира се, безпокоя се. “ И тя ме погледна и – не погледна, сподели: „ Не се тревожим, сенаторе. Ние, израелците, имаме скрито оръжие. Няма къде другаде да отидем. ”

Е, през днешния ден споделям на цялостен Израел: Съединените щати също няма да отидат на никое място. Ние ще застанем с вас.

Той описа същата история по-рано денем, макар че не беше наясно с основен подробност. Говорейки преди да се срещне с израелци, наранени от терористичните офанзиви там, той сподели, че срещата се е състояла „ тъкмо преди Шестдневната война “, която се е случила през 1967 година, преди Меир да е министър-председател и преди Байдън да е сенатор.

Но краят на историята постоянно е всъщност еднакъв. Ето по какъв начин го сподели той по време на събитието на общността.

БАЙДЪН: И ние стоим там и вършим фотография по този начин, като че ли ние с теб стоим и гледаме пресата. И тя – без да ме гледа, тя се обърна и тя – по този начин, и тя сподели: „ Изглеждате обезпокоен, сенаторе. “ Казах: „ Аз съм “. Тя сподели: „ Не се тормозете, ние, евреите, имаме скрито оръжие в нашата борба: нямаме къде другаде да отидем. “

Е, истината е, че в случай че нямаше Израел, трябваше да го измислим. Истината по въпроса е, че аз имам вяра, че вие ​​– както се прибрах у дома и споделих – имах проблеми по това време, само че беше истина: не е нужно да си евреин, с цел да си ционист. Не е нужно да си евреин, с цел да си ционист.

Той е обединявал тези две събития – Войната на Йом Кипур от 1973 година и Шестдневната война от 1967 година – и преди, както екипът за инспекция на обстоятелства на CNN рапортува през 2021 година

По стичане на събитията има нова кино версия на историята на Меир, „ Golda “, с присъединяване на Хелън Мирън и фокусирана върху войната от Йом Кипур от 1973 година

Струва си да научите малко от историята на тези два спора, тъй като те към момента имат значение през днешния ден.

По време на Шестдневната война през юни 1967 година Израел нанесе предпазен удар против Египет, Сирия и Йордания и завзе контрола върху линията Газа, която беше под контрола на Египет, дружно със Синайския полуостров в Египет, Голанските възвишения в Сирия и Йордания Западен бряг, в това число целия град Йерусалим.

По време на войната Йом Кипур през октомври 1973 година Египет и Сирия нападнаха Израел в най-свещения ден от еврейския календар за да си върнат земя. Войната докара до петролно ембарго от арабските народи против Съединени американски щати, когато Съединени американски щати поддържаха Израел.

СВЪРЗАНИ: Газа обяснено

Въпреки че войната завърши за по-малко от три седмици, на Израел ще са нужни още близо девет години, с цел да отстъпи контрола над Синайския полуостров на Египет, развой, който беше приключен през 1982 година след споразуменията от Кемп Дейвид от 1978 година докара до кротичък контракт сред страните.

Израел продължи да окупира линията Газа до 2005 година, когато изтегли бойци и заселници. Йордания, която в миналото е направлявала другата палестинска област, Западния бряг, призна Израел през 1994 година и израелците не престават да строят селища там.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР