Тежки санкции въвеждат от Министерството на земеделието и храните за

...
Тежки санкции въвеждат от Министерството на земеделието и храните за
Коментари Харесай

Иде ли краят на палмовото масло в млечните продукти от юли с тази нова наредба

Тежки наказания вкарват от Министерството на земеделието и храните за производители, които употребяват растителни мазнини. Според новата разпоредба, която влиза в действие от юли, се не разрешава използването на растителни мазнини в производството на сирена, а мандрите, които създават кашкавал, сирене и кисело мляко, би трябвало да го вършат единствено и само от мляко, осведоми bgonair.bg.

" По този проблем се приказва от дълго време. Преди години имаше други рестрикции, които по един или различен метод доведоха до по-голяма просвета в храненето на българина. Нетърпимостта към консумация на подобен вид артикули и то най-много там, където те не са оповестени и се продават анонимно, набира доста огромна скорост ", разяснява в студиото на " България заран " зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки.

По думите му полемиките за това какво да бъде направено, с цел да се избегне оптимално злоупотребата и подмяната на един артикул с различен, текат от дълги години.

За надзор по спазването на новите правила в министерството ще бъде основано особено звено, тъй че да има дублиращи инспекции с Агенцията по храните.

Когато би трябвало да се вземат проби или да се издаде акт, ще бъде извикан способен орган от БАБХ, защото по закон те могат да издават сходни актове. А глобата към този момент ще е много по-сериозна - ще се лишава лиценза за произвеждане на млечни артикули.

" Производството на ментета - артикули, в които не е обозначено влагането на отровните индустриални хидрогенирани мазнини, беше нелегално и до момента. Рестрикцията обаче ще затегне контрола, защото досега Агенцията по храните " пазеше " някои производители ", акцентира микробиологът Сергей Иванов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР