В редакционната поща на Агенция Фокус“ постъпи анонимен сигнал от

...
</TD
>В редакционната поща на Агенция Фокус“ постъпи анонимен сигнал от
Коментари Харесай

Читател сигнализира за нередност в парк Пирин, от МВР опровергаха информацията

В публицистичната поща на Агенция " Фокус “ постъпи неизвестен сигнал от жител , изпратен от е-майл адрес: [email protected], в който се твърди, че Академията на Министерство на вътрешните работи прави неправда в парк " Пирин “.

Според читателя през 2022 година в региона на хижа Безбог е извършено съревнование по ски и биатлон, в зона, която не е обособена за сходен тип действия. В сигнала се твърди още, че същото по тип съревнование е планувано и за тази година.

Във връзка с постъпилия сигнал от Агенция " Фокус “ изпратихме питане до пресцентъра на Министерство на вътрешните работи с копие от цялостния текст на сигнала и въпроси, касаещи законосъобразността на идното събитие.

От Министерство на вътрешните работи ни осведомиха, че тази година в интервала 20-24 март в Банско и Добринище се планува осъществяване на Републиканското състезание по ски алпийски дисциплини и биатлон за чиновници на Министерство на вътрешните работи, което се управлява от " Спортна асоциация – Министерство на вътрешните работи “ и Центъра за бойна подготовка и спорт при Академията на Министерство на вътрешните работи.

" Ако се плануват стрелби и има условия за провеждането им, те се съгласуват с ОДМВР – Благоевград и Национален парк " Пирин “. Стрелби се организират, откакто техническият пратеник на надпреварата ревизира дали трасето и изискванията дават отговор на ограниченията за сигурност “, допълват от Министерство на вътрешните работи.

От там прецизират, че по отношение на плануваното събитие имат позволение и от Природен парк " Пирин “.

Публикуваме читателския сигнал, както и отговора на Министерство на вътрешните работи на поставените от нас въпроси без редакторска интервенция:

Читателски сигнал:

Здравейте,

Пиша ви за нередности в парк Пирин, които се правят от Министерство на вътрешните работи и в

частност – спортна асоциация Министерство на вътрешните работи. Mиналата година по това време бях на

хижа безбог и станах очевидец на съревнование на Министерство на вътрешните работи по нещо като биатлон

и пукотевица с огнестрелно оръжие в подножието на върха. Организаторите от

Министерство на вътрешните работи сложиха цели в снега и някакви платнища и бягащите със ски

" състезатели " започнаха да стрелят. Ехтеше планината, настана блъсканица.

За присъстващите туристи не беше ясно какво се случва и се оглеждаха

уплашено. Там стрелбище няма и това не е място нито за каране на ски

нито за пукотевица. Природата е чиста, недокосната. Работа ли е на Министерство на вътрешните работи да

стрелят в планината, кой им разрешава? В уеб страницата на гореспоменатата

организация има фотоси от въпросното събитие през 2022 година и се планува

същото мероприятие и тази година на същото място. Имат стратегия, от

която е видно, че това ще се случи в четвъртък(23.03.2023 г.) сутринта.

Имам потребност от помощ. Намерих контакти в Министерство на вътрешните работи, само че хората там се опасяват

и не желаят да подхващат нищо. Казаха, че има заповед от ректора на

академията на Министерство на вътрешните работи и само медиите могат да оказват помощ. Ако стане

обществено притежание, това безсрамие би трябвало да спре. Пиша на вас с

вяра, че ще помогнете. Ако не можете, апелирам, пишете ми, с цел да се

обърна към други медии.

П.С.

Извинявам се по тази причина, че не се представям, само че се опасявам за сигурността

си. Все отново става въпрос за Министерство на вътрешните работи.

Запитване до Министерство на вътрешните работи:

Във връзка с провеждането на Републиканското състезание по ски алпийски дисциплини и биатлон за чиновници на Министерство на вътрешните работи, предоставяме отговори на Вашите въпроси:

1. Предвижда ли се организирането на съревнование по ски и пукотевица в парк " Пирин “?

Тази година в интервала 20-24.03.2023 година в Банско и Добринище се планува осъществяване на Републиканското състезание по ски алпийски дисциплини и биатлон за чиновници на Министерство на вътрешните работи, което се управлява от " Спортна асоциация – Министерство на вътрешните работи “ и Центъра за бойна подготовка и спорт при Академията на Министерство на вътрешните работи.  

Ако се плануват стрелби и има условия за провеждането им, те се съгласуват с ОДМВР – Благоевград и Национален парк " Пирин “.

Стрелби се организират, откакто техническият пратеник на надпреварата ревизира дали трасето и изискванията дават отговор на ограниченията за сигурност.

2. Има ли позволение за сходно мероприятие от страна на естествен парк " Пирин “?

На 13.03.2023 година е получено позволение от шефа на Национален парк " Пирин “  Росен Баненски с произлязъл номер НПП-195(1) за осъществяване на Републиканското състезание по ски алпийски дисциплини и биатлон за чиновници на Министерство на вътрешните работи.

3. На територията на Област Благоевград има ли обособени места за сходен тип действия, които да се употребяват за потребностите на Министерство на вътрешните работи и Академията на Министерство на вътрешните работи?

Във всяка една област на България, в това число на територията на област Благоевград, има обособени места за пукотевица, на които се организират на практика занятия, свързани с професионалното образование на чиновници на Министерство на вътрешните работи.

4. В деня на въпросното съревнование ще бъдат ли подхванати ограничения за обезопасяване на зоната и ще бъдат ли предизвестени туристите да не минават в гореизложената зона?

В деня на надпреварата е планувано мястото за осъществяване на стрелби да бъде ясно обозначено и маркирано. Достъпът както на самото стрелбище, по този начин и в целия периметър на зоната на пукотевица, ще бъде стеснен благодарение на ленти и физическо наличие от чиновниците на Центъра за бойна подготовка и спорт.  Провеждането на стрелби на 23.03.2023 година зависи от окончателната оценка и позволение на техническия пратеник, който ще реши дали има, или няма условия за безвредно осъществяване на стрелбите според нормативните документи на Министерство на вътрешните работи.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР