С внушителен спектакъл-възстановка по сюжети от древния тракийски епос фестивал

...
</TD
>С внушителен спектакъл-възстановка по сюжети от древния тракийски епос фестивал
Коментари Харесай

Тракийски мистерии закрива сезона на сцената на Античния театър

С величествен спектакъл-възстановка по сюжети от античния тракийски епос фестивал " Тракийски мистерии " закрива сезон 2023 на сцената на Античния спектакъл в Пловдив.

Разнообразието от съпътстващи фестивални формати - галерия с цифрово изкуство, лекции на тематика " Древната тракийска просвета и език ", фестивално шествие, ателиета и работилници - вършат допустимо завръщането и потапянето в сакралните концепциите и традиции от света на античните траки. Знаковите за културната ни историческа памет места: Античен Римски Стадион и Античния спектакъл, ще се изпълнят с живот.

Кулминацията на фестивалния ден в Стария Пловдив е вечерният интерактивен театър: " Тракийската Мистерийна Драма ". Това е неповторима новаторска продукция без аналог - симбиоза на достоверна музика, хореография и слово, въодушевена от множеството научни открития и артефакти, свързани с античната тракийска цивилизация по нашите земи.

Първите два дни на Фестивал Тракийски Мистерии 2023 се организираха при голям интерес и посещаемост в Стария Несебър на територията на Старата Митрополия " Света София " и Амфитеатъра.

На 30.09.2023, 21:00 ч. | Античния спектакъл Пловдив | Интерактивен театър: " Тракийска Мистерийна Драма ". 

На 30.09.2023, 14:30 ч. | Античния спектакъл Пловдив | Изложба " Тракийски Мистерии " - актуализирана сбирка от внушителни платна с цифрово изкуство, провокиращи с дълбоката си орфическа символика 

На 30.09.2023, 16:00 ч. | Античен Римски Стадион, Пловдив | Лекции на тематика " Древната тракийска просвета, език и цивилизация и приложението на културното завещание на траките в нашето съвремие ". Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика 

На 30.09.2023, 17:30 ч. | от Античен Римски Стадион до Античния спектакъл Пловдив | Фестивално шествие 

На 30.09.2023, 18:00 ч. | Античния спектакъл Пловдив | Тракийски ателиета - неповторимите по рода си ателиета и уъркшопи за тракийския обичай и просвета срещат участниците с разбирането на траките за техния обичай и традиции, съпътстващи процесиите във всеки стадий от свещения празничен цикъл:

Мистерията на българския ритуален хляб - участниците в тази работилница ще се допрян до тайнството и дълбоките " послания ", закодирани от предците ни траките в приготвянето на хляба. Традиция, която живее и през днешния ден и е просъществувала през вековете във фолклора и домашната среда на българските благословени родове. 

Мистерията на Тракийската одежда - участниците в тази работилница ще имат опцията " да се пременят в облеклата " на античните траки, посредством готови реплики на дрехи, като тези от изображения върху достоверни артефакти. 

Мистерията на оброчните глинени плочки - участниците в тази работилница ще се срещнат с разчитането на сакрални послания на свещената тракийска книжовност и ще могат да поръчат изписване на персонална оброчна плочка с орфически призователни формули. 

Вълнуващото странствуване в златната ера на античната тракийска цивилизация, процъфтявала по нашите земи, продължава.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР