Тежкият Густав (на немски: Schwerer Gustav) е гигантско немско оръдие,

...
Тежкият Густав (на немски: Schwerer Gustav) е гигантско немско оръдие,
Коментари Харесай

Чудните военни машини: Най-голямото оръдие, използвано в битка – Тежкият Густав

Тежкият Густав (на немски: Schwerer Gustav) е гигантско немско оръдие, създадено в края на 30-те години от компанията Krupp в Рюгенвалде като експлицитната му цел е да унищожи главните укрепления на френската линия Мажино (За историята по какъв начин германците „ пробиват “ линия Мажино прочетете Непробиваемата отбрана на Франция) – най-силното барикада по това време. Снарядите на оръдието би трябвало да пробият седем метра стоманобетон или метър ризница и то от разстояние оттатък обсега на френската артилерия. Инженер на Krupp Ерих Мюлер пресмята, че е нужно оръжие с диаметър към 80 см, което да изстрелва снаряд с тегло 7 тона от цев с дължина 30 метра. Такова оръжие би тежало над 1000 тона. Размерът и тежестта означаваха, че с цел да може да се движи, ще би трябвало да употребява няколко железопътни коловоза. Krupp приготви проекти за калибри от 70 см, 80 см, 85 см и 1 м.

Нищо повече не се случва до март 1936 година, когато по време на посещаване в Есен Адолф Хитлер пита за опциите на гигантските оръжия. Хитлер не поема ангажимент за използването на такова оръжие, само че се стартира работата по основаването на 80-сантиметровия модел. Плановете му са приключени при започване на 1937 година и след утвърждение направата на първия топ стартира в средата на 1937г. Технически затруднения при работата с такива солидни части стомана стават причина първичният краен период – при започване на 1940 година – да не може да бъде изпълнен.

Krupp обаче основава тестов модел в края на 1939 година и го праща на тестовата площадка в Хилерслебен. Там се тестват пробивните му благоприятни условия – изстреляния 7,1-тонен снаряд съумява да пробие мечтаните 7 метра бетон и еднометровата ризница. Когато тестванията са приключени в средата на 1940 година, стартира да се създава транспортът. Алфрид Круп, на чийто татко е кръстено оръдието, персонално приема Хитлер на тестовата площадката в Рюгенвалде по време на формалния развой за приемане на Густав при започване на 1941 година

Поръчани са две оръдия. Първият снаряд е изстрелян от първото готово оръдие на 10 септември 1941 година в Хилерслебен. През ноември 1941 година то е откарано в Полша, където са осъществени осем спомагателни изпитателни стрелби с бронепробивен снаряд от 7 100 кг на разстояние от 37 210 метра.

Оръдието е било инсталирано на особено проектирано шаси с 80 колела на два паралелни железопътни коловоза. Krupp кръщава творението си Шверир Густав (Тежкият Густав) на старшия шеф на компанията Густав Круп декор Болен унд Халбах.

 Schwerer Gustav shell by Daniel Perez Sutil

Един от снарядите на Густав

Финалното оръдие тежи близо 1350 тона и изстрелва снаряди с тегло 7 тона на към 47 км разстояние. Въпреки че Густав е основан като част от приготовленията за борбата с Франция, не е подготвен за деяние, когато борбата стартира. В последна сметка, както знаем, немците принуждават французите да се предадат и без да ги взривяват с гигантския топ.

По-късно Густав е ситуиран в Съветския съюз по време на борбата при Севастопол, част от интервенция „ Барбароса “, където, наред с други неща, унищожава хранилище за муниции, ситуирано почти на 30 м под равнището на земята. След това оръдието (което се движи по влакови релси) е преместено в Ленинград и може би щеше да е се употребява във Варшавското въстание като и други тежки немски обсадни машини, само че (отново) протестът е сподавен преди да има потребност от него. Густав е погубен от германците в края на войната през 1945 година, с цел да не го вземе Червена войска.

 Mallet's mortar

Mallet’s Mortar

Тежкият Густав е най-голямото калибрено оръжие, употребявано в миналото в борбата и що се отнася до общото тегло, най-тежкото мобилно артилерийско оръжие създавано в миналото. Съответно то и изстрелва най-тежките снаряди от всяка артилерийска част. По диаметър е надминат единствено от английският топ Mallet’s Mortar и американският Little David – и двата с 91,5 см цеви – само че те в никакъв случай не се употребяват в борба.

 Little-david an US siege mortar world war II

Little David

Дора е второто от двете поръчани оръдия. Някъде в средата на август 1942 година то бе закарано за малко при Сталинград, където идва на 15 км. западно от града. Готово бе да стреля на 13 септември, само че се отдръпва, когато руските сили надвиват и когато немците почнали дългото си оттегляне, взимат Дора със себе си.

 GeschützDora2

Макет на Дора

Langer Gustav е още по-голяма версия на Тежкия – дълго оръдие с диаметър 52-сантиметра и 43-метрова цев. То е било предопределено да изстрелва ракетни снаряди с тегло от 680 кг на доста далечно разстояние – до 190 километра. Това му дава опция да удари Лондон от Кале, Франция. Високият Густав обаче в никакъв случай не е завършен, тъй като е бил развален, до момента в който го строят, по време на една от многото бомбардировки на Кралските Военновъздушни сили на Англия над Есен.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР