В петък, 19 януари, от 18.00 ч. в зала Княз

...
</TD
>В петък, 19 януари, от 18.00 ч. в зала Княз
Коментари Харесай

Лула, дизайн и дим в Историческия музей

В петък, 19 януари, от 18.00 ч. в зала " Княз Александър I “ на Историческия музей ще бъде открита изложбата " Лула, дизайн и пушек “. Неин създател е преподавателят в Русенския университет доктор Десислав Гечев.

Изложбата демонстрира лули, аксесоари за тях, издания и схеми, принадлежащи на Десислав Гечев. Зад витрините са изложени над 100 лули, групирани в няколко раздела – дизайнерски лули, лули от бриар (дърво, употребявано за направата им), старинни лули от 18 век, мини лули, лули от морска пяна, железни, керамични лули и лули с инкрустация, оповестиха от Регионален исторически музей.

В експозицията участват и лули от Русчук от 19 век, които са от фонда на Русенския музей. Посетителите могат да видят и лула, автопортрет на доктор Гечев, както и такава с глава на куче - един от първите екземпляри, които създателят е изработил. Експонатите са необикновени, любопитни и се характеризират с извънредно многообразие – някои от тях са богато орнаментирани и съдържат стилизирани скотски и растителни претекстове, знаци, фини украси от метал, а други са изчистени и стилни. В изложбата могат да бъдат видени още разнообразни по дизайн поставки за лули, калъфи за предпазване, както и тематични книги.

Авторът на изложбата Десислав Гечев създава лули, може да споделя доста за тях, даже дисертационният му труд, с който е придобил научната си степен лекар, е бил отдаден на тази негова пристрастеност. В зала " Княз Александър I “ е показано и видео, което пресъздава стадиите за разработване на лули.

Паралелно с експонатите, изложбата споделя за историята на тютюнопушенето и лулите, въздействието, което актът на пушене на лула оказва върху човешките сетива, производството, конструкция и материали, дизайни.

Изложбата " Лула, дизайн и пушек “ на Десислав Гечев ще остане в Историческия музей до месец април. Експозицията е част от политиката на музея да дава експозиционни площи на неспециалисти, които да демонстрират пред публики своите сбирки, сбирки, посредством които да описват за ползите си. През предходната година бяха уредени три сходни изложения.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР