Технологията на Pale Blue позволява използване на водата в електрически

...
Коментари Харесай

Япония разработва йонен ракетен двигател с вода


Технологията на Pale Blue разрешава потребление на водата в електрически йонни мотори
(снимка: Psle Blue)

Неотдавна японската аерокосмическа организация JAXA организира опит в космоса с ракетни мотори, задвижвани от водна пара. Но водата може да се употребява доста по-ефективно, в случай че се употребява като реактивна маса за електрически йонни мотори. Това е като прекосяване от парни локомотиви към електрически, а JAXA и Pale Blue дават обещание да го създадат действителност.

Компанията Pale Blue е учредена от учени на Токийския университет. Те проектираха и построиха електрическа сателитна система за задвижване от клас 30W, основана на вода като гориво.

Традиционно, електрическите йонни мотори употребяват за гориво ксенонов газ под високо налягане. Газът на катода на мотора се трансформира в поток от йони и задвижва галактическия транспортен съд. Например, първата и втората японски сонди Hayabusa използваха този тип гориво, с цел да донесат на Земята скални проби от метеорита Рюгу.

Както сподели практиката, работата на електрически задвижващи системи, употребяващи мощно сбит газ с налягане над 10 атмосфери, е съпроводена с компликации, които могат да бъдат избегнати, в случай че се употребяват резервоари с ниско налягане и други горива. Водата и парата, да вземем за пример, могат да се смятат за идеалното гориво за такива мотори – то е екологично и стопански преференциално.

Стъпвайки на опита на JAXA и новите разработки на Pale Blue, сътрудниците дават обещание да разработят нови електрически мотори, задвижвани с вода. JAXA ще даде освен технологията за катодните микровълнови йонни мотори, само че и технологията за основаване на контейнер с ниско налягане за горивото – в тази ситуация вода.
още по темата
Това няма да бъде просто контейнер в нормалния смисъл на думата, а мощно поресто вещество, основано на по този начин наречените метало-органични рамки (MOF). Горивото ще се съхранява в порите на вещество, чиято конструкция може да издържи вътрешно налягане до 10 атмосфери във вакуум.

Като част от съдействието, Pale Blue и JAXA ще показват два класа системи за йонно задвижване: 30W и 300W. Двигателите от клас 30 W ще служат за поддържане на орбитите на научни сонди и за задачи на дълги дистанции (като най-икономични), а моторите от клас 300 W ще могат да поддържат спътници в ниски орбити към Земята.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР