Те са тук. Те са там. Те са наоколо. Те

...
Те са тук. Те са там. Те са наоколо. Те
Коментари Харесай

Професорът, който обича движението на плоскоземците

Те са тук. Те са там. Те са в близост. Те са измежду нас. Може и вие да ги познавате, само че въобще да не подозирате, че са такива. Те са хората, които имат вяра, че Земята е плоска. Понякога разсънват измежду другите насмешки, от време на време неразбиране, от време на време даже страдание.

Но един човек обича тяхното публично придвижване! Той се споделя Крейг Фостър и е професор по логика на психиката.

“Аз нямам доверие, че Земята е плоска, само че това не е изненадващо, имайки поради моя бекграунд ”, написа той за Денвър Поуст. “Аз съм професор по логика на психиката, който учи псевдонауката. Водя лекции за погрешимостта на човешката вътрешен глас и съответстващата потребност от емпиричност ”.

“Някой би могъл да си намерения, че не мога да кажа нищо позитивно за плоскоземците, които срещам над личния си небосвод. Не е по този начин. Обичам плоскоземното придвижване ”, оповестява Фостър и акцентира: “Според мен плоскоземието не е опасност за научния нюх. Такава опасност от дълго време съществува и процъфтява. Вместо това придвижването на плоскоземците изобличава несъгласията, които доста хора демонстрират, когато очернят вярващите в плоската Земя, само че в същото време толерират или интензивно поддържат други форми псевдонаука ”.

Ето какви са несъгласията съгласно Фостър:

1. Конспиративни теории. Кръглоземците биха попитали: “Какво ще кажете за фотосите на Земята, направени от космоса? ”. Плоскоземците биха отхвърлили тези доказателства като интрига на НАСА. Това може да звучи като откачена параноя, само че не е доста по-различно от тайните теории в други сфери на псевдонауката. Обширните доказателства в интерес на имунизирането се смятат за изфабрикувани от огромната фармацевтична промишленост. Обширните доказателства в интерес на основаното от човек световно стопляне се смятат за плод на конспирацията на политическите левичари с поддръжката на Грийнпийс.

2. Отрицание на науката. Плоскоземците не са единствени в това да отхвърлят или да подценяват научните доказателства. Да, правилно е, че доказателствата против плоската Земя са изключително мощни. И все пак съгласно Фостър е лицемерно да смяташ плоскоземците за “глупави ” или “луди ”, когато в същото време подкрепяш целебните кристали, креационизма, антиваксърството, климатичното отричане и така нататък

3. Образование и безпристрастност. Много гласоподаватели биха желали в образователните стратегии да влязат известни псевдонаучни теории като креационизма и отрицанието на световното стопляне. Те считат, че даването на разнообразни гледни точки по даден въпрос е обективно и почтено. Но по тази логичност бихме могли да кажем, че плоскоземците също би трябвало да получат право да чуем и техния глас на фона на безсърдечните предубеждения на учените, които не са отворени към различните способи на мислене.

Фостър е безапелационен, че жителите на Съединени американски щати сами нараняват себе си посредством поддръжката на едно или друго псевдонаучно течение, само че плоскоземното придвижване дава опция на страната да се поучи и да израсне над заливащите талази от псевдонаука.

“Не съм изключително обезпокоен от плоската Земя ”, написа Фостър. “Притеснен съм, че нашата остаряла Земя ще се трансформира в неимунизирана парникова Земя. Биме могли да подсигурим здравето на Земята като признаем, че плоскоземците не са сами в разпространението на научно недоказуеми изказвания. Податливостта към псевдонаука е човешка линия. Но дружно бихме могли да контролираме проблемите, подбудени от тази неустойчивост, като подкрепим достоверното научно обучение и прегърнем ефикасните способи на научна аргументация ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР