Те са сред стотиците военни и цивилни, извадени от затворите

...
Те са сред стотиците военни и цивилни, извадени от затворите
Коментари Харесай

Руските батальони на смъртта, пратени от Путин в Украйна

Те са измежду стотиците военни и цивилни, извадени от пандизите и арестите, вкарани в щурмовите елементи, известни като „ Щорм-Z ” и пратени фронтовата линия в Украйна тази година, оповестява „ Ройтерс ”.

Малцина от тях са останали живи, с цел да опишат историята си.

„ Щурмовите батальони са просто месо ”, споделя съветски редови войни, който е бил ситуиран край Бахмут през май и юни.

Идеята за тези батальони напълно не е нова. Режимът на съветския водач Владимир Путин я е заел от тактиката на Йосиф Сталин във Втората международна война.



През 1942 година, когато Червената войска търпи загуба след загуба от нацисткото нахлуване, Сталин заповядва бойците, които са бягали или са напуснали постовете си, да бъдат прехвърляни в „ наказателни батальони ”, които са пращани в най-опасните елементи на фронта.

Тактика, която се оказва толкоз сполучлива, че, с цел да се оправи с немската опозиция в градските зони, през лятото на 1943 година Съюз на съветските социалистически републики основава така наречен щурмови инженерно-сапьорни бригади.

Техните бойци са имали една цел, да се бият до гибел, без подкрепления, без снабдителни вериги, без гръб и санитарен пункт, постоянно изцяло обградени от врага в укрепените от немската войска градове. Тактически те трябвало да се жертват, с цел да основават пробиви, през които да нападат редовите елементи на руската войска.



Подобна тактичност ползва в наши дни и прословутата съветска наемническа войска „ Вагнер ”.

Сега въпросният боец, споделя, че оказал здравна помощ на група от шест или седем ранени бойци от „ Щорм-Z ” на бойното поле, неподчинявайки се на заповед от офицер, да ги остави.

Заповедта е характерен образец за това по какъв начин командването се отнася към новите щурмови елементи на съветската войска, показва „ Ройтерс ”.



„ Ако командирите заловен някого с миризма на алкохол в дъха, незабавно го изпращат в „ Щорм-Z ”, прибавя боецът.

Руските държавни медии оповестяват, че отрядите „ Щорм-Z ”съществуват, че са взели участие в яростни борби и някои от членовете им са получили медали за смелост, само че не показват по какъв начин са образувани, нито загубите, които понасят.

Разследването на „ Ройтерс ” разкрива тактичност, която значително наподобява на употребяваната от Сталин във Втората международна война.



Броят на бойците в батальоните „ Щорм-Z ” е по-близък до този на общоприета рота. Те са изпращани в най-трудните места от фронта, където търпят големи загуби.

Един войник, с присъда за кражба, който е бил вербуван от пандиза, споделя, че всички с изключение на 15 от 120-те мъже в неговия отряд, включени в 237-и полк, са били убити или ранени в боевете край Бахмут през юни.

Частите „ Щорм-Z ” са под директното командване на съветското министерство на защитата, разяснява „ Ройтерс ”.

В тях влизат пандизчии, които непринудено се бият в подмяна на заричане за опрощение и редови бойци, осъдени за дисциплинарни нарушавания.

Трима бойци „ Щорм-Z ” показват, че са им предложили заплати от към 200 000 рубли (малко над 2000 долара) на месец, само че им плащали приблизително почти половината от тази сума.

„ На фронтовата линия, където бяхме, не получихме доставки на муниции. Не получихме вода или храна. Ранените не бяха извозени и в този момент мъртвите гният ”, споделя различен съветски боец.

Според съветското законодателство за военната дисциплинираност боец може да бъде изместен в наказателна част единствено в случай че е наказан от боен съд. Но „ Щорм-Z ” нямат формален статут на наказателни елементи.

Женевската спогодба пък не визира бойци, наказвани от личната им страна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР