Те взривиха уважението и доверието, след което се държат като

...
Те взривиха уважението и доверието, след което се държат като
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Комисията за промени в Конституцията е личен пиар на Христо Иванов

Те взривиха уважението и доверието, след което се държат като афектирани деца, счита депутатът от ГЕРБ-СДС
Коментар за Tribune.bg на Радомир Чолаков български правист и депутат от ГЕРБ-СДС в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание, за новосъздадената Временна комисия за промени в Конституцията, има ли аргумент в нея и какво фактически би постигнала със своята работа. 

„ Това, което беше основано през вчерашния ден, е по-скоро съдружен съвет на ръководещото болшинство, който те по този начин или другояче не могат да основат явно, та си дадоха опция в четвъртък със средства на Народното събрание да се събират допускам в постройката на Народното събрание и да си разискват някакви тематики. Това в кръга на шегата го споделям, несъмнено. Колегите от болшинството и по-специално сътрудниците от „ Демократична България “ вършат една систематична неточност и това е вследствие на братоубийствената война, която те започнаха преди няколко години против партия ГЕРБ, с която са в едно и също политическо семейство, а точно Европейската национална партия (ЕНП). Не разбирам за какво те я поведоха, за какво взеха решение, че обвиняванията против ГЕРБ нелепи, безпочвени, манипулативни, ще им донесат някаква политическа изгода, откакто отчетливо се видя през миналата година, че това им донесе единствено щета. Те се сринаха до шест % от гласовете на българите, които завоюваха на изборите, само че не престават с някаква систематична непримиримост да наскърбяват гласоподавателите на ГЕРБ, да популяризират клюки и операции и да демонстрират пренебрежение към нас и нашите гласоподаватели “. Това съобщи пред Tribune.bg депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков във връзка със основаната тази седмица Временна комисия за промени в Конституцията. 

Предложението за комисията беше направено от „ Демократична България “ и беше признато с едвам 134 гласа. За ръководител беше определен съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, който беше и единственият претендент. 

ГЕРБ изиска комисията да бъде ръководена от двама съпредседатели един от „ Продължаваме промяната “ и един от ГЕРБ. Мнозинството обаче отхвърли предлагането им и поради това ГЕРБ отхвърли да излъчи свои представители.

„ Положихме старания, с цел да има градивен разговор и консенсус, не приехте подадената ръка, по тази причина приятна работа “, пожела ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от парламентарната естрада по време на дебатите за основаване на комисията.

Движение за права и свободи също отхвърли да взе участие в комисията, както и Възраждане.

„ Още при започване на 45-ото Народно Събрание, в което апропо ГЕРБ беше първа политическа мощ, видяхме накъде отиват нещата и неведнъж аз персонално самият съм ги предупреждавал да не изгарят мостовете, да не хвърлят тежки обвинявания и тежки думи, тъй като ще пристигна ден, в който двете партии може би ще би трябвало да работят дружно по избрани въпроси, и този ден пристигна в четвъртък “, уточни Радомир Чолаков.

„ За да се сътвори комисия за промени в Конституцията, въобще с цел да стартира каквато и да е процедура за промени в Конституцията, този, който я инициира би трябвало да е сигурен, че може да обезпечи 160 гласа болшинство. С държанието си през миналите години „ Демократична България “ направиха невероятно да си обезпечат или да ангажират 160 гласа. В този ред на мисли, това, което беше направено от тяхна страна, беше един злополучен пиарски опит още веднъж те да рефрешнат концепцията Ето в този момент ние ще създадем конституционна промяна, ще оправим правосъдната система, като прочее проблемите на правосъдната система въобще не са в Конституцията. Това беше персонален пиар на Христо Иванов и в четвъртък „ Демократична България “, бих го споделил, претърпя един пронизителен политически неуспех. Всъщност те оглушително се провалиха, тъй като потвърдиха, че политиката, която водят, на борба, на език на омразата, на сеене на омраза, на копаене на разграничителни изкопи, докара до там, че те не могат да съберат 160 гласа. Мнозинството от националното посланичество няма да застане зад тях и зад техните хрумвания, което е обикновено, тъй като една партия, която е спечелила 6% от гласувалите на изборите, не би следвало да има кой знае какви искания “, безапелационен е той.

На въпрос какви са упованията му от тази комисия, Чолаков отговори по този начин:

„ Те още в 45-ото Народно заседание внесоха напряко план за изменение на Конституцията, тогава получиха същия пестник от всички, които им обясниха, че не се прави по този начин. Пак споделям, когато тръгваш с желанието да изменяш Конституцията, ти би трябвало авансово да имаш доста необятно болшинство, над 160 гласа, 160 е минимумът, което значи, че ти авансово би трябвало да си основал нужния климат, нужната атмосфера на почитание и доверие, да си водил дълго време предварителни диалози, с цел да бъдат най-общо съгласувани позициите по това кое би трябвало да се променя, би трябвало ли да се променя, по какъв начин да се променя, и чак тогава да пристъпиш към дейности. В 45-ото Народно заседание вкараха непосредствено законопроекта и сложиха въпроса на правилото Понеже ние сме умни и готини, вие няма по какъв начин да не ни подкрепите! Ако не ни подкрепите, ние ще ви обвиним, че вие сте статукво и така нататък. Аз още тогава ги предизвестих в правна комисия, че това е малко метод на терористи и на изнудвачи, и не се прави по този начин. Сега те са решили да го трансформират малко метода. Не да внасят подготвен законопроект, а дайте да създадем една комисия, паритетно всички ще участваме, пък вътре ще забележим какво ще вършим, което от позиция на законодателния развой е несериозно, тъй като пък в случай че нямаш някакъв документ или най-малкото авансово единодушие сред политическите партии какво ще се променя, в този момент да седнем в една комисия и занапред да си изясняваме какво ще вършим е много лекомислен метод. Те не са се научили на политика. Тома Биков им го сподели. За страдание би трябвало да призная, макар многогодишния си престой в политическите кръгове, тези хора по някакъв удивителен за мен метод не владеят инструментите за правене на политика, а методът за правене на политика е просто да разговаряш, да разговаряш с хората, да разговаряш с сътрудниците си в Народното събрание, с които би желал да постигнеш някаква обща цел, с нужното доверие и почитание. Проблемът беше, че те взривиха уважението и доверието, след което се държат като афектирани деца, които споделят Ама вие за какво не желаете да си играете с нас. Ама тъй като играта е нелепа и тъй като в последна сметка нашите гласоподаватели заслужават да чуят едно извинявайте и когато чуят извинявайте, това ще бъде началото на диалозите, в края на които може да стигнем и до изменение в Конституцията. “

Депутатът от ГЕРБ-СДС изрази мнение, че фактически пред ръководещото болшинство стоят много по-важни въпроси за решение от основаването на една краткотрайна комисия за промени в Конституцията.

„ Естествено, че в дневния ред на обществото първа точка е цената на тока и всевъзможни опити да се отсрочва този въпрос или ето, както чуваме тука ще създадем работна група, то не е смешно, то е към този момент тъпо, тъжно и е рисково, публично рисково става държанието на ръководещите! Знаете ли, при желанието на „ Демократична България “ да беседват за Конституцията не става дума за отклонение на публичното внимание. Тези хора имат няколко фиксации и просто следват методично личните си фиксации без значение дали съответстват или не съответстват с дневния ред на обществото. В четвъртък те претърпяха крушение. Тази комисия няма да работи. Могат да се събират, несъмнено. И да няма комисия, те отново може да се събират и да си приказват. Отново наблягам, ние доста ясно им казахме - За да желаете да беседваме за промени на Конституцията, първо би трябвало да създадете мостовете, първо би трябвало да кажете извинявайте и когато сте подготвени, можем да беседваме. Мисля, че те го дължат на нашите гласоподаватели, на 650 хиляди български жители, не на мен персонално. Факт е, че дневният ред на обществото е различен, хората (бел.ред. Демократична България) желаят да си вършат пиар на тематика правосъдна промяна. Ако желаеха да вършат същинска правосъдна промяна апропо, до момента да бяха внесли цялостен пакет промени в процесуалните закони, в административните закони. Защото истината е, и това 4всички адвокати го знаят, в случай че има някакви неудачи, в случай че има някакви недостатъци, те никога не са в Конституцията, те са в процесуалните и в някои други закони. Така че, в случай че желаеха да го създадат в действителност, до момента да го бяха създали. Това, което вършат е просто пиар, презрян опит да се поддържа тази тематика за правосъдна промяна, която в действителност, както сподели в четвъртък един сътрудник Започна да отегчава всички ни! “ 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР