Те обаче са малко вероятни, май пак ще ходим на

...
Те обаче са малко вероятни, май пак ще ходим на
Коментари Харесай

Българите пак наредиха сложен парламент – четири са вариантите за правителство

Те обаче са малко евентуални, май отново ще вървим на бързи предварителни избори

Изключително комплициран парламент предвещават езкитполовете от последните часове на изборния ден, който завършва в 20,00 ч.

Победителят остава неразбираем . По-рано денем обединението ГЕРБ-СДС водеше, само че следобяд „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) я изравни . На този стадий, с предстоящите гласове от чужбина, се чака ПП-ДБ въпреки всичко да победи най-малко с малко. Вотът на двете водещи сили обаче е относително невисок – към 26%. Те ще разполагат надлежно с към 70-72 депутата.

Третото място също е доста оспорвано. С към 13-14% са „ Възраждане “ и Движение за права и свободи. Те ще имат по към 35-36 депутата.

Проруската групировка на Костадин Костадинов сякаш е единствената, която осезаемо усилва вота си. Това може да усложни съставянето на държавно управление , тъй като „ Възраждане “ към момента не е склонна на взаимоотношение с никоя друга политическа мощ, с изключение на вероятно с Българска социалистическа партия, с която сякаш от ден на ден се сближават около войната на Русия в Украйна.

Соцпартията остава на пета позиция с към 10% . Тя ще разполага с към 27 депутати.

Предвид „ алените линии “ сред партиите при тази настройка държавно управление не би следвало да се сформира, което значи още един бързи предварителни избори.

Какви обаче биха могли да бъдат компромисните разновидности, в случай че въобще са вероятни?

ПП-ДБ може да предложи държавно управление на малцинството, което да бъде подкрепено от ГЕРБ-СДС. Двете обединения биха разполагали със солидно болшинство от към 140 депутати.

Другият вид е ПП-ДБ да бъдат подкрепени от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Тази настройка би имала към 134 народни представители.

Трети вид е ПП-ДБ и ГЕРБ да създадат доста компромисна коалиция с краткотрайни цели. Това е доста малко евентуално.

Четвърта алтернатива е кабинет да се сформира към ГЕРБ-СДС . Формацията на Бойко Борисов би имала по-силни причини, в случай че е първа политическа мощ. Отдавна се приказва за така наречен хартиена коалиция (или коалиция „ Магнитски “) - сред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Тя би разполагала с към 132 депутати. Възможно е и да не е тъкмо коалиция, а експертно държавно управление с стратегия и със съответна дистанцирана поддръжка от Българска социалистическа партия.

Тук ще е нужно да бъдат зачеркнати „ алените линии “ сред ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия, които обаче са двустранни, което усложнява обстановката.

Макар че наподобява малко евентуално, не е изключено и шеста политическа мощ да прескочи 4-процентната преграда за Народното събрание. Това може да е „ ИТН “, само че това към този момент не наподобява доста евентуално. Ако въпреки всичко се случи, то обстановката в Народното събрание ще е още по-сложна поради мъчно предвидимия и непостоянен темперамент на партията на Слави Трифонов.

 

Очаквайте детайлности

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР