Театралното правило за пушката, окачена на стената в първо действие,

...
Театралното правило за пушката, окачена на стената в първо действие,
Коментари Харесай

Екзекуцията на машинния вот: технологията на една измама

Театралното предписание за пушката, окачена на стената в първо деяние, която гърми в последно, е в действие и за дейни мероприятия. Пукотевицата от едно такова в навечерието на локалните избори отнесе машинното гласоподаване и дискредитира държавното управление на ПП-ДБ. Но дали няма да провокира противоположен на търсения от уредниците на акцията резултат - да ядоса гласоподавателите, решили по-рано да отидат " за гъби ", и по този начин да увеличи изборната интензивност? Ще разберем на 29 октомври.

Като за начало през днешния ден се провежда митинг пред ЦИК под наслова #ДАНСwithme - прочут от 2013-та, при избора на олигарха от Движение за права и свободи Делян Пеевски за началник на Държавна организация " Национална сигурност ". Днешният е #ДАНСwithme23.

(Пред)последно деяние

Доклад на ДАНС до ръководителя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков осведоми, че зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов снимал и трансферирал на флашка процеса по генериране на код, с който се подписва софтуера на машините. Нерегламентирано. " Можете ли да си визиите човек, който ще прави нещо толкоз подмолно и ще го прави пред други хора, ще го прави на запис, който е разполагаем, ще го прави по метод, по който по-късно е ясно, че ще се разбере защо става дума ", запита по този мотив от Брюксел министър председателят Николай Денков.

Но същинската коалиция в 49-ия парламент - " всички против ПП-ДБ ", подвигна звук и провокира ЦИК да анулира машинното гласоподаване и на двата тура на локалния избор. Той е първият, на който щеше да се гласоподава и с машини.

На последните локални избори през 2019 година, когато ГЕРБ укрепи монопола си в локалната власт, невалидните хартиени бюлетини за общински съветници бяха стряскащо високи - 15,09% от всички или 466 077. Провеждането на избори напълно на хартия ще върне към урните следения и платен избор - уязвими малцинства, корпоративен напън, стеснен до известна степен от машинния избор. При гласуването с машини, ромските махали проявяваха незаинтересованост към изборните секции.

Всеки си знае ролята

В петъчния скандал всеки от участниците в овреме квалифицираното мероприятие си знаеше ролята. Настойчивостта на ГЕРБ тъкмо в последния ден от предизборната акция Народното събрание да се събере на изключително съвещание, с цел да разиска ветото на президента върху измененията в Закона за енергетиката, не е била инцидентна. Заседанието се провали, само че ръководителят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков от (ГЕРБ) заяви на председателски съвет за отчета на ДАНС - и събитията ескалираха за броени часове.

Не се разбра по какъв начин отчетът на контраразузнаването, ръководено от кадър на президента, се е озовал в Народното събрание тъкмо за деня на изключителното съвещание, съвпадащо с навечерието на изборите. Не е известно дали е изпратен на премиера, който по закон също би трябвало да го получи. (Впрочем, опитът на ПП-ДБ да сменят посредством законодателни промени назначените от служебната власт на президента шефове на спецслужби срещна съпротивата на ГЕРБ и Движение за права и свободи.)

От " ИТН " (ИТН) обществено разкриха какво им е съобщил Желязков. " Възраждане " заприказва за държавен прелом и арести, Българска социалистическа партия - че отчетът на ДАНС удостоверява подозренията им за операция посредством машините. Делян Пеевски пръв разгласи: Или се махат машините, или анулация на изборите! Лидерът на ГЕРБ Борисов го игра́ държавнически с апел партиите да не оказват напън върху ДАНС и ЦИК, а да ги оставят да си свършат работата по този " кодгейт ".

Чия е ДАНС, която съпредседателят на " Продължаваме промяната " (ПП) Кирил Петков назова " инструмент на дълбоката страна "? За обединението ПП-ДБ решението на ЦИК за анулация на машинното гласоподаване е посягане върху демократични избори, нелегално е и има съображение да бъде атакувано пред Върховния административен съд.

Откога виси пушката?

Петъчната режисура се подгрява овреме с догадки и внушения. По предложение на Българска социалистическа партия в края на септември, преди да стартира акцията за локалните избори, депутатите сътвориха Временна комисия за сигурността на машинния избор. А на 17 октомври, въпреки и във почивка, комисията се събра за първото си съвещание, с цел да изслуша влогъра Светослав Цанов, поканен от Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Защо? Във видео се твърди, че бил заплашван от починалия към този момент Алексей Петров поради свое следствие за възможни операции в софтуера на машините. Цанов, чиято кариера стартира в партийната телевизия на " Атака ", а през днешния ден развива собствен YouTube канал, пусна и запис, който депутатите изслушаха дружно с изказванията му, че Петров имал персонален интерес от постоянно държавно управление, за чието основаване оказал помощ, а също и да манипулира машините. " Ако нещо ти наподобява на кон в далечинатата… " е фраза от описа на влогъра за основаването на управническото болшинство. В далечината всичко може да наподобява на каквото и да е - кон, код, изключително когато падне и мъгла.

Тези изяви на Цанов кореспондират със спекулациите, че ПП-ДБ държат кодовете на машините за гласоподаване и трансформират резултатите. Странно обаче за какво не в своя изгода.

Последствията

Не е мъчно да се излъже общество, в което толкоз хора имат вяра, че земята е плоска, имунизациите чипират, а 5G би трябвало да се забрани. А всички заедно - и вярващите, и невярващите във фейкове се съмняват в честността на изборите и честността на институциите. Утежняващо събитие е фактът, че България е последна в Европейски Съюз по дял на жителите, които имат съществени цифрови умения - едвам 29% спрямо 56% приблизително за Европейски Съюз.

" Абе има нещо, айтита-майтита, не ги разбирам тия работи, но щом подобен звук се подвигна - има нещо ”, си споделят хората.

Последствията от " огромната ала-бала в страната ", по израза на Пеевски, са, че машините може и да не излязат от складовете, където ЦИК подреди да бъдат върнати. Наложено мъчно през април 2021 година, машинното гласоподаване набра скорост и с понижаване на следения избор, когато съпротивата против него стартира. В последна сметка в края на 2022 година ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия върнаха хартиените бюлетини, които да се употребяват редом с машинния избор. Законодателните им промени обезсмислиха гласуването с машини поради отчитането на резултатите, трансформирали ги в елементарни принтери за разписки при гласоподаване. Но наподобява в този момент партиите на статуквото се опасяват, че сметките им за локалните избори няма да излязат и съумяха да отстраняват устройствата от изборния развой. Направиха го, откакто политолозите установяваха, че за този избор Изборният кодекс не е отварян за промени.

Хеш кодът - гаранция за машината

Хеш кодът, който Министерството на електронното ръководство разгласява още на 20 октомври, е гаранция за жителите, че софтуерът на машините, с които са дали своят вот, е наред. Машината пресмята този криптографски ключ на база инсталирания програмен продукт.

Министърът на електронното ръководство Александър Йоловски изясни на брифинг, че е упълномощил на Стойнов работата по удостоверяването на сходството на машините с условията на изборния закон. На 20 октомври е осъществена и самата инспекция с присъединяване на представители на ЦИК, на частната компания " Сиела Норма ", осигуряваща софтуера, както и на четири парламентарни партии. Но формалният мотив на ЦИК да анулира машинното гласоподаване бе, че удостоверяването на машините не е реалност. Получи потвърждението от Министерството на електронното ръководство, че всичко е наред близо 3 часа след решението си.

Столичната общинска изборна комисия реши обаче да не се съобрази с решението на ЦИК, което счита за ненапълно и подлежащо на обжалване. Затова и ще приготви всичките над 1650 секции в София с материали за машинно гласоподаване.

Тези локални избори още не са почнали, а от пушките на стената се разнасят изстрели. Не е време за гъби.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР