Тежката загуба с 0:4 от Швейцария сложи не само горчив

...
Тежката загуба с 0:4 от Швейцария сложи не само горчив
Коментари Харесай

Ясен Петров подмлади, но не промени А отбора

Тежката загуба с 0:4 от Швейцария постави освен горчив завършек на квалификациите за Мондиал 2022, само че и на първата година на Ясен Петров като селекционер на националния тим по футбол. За него тя стартира и приключи по един и същи метод - със загуба от Швейцария. И с неприятната констатация, че към момента ни липсва доста, с цел да се надяваме на класиране за огромно състезание.

 

Положителното

Добрите неща в работата на Ясен Петров през 2021 г. не бива да се подценяват или не помнят бързо. Тимът ни реализира общо три победи в една календарна година - нещо, което не бе правил от 2018 година

От селекционера се искаше да подмлади тима и той го направи - пусна общо 14 дебютанти през годината. Някои от тях се утвърдиха като титуляри - десният бек Иван Турицов (22 г.), близнаците Андреа и Петко Христови (22 г.)... Особено впечатляващо е израстването на Петко Христов, който дебютира при 0:0 със Северна Ирландия и единствено за няколко мача се трансформира в корав титуляр в защитата ни, а и един от новите водачи на тима. Силни мачове в отбрана изнесе и брат му Андреа. Израстване до водач и до един от капитаните в отбора означи и Кирил Десподов с помощта на доверието от страна на Петров.

В тима се върна настроението измежду футболистите, за което още веднъж заслугата е на треньорския екип. Неколцина получиха шансове от Петров и се отблагодариха в подобаващ миг - Ивайло Чочев (с гола за 1:0 над Литва), Илиан Илиев-мл. (с добра игра при 2:1 над Северна Ирландия), вратарят Георги Георгиев (направил извънреден мач при 1:1 с Италия).

Тимът имаше пик през годината и той бе по време на трите септемврийски дуела - упоменатото тъждество с еврошампиона Италия и успехите над Литва (първи триумф за държавния ни отбор в формален мач от ноември 2019 г.) и над Грузия (4:1). Преди и по-късно обаче имаше познатото криволичене и своенравие. Тимът ни най-малко не се срина доста в международната класация - стартира 2021 година като №68 и се обрисува да я приключи като №71 (плюс-минус една позиция). През това време Петров постоянно заставаше зад играчите, успяваше да ги вдигне в сложни моменти (най-вече след 1:3 от Литва). Дори и след тежката загуба от Швейцария пое виновността: " Поемам цялата отговорност... Никога няма да кажа неприятна дума за футболист. "  

 

Негативните моменти

Колкото и да се опитваше, Ясен Петров не съумя да преодолее недостига на класа в състава. Това се видя изключително ясно в двата мача против Швейцария, само че и при 1:3 против Литва. Двубоят във Вилнюс бе значим по няколко аргументи - победа в него съхраняваше възможностите за класиране на Мондиал 2022, трябваше да потвърдим, че напредъкът в отбора ни към този момент е наклонност, че можем да демонстрираме неизменност, че сме с класа над считаните за новобранци. Нищо такова не се видя, а това бе и един от мачовете, в които Петров не улучи състава, тактиката и запасите. Другият сходен образец с резервите бе при 0:4 от Швейцария.

Всъщност през цялата година се сътвори усещане, че селекционерът все пробва да налучка точния състав. Постоянните ротации от време на време бяха сполучливи, само че не всеки път. Петров употребява общо седем (!) вратари. Един от тях - Даниел Наумов, даде и първи знак от отбора, че нещо не е както би трябвало. " Аз съм навън от националния тим поради персонално отношение на даден човек от щаба на Ясен Петров... Обяснението, което от щаба са дали към мои треньори, е, че не развеселявам задоволително групата по време на лагери ", сподели футболистът на " ЦСКА 1948 ".

Така и не стана ясно също за какво селекционерът настойчиво подценява намиращия се в отлична форма Андрей Гълъбинов - с 12 мача и 6 гола за " Реджина ", за сметка на различен играещ в италианската Серия Б - Атанас Илиев (с 9 мача - от тях 3 като титуляр - и 1 гол за " Асколи " ).

Странен бе и казусът с Ивелин Попов. За него Петров съобщи, че вратата е постоянно отворена. " Ясен Петров ми се обади веднъж... Поговорихме 2-3 минути. Нищо съответно не се случи след този диалог. Хора от националния тим ми споделяха, че има предпочитание да пристигна в Сочи, да гледа някои мачове и да поговорим. Казах им, че няма проблем и да заповяда... Не е идвал в Сочи и по-късно не сме говорили повече по телефона ", разяснява Попов.

Но може би най-неприятното усещане селекционерът остави с неприкритата си пропаганда в интерес на управлението на БФС преди конгреса на 12 октомври. " Аз съм назначен от това управление и ще бъда с това управление. Точка. То е ясно, аз съм доста прецизен човек. Аз съм с този, който ме е назначил. Това е... ", показва праволинейност, въпреки договорът му да е с БФС, а не с Борислав Михайлов.

И като стана дума за контракта на селекционера - той изтича в края на годината, а шефовете на БФС към момента не са го възнаградили с нов макар трите победи и проявената твърда преданост. " Ако се гледа обективно, би трябвало да се приказва по-детайлно за контракта на Ясен Петров, когато се затвори този цикъл ", подмятна единствено членът на Изпълкома Йордан Лечков.

 

НА ОПАШКАТА съдебномедицинска експертиза НА БАЛКАНИТЕ

" В съпоставяне с страните към нас и на национално, и на клубно ниво сме доста по-добре ", каза преди конгреса президентът на БФС Борислав Михайлов. Дано не продължава да счита по този начин, тъй като това въобще няма да приказва добре в негова изгода.

Националният ни тим още веднъж не съумя да се класира за огромно състезание (вече по 4 провалени цикъла европейски и международни квалификации - все при Михайлов). Дори и не успяхме да реализираме " аварийна " цел - трето място в групата, и завършихме четвърти.

И по този начин се оказахме измежду опашкарите на Балканите. Защото Сърбия и Хърватия се класираха за Мондиал 2022. Турция и дори Северна Македония пък ще играят баражи. А Румъния, Гърция и Албания са 3-ти в групите си. Не знаем да се радваме или не, че сме равни с Черна гора и Босна и Херцеговина (те също са 4-ти). По-назад от нас остава единствено отборът на Косово (пети), който обаче ни победи с 3:2 посред София.

 

МАЧОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛИТЕ ПРЕЗ 2021 Г.

България - Швейцария 1:3 (св. квал)

България - Италия 0:2 (св. квал)

Северна Ирландия - България 0:0 (св. квал)

Словакия - България 1:1 (контрола)

Русия - България 1:0 (контрола)

Франция - България 3:0 (контрола)

Италия - България 1:1 (св. квал)

България - Литва 1:0 (св. квал)

България - Грузия 4:1 (контрола)

Литва - България 3:1 (св. квал)

България - Северна Ирландия 2:1 (св. квал)

Украйна - България 1:1 (контрола)

Швейцария - България 4:0 (св. квал)

-------

Общо: 13 мача - 3 победи, 4 равенства, 6 загуби (голова разлика 12:21)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР