В сряда, 13 септември 2023г., 10:00 часа българско време, председателят

...
</TD
>В сряда, 13 септември 2023г., 10:00 часа българско време, председателят
Коментари Харесай

Предстои важна реч на Урсула фон дер Лайен

" В сряда, 13 септември 2023г., 10:00 часа българско време, ръководителят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен ще произнесе пред Европейския парламент и жителите на Европейски Съюз, Годишната реч за положението Съюза. Вече 13 години #SOTEU е най-очакваното събитие в календара на Европейски Съюз, тъй като дава опция за равносметка на постигнатото през миналата година, взор към целите и водещите начинания за идващите 12 месеца и открит спор за бъдещето на Европа ", това заяви  общинският консултант от " Кауза България " и представител на Община Пловдив в мрежата " Изграждаме Европа с представители на локалното самоуправление " Румяна Толова.

Всяка година, през септември, ръководителят на Европейската комисия произнася пред Европейския парламент тирада за положението на Съюза, в която прави обзор на постигнатото през миналата година и показва целите за идната година. Това ще бъде нейната последна тирада в границите на сегашния законодателен мандат, преди изборите за Европейски парламент през 2024 година

Урсула фон дер Лайен ще засегне и тематиката за новия подтик на европейската народна власт. Конференцията за бъдещето на Европа от 9 май 2022 година, даде опция на жителите да оформят бъдещето на общия ни европейски дом. Комисията изслуша предложенията на жителите и в този момент е съсредоточила своите старания към реализиране на резултати по тях.

През миналата година европейците устояха на енергийна рецесия и посрещнаха в домовете си милиони украински бежанци — най-голямото разселване на хора от Втората международна война насам, а стопанската система бе подтиквана с невиждани европейски вложения.

За поредна година Европейски Съюз отвърна на непознати до момента провокации, като:

• застана един до друг с Украйна и предприе значими стъпки, с цел да бъде потърсена отговорност на Русия;

• ускори вложенията вкъщи и в чужбина;

• завоюва енергийната война, оповестена от Русия на Европа;

• преобрази нашата стопанска система, като форсира екологичния и цифровия преход;

• защитаваше главните полезности на Европейски Съюз — тъждество, приобщаване и обществена правдивост.

Преди речта на ръководителя, ще бъде оповестен обзор на достиженията — резюме на главните дейности, подхванати от Комисията през миналата година за осъществяване на целите на Европейския съюз.

Събитието ще може да бъде гледано онлайн на страницата на Европейската комисия в България - https://www.facebook.com/ECinBulgaria, както и на формалния уебсайт на Европейската комисия - https://state-of-the-union.ec.europa.eu/index_bg.

Речта за положението на Съюза през 2023 година ще стартира тъкмо в 10:00 часа и ще може да бъде проследена на български език.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР