[Tech Crunch] Тествай се вкъщи Един от най-големите проблеми на

...
[Tech Crunch] Тествай се вкъщи Един от най-големите проблеми на
Коментари Харесай

Дигитални модели

[Tech Crunch] Тествай се у дома

Един от най-големите проблеми на пандемията от ковид COVID-19 е, че никой не знае какъв е мащабът й. Причината е, че досега никоя страна като се изключи Южна Корея не се оправя с цялостно всеобщо тестване на популацията. Американските стартъпи Carbon Health и Nurx може да запълнят тази ниша с тестванията си по домовете. Те се базират на PCR методиката, която търси генетично съществуване на вируса в даден пациент. PCR тестванията са с високо равнище на надеждност, най-малко когато се организират в лабораторна конюнктура. Сега стартъпите към този момент вършат стъпки към масирано тестване вкъщи с вярата, че качеството няма да пострада. Проблемът е в цената - тестванията на Carbon Health костват 167.5 $ броя, а тези на Nurx - 181 $, като в нея се включват и превозът и взимането на проба. Цената би трябвало да спадне през идващите дни или седмици, откакто пазарът се изпълни с проби, само че за момента всеки проучен човек е значим за статистиката, изключително в Съединени американски щати - страната, която по всяка възможност скоро ще се трансформира в най-голямото ковид огнище в световен мащаб по брой доказани случаи.
Термална карта на вируса

В естествени времена Kinsa е производител на умни термометри. В " не-толкова-нормални " като днешните компанията насочва напъните си да сътвори карта на хората, които имат тресчица или признаци на тресчица, тъй че по-лесно да бъде следено развиването на пандемията в Съединени американски щати. Като употребява данните, които получава от клиентите си посредством термометрите, Kinsa отбелязва на своята Health Weather карта " петната " с висока температура, което води до образно проявление и на рисковите зони, и на резултата от общественото разграничаване. " Показахме, че хипотезата ни е вярна - че имаме потребност от медицински точна, геолокализирана информация в действително време, която се взима непосредствено от хората, които преди малко са се разболели или скоро ще се разболеят ", споделя изпълнителният шеф на компанията Индер Сингх. " Нашите данни отиват в моделите за разпространяване на COVID-19 на професор Бен Далзиел. През септември успяхме да създадем това с обичайния грипен сезон, като предвидихме развиването му от 15 септември до 20 седмици по-късно с хиперточност на спадовете и скоковете. "
Умен пръстен против разпространяването на вируса

Компаниите, разработващи умни технологии, са измежду тези, които най-активно се пробват да насочат потенциала си към оправянето с разпространяването на ковид. Финландският производител на здравни смарт аксесоари Oura не е изключение. Компанията, която създава умни пръстени, си сътрудничи с Калифорнийския университет в Сан Франциско, с цел да разбере дали устройствата й могат да бъдат потребни при откриването на ранни признаци на COVID-19. Причината да се счита, че пръстените на Oura могат да са ефикасни, е фактът, че с помощта на датчиците, които наблюдават температурата, пулса, качеството на съня и така нататък, някои от потребителите на компанията са били предизвестени, че са заболели, преди да проявят очевидни признаци на вируса. Смарт устройството може да се окаже скъп съдружник в оправянето с разпространяването на болестта, което се случва най-вече от носители на вируса, които не знаят, че са инфектирани. Проучванията до момента демонстрират, че пръстенът може да планува заразяването с COVID-19 два до три дни преди да се появят явни признаци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР