Texas A&M постига споразумение за 1 милион долара с професор по журналистика заради противоречия при наемане на работа

...
Тексаският университет A&M постигна споразумение за 1 милион долара с
Коментари Харесай

Тексаският университет A&M постигна споразумение за 1 милион долара с чернокож професор по журналистика, който каза, че предложението й за длъжност се е провалило след реакция към работата й по усилията за многообразие и равнопоставеност, съобщиха от университета в четвъртък.

Ръководството на университета се извини на Катлийн Макелрой за „начина, по който беше обработено нейното заявление за работа“ през юни, когато условията на предложения от нея договор се промениха драматично.

„Texas A&M признава, че са допуснати грешки по време на процеса на наемане на д-р Макелрой. Ръководството на Texas A&M се извинява на д-р Макелрой за начина, по който е била обработена нейната кандидатура за работа, поучило се е от грешките си и ще се стреми да гарантира, че подобни грешки няма да се повтарят в бъдеще“, се казва в съвместно изявление на училището с Макелрой.

Макелрой ще продължи да бъде професор в Тексаския университет в Остин, се добавя в изявлението.

Президентът на Texas A&M University М. Катрин Банкс подаде оставка в четвъртък. Президентът на Texas A&M University М. Катрин Банкс подаде оставка в четвъртък. От Texas A&M

„Тексаският университет A&M остава в сърцето ми въпреки събитията от последния месец. Никога няма да забравя, че Aggies – студенти, членове на факултета, бивши студенти и персонал – изрази подкрепа за мен от много сектори“, каза Макелрой в съвместното изявление. „Надявам се, че разрешаването на моя въпрос ще засили верността на A&M към високите постижения във висшето образование и ангажимента му към академичната свобода и журналистиката.“

Изпитанието накара тогавашния президент на университета М. Катрин Банкс да подаде оставка и предизвика вътрешно преразглеждане на въпроса.

Миналия месец МакЕлрой каза пред Texas Tribune, че предложението й за постоянна позиция бързо е изчезнало, след като й е казано, че има обратна реакция при наемането й поради работата й по програми за разнообразие, справедливост и приобщаване.

„Съдят ме по раса, може би по пол“, каза Макелрой в интервю за Tribune.

ФАЙЛ – В този вторник, 6 юли 2021 г., снимка от файл, Никол Хана-Джоунс е интервюирана в дома си в квартал Бруклин в Ню Йорк. Хана-Джоунс прие преподавателска позиция в университета Хауърд на фона на противоречия относно това дали ще й бъде предоставен мандат в университета на Северна Каролина, след като критиците поставиха под съмнение нейните акредитиви, по-специално нейната наградена с Пулицър работа „Проектът 1619“, която проследява историята на страната с робство. Коутс, възпитаник на Хауърд, е журналист и автор на бестселъри, който също наскоро се присъедини към преподавателския състав на университета. ФАЙЛ – В този вторник, 6 юли 2021 г., снимка от файл, Никол Хана-Джоунс е интервюирана в дома си в квартал Бруклин в Ню Йорк. Хана-Джоунс прие преподавателска позиция в университета Хауърд на фона на противоречия относно това дали ще й бъде предоставен мандат в университета на Северна Каролина, след като критиците поставиха под съмнение нейните пълномощия, по-специално нейната наградена с Пулицър работа „Проектът 1619“, която проследява историята на страната с робство. Коутс, възпитаник на Хауърд, е журналист и автор на бестселъри, който също наскоро се присъедини към преподавателския състав на университета. Джон Минчило/АП

Следващата година ще влезе в сила щатски закон, забраняващ офисите за многообразие, справедливост и приобщаване в държавните университети, включително Texas A&M.

Макелрой се беше съгласила на ново предложение за петгодишна, безсрочна позиция и след това училището го промени на едногодишен договор, който можеше да бъде анулиран по всяко време, каза тя пред Texas Tribune миналия месец.

При обявяването на наемането на McElroy през юни, университетът каза в съобщение за новините: „Приоритет за McElroy е да изгради учебна програма, която включва иновативни начини за предоставяне на новини на аудитория с недостатъчно обслужване в Тексас и извън него.“

Макелрой, който е преподавал в Тексаския университет в Остин, има обширна репортерска кариера, която включва 20 години в New York Times.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР