Те са бивши кадри на МВР, но МВР обикновено се

...
Те са бивши кадри на МВР, но МВР обикновено се
Коментари Харесай

Барети, феодали, бегълци и един частен град. Кои са Братя Галеви

Те са някогашни фрагменти на Министерство на вътрешните работи, само че Министерство на вътрешните работи нормално се проваля, когато ги търси. Поне трима вътрешни министри са имали имиджови проблеми поради тях, само че страната по този начин и не съумя да ги вкара в пандиза. Въпреки проблемите със закона, измежду съгражданите им те още имат статут на благодетели. Кои са Братя Галеви?

Бивши барети, предприемачи, локални феодали, кметски съветници, кандидат-депутати, нарушители, бегълци от закона. Те в никакъв случай не са били лесни за разказване и имената им рядко провокират безразличие у хората. Особено в Дупница .

Въпреки че през годините необятната аудитория ги е свързвала с наркотрафик и силови способи, типични за застрахователните бизнеси през 90-те години, измежду съгражданите си те постоянно са се употребили с ореол на благодетели. В Дупница се твърди, че те са направлявали всичко - от градежа и поддържането на паркове, детски градини и обществени жилища, до редуцирането на битовата престъпност и бездомните кучета. Може би по тази причина проблемите им постоянно са идвали от София, а не от локалните управляващи.

Те са Пламен Галев и Ангел Христов , известни като Братя Галеви . Макар да не са биологични братя, те на процедура са неразделни в визията на всеобщия фен. До предишния уикенд. Тогава стана ясно, че в България, макар че от повече от десетилетие е разгласен за интернационално търсене дружно с " брат " си. Пламен Галев все по този начин си остава в неопределеност.

През 2012 година двамата бяха дефинитивно наказани за рекет и изнудване на дупнишки притежател на таксиметрова компания и от този момент са бегълци от закона. Въпреки че явно са неоткриваеми за някогашните си сътрудници от Министерство на вътрешните работи, в Дупница е обществена загадка, че Братя Галеви безпроблемно са се прибирали в имението си в близкото село Ресилово. Неочакваната гибел на Геле го потвърждава.

През последните 15 година двамата са свързвани с съмнения за друга незаконна активност и споменаването на имената им е причинявало главоболия на не един вътрешен министър.

През 2008 година Румен Петков се раздели с поста си отпред на Министерство на вътрешните работи поради среща с тях, уредена от някогашния им сътрудник Алексей Петров. През 2012 година Цветан Цветанов безрезултатно ги призоваваше да се предадат и прехвърляше отговорността за изгубването им на съда. А през последните дни на Иван Демерджиев му се наложи да признае, че Министерство на вътрешните работи не знае нито по кое време Христов е влезнал в България, нито по какъв начин,.
Подчинени на Алексей Петров в СОБТ
Подобно на доста други бизнес кариери, почнали през 90-те години на предишния век, и замогването на Братя Галеви е предшествано от престой в службите за сигурност. През годините разнообразни медии настояват, че двамата са имали общи бизнес ползи със знакови лица от ъндърграунда като Христофорос Аманатидис-Таки и убития неотдавна в ЮАР.

Братя Галеви са някогашни барети от Специализирания отряд за битка с тероризма (СОБТ) в Министерство на вътрешните работи, където взводен пълководец им е бил Алексей Петров . Самият той описа през уикенда пред, че познава доста добре починалия Геле, тъй като е бил в неговата група в отряда. По думите на Петров той е " изгубил следата им до оня интервал до 2009 година, когато бях в ДАНС и участвах в тяхното задържане ".
 Барета, доцент, специалист по тероризъм. Кой е Алексей Петров, който предложи на Гешев да се отдръпна  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Междувременно Братя Галеви започнаха да се развиват и политически. В тези години бяха съветници на някогашния кмет на Дупница Атанас Янев . Той беше повдигнат от съдружие, за което локалните твърдяха, че е ръководено от самите Галеви.

През 2009 година двамата се включиха и в парламентарните избори, което им обезпечи краткотраен имунитет и по този начин съумяха да излязат от ареста под парични гаранции от по 50 000 лева След това те в никакъв случай повече не се върнаха зад решетките.
Оперативна среща с Румен Петков
Проблемите с правораздаването на Братя Галеви, довели до арестите им и последвалото им наказание, бяха предшествани от тяхна оперативна среща с някогашния вътрешен министър от кабинета " Станишев " (2005-2009) Румен Петков , която му коства поста. Покрай този случай Петков даже беше упрекнат в откриване на държавна загадка, само че съдът го оправда.

Всичко стартира с чуване на към този момент починалия някогашен шеф на Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) в Министерство на вътрешните работи Ваньо Танов пред парламентарната вътрешна комисия в края на март 2009 година Повод за него бяха данни за връзки на висшето управление на Министерство на вътрешните работи с наркотрафика.

Тогава Танов беше декларирал пред депутатите, че Алексей Петров е посредничил за среща на Петков с Братя Галеви в офисите на столичния басейн " Спартак ". Последва яростно изказване от Петков, че с изявлението на Танов в Народното събрание е бил " изпържен " офицер под прикритие, работил за страната. В последна сметка обаче се оказа, че Танов не е твърдял, че Петров е бил под прикритие. Така прокуратурата упрекна единствено Петков в откриване на държавна загадка , само че делото падна в съда.

" Разговорът касаеше деяние на зам.-министър, на заместител на Румен Петков, което наложи информацията, която имат така наречен Братя Галеви, да я дават непосредствено. Това е повода. Аз бях в статут на публично оперативно внедряване. Нищо неправилно не се случи в тази среща. Разбира се по-късно беше преекспонирано цялото това и се наложи Румен Петков да напусне поста си ", сподели във връзка тези събития Алексей Петров в неделя.

В отчета на вътрешната комисия от чуванията, направени в Народното събрание в оня интервал, обаче беше записано, че срещата на Петков с Галеви е била " нерегламентирана ". А във връзка с работата на службите против наркотрафика бяха маркирани " тревожни практики в работата на Министерство на вътрешните работи, довели до намалена разкриваемост и приключване на класифицирана информация към незаконния контингент, по който Министерство на вътрешните работи работи ", написа на 8 април 2008 година, тъкмо пет дни преди Румен Петков да подаде оставка като вътрешен министър.
ОПГ за рекет и изнудване
През октомври 2008 година Министерство на вътрешните работи пусна информация, че търси Братя Галеви по отношение на акция за осъществени закононарушения против финансовата, данъчната и осигурителната система. След претърсванията в домовете, офисите и автокъщите на двамата, стана ясно, че е формирано досъдебно произвеждане за пране на пари .

Те обаче не бяха задържани по време на акцията, а се появиха сами на идващия ден в постройката на Националната следствена работа, с цел да схванат за какво полицията твърди, че ги търси. След това си потеглиха безпроблемно.

По този мотив тогава Ваньо Танов разяснява, че Галеви явно са се употребили с политическа защита, откакто са съумели да трансфорат Дупница в " частен град ". И напомни, че до момента в който е бил шеф на ГДБОП " братята " са били разработвани за наркотрафик, само че след срещата им с Петков " оперативна работа беше невероятно повече да се прави по отношение на тях ".

Междувременно през юли 2009 година ГЕРБ завоюва изборите и на власт пристигна първият кабинет " Борисов ", в който Танов оглави митниците. През декември същата година Пламен Галев беше задържан поради закани против журналистката Лидия Павлова. Ангел Христов пък се причисли към него зад решетките през януари 2009 година, откакто беше привикан на разпит в следствието.

През есента на 2009 година против Братя Галеви и доближените им Владимир Ангелов-Стъклето, Апостол Чакалов-Тоци, Георги Блатски, Красимир Оков и Георги Градевски-Конана потегли дело за проведена незаконна група (ОПГ) за рекет и изнудване. Галев беше упрекнат в изнудване, междинна телесна щета и насила, а Христов - за добиване на облаги посредством всяване на боязън.

През ноември 2010 година Кюстендилският областен съд ги оправда на първа инстанция. През юли 2011 година обаче Софийският апелативен съд осъди Галев на 7 години, а Христов - на 5 години затвор. Втората инстанция ги призна за отговорни в това, че сред февруари 2007 и януари 2009 година са образували и управлявали въоръжена незаконна тайфа за рекет и изнудване с членове Стъклето, Тоци, Конана и Блатски. В началото на май 2012 година пристигнаха и окончателните им присъди от Върховния касационен съд (ВКС) - по 5 години затвор за Галев и Христов.

Окончателната им присъда удостовери, че Братя Галеви са принудили Пламен Миланов от Дупница да им трансферира 50% от таксиметровата си компания " Сити транс " ООД и всеки месец да им предава половината от оборота си. Върховен касационен съд беше пресметнал, че по този начин двамата са му нанесли вреди за над 82 000 лева В края на 2015 година Миланов и млада жена бяха открити мъртви в помещение в Дупница без забележими следи от принуждение.
" В момента, в който съдията удари с чука "
Присъдата е прочетена, само че Братя Галеви изчезват безследно преди да бъдат отведени в пандиза. Изчезването им съответства с миг, в който тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов постоянно се конфронтираше със съда. Затова никой не беше сюрпризиран, когато Министерство на вътрешните работи трансферира на съда виновността за бягството на някогашните барети.

Тогава Цветанов даже сподели, че не е имало учредения подчинените му да наблюдават Галев и Христов, тъй като не са имали данни, че правят закононарушение и е можело да бъдат упрекнати в полицейщина. Въпреки че самият той настояваше съдът да задържи двамата под стража въз основата на неоправдателната им присъда на втора инстанция.

Бягството на Галеви провокира даже хрумвания за законодателни промени, които бяха развити персонално от тогавашния министър председател Бойко Борисов .
 От Люлин, през Капитан Андреево до Кейптаун. Какво знаем за живота на Красимир Каменов-Къро  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР