Старт на консервационно-реставрационните дейности на фасадите на къща Павлити, известна

...
</TD
>Старт на консервационно-реставрационните дейности на фасадите на къща Павлити, известна
Коментари Харесай

Започна реставрацията на Синята къща в Стария град

Старт на консервационно-реставрационните действия на фасадите на къща " Павлити ", известна като " Синята къща " в Стария град, беше даден публично от кмета на Пловдив, заместника му по просвета, археология и туризъм и и.д. шеф на ОИ " Старинен Пловдив " доцент доктор Елена Кантарева-Дечева, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Предстои да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал. Къщата е ремонтирана преди време, тогава покривът е бил възобновен и при него няма проблем. Сегашната реституция визира единствено фасадите, които сега са обрушени.

" Фасадите са в тежко положение. Първо ще се направи структурно незадълбочено подсилване, а по-късно художествено изписване. Ще бъдат реставрирани дървените обшивки и еркерите " - изясни доцент Кантарева-Дечева. 

Дейностите ще се правят по план, координиран с Министерството на културата в сходство със Закона за културното завещание. Автор на плана за консервационно-реставрационните действия е реставраторът Никола Стоянов. 

" Трябва да търсим благоприятни условия за поддръжка на Стария град. Калдъръмът е в извънредно положение, няма хидранти, не дай боже да стане нещо, пожарна не може да влезе. Отделяме още средства, с цел да може Старият град да си върне блясъка " - сподели кметът. 

За реставрацията на фасадите на къща " Павлити " са обезпечени 149 966.03 лв. без Данък добавена стойност. Половината от средствата са лични доходи на ОИ " Старинен Пловдив ", останалите са обезпечени от община Пловдив. Обновяването би трябвало да завърши за 294 календарни дни от фирма  " Рестстрой " ЕООД, не по-късно от 15 декември 2023 г.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР