Продължават дейностите по проект Забравените северняшки хора и игри от

...
</TD
>Продължават дейностите по проект Забравените северняшки хора и игри от
Коментари Харесай

Русенско читалище съхранява местни обичаи и фолклорни традиции

Продължават дейностите по план " Забравените северняшки хора и игри от русенския край “ на национално читалище “Пробуда – 1901 година “, с. Николово. Той е финансиран по “Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество “ на Национален фонд " Култура “.

В помещението, приютило етнографската колекция към читалището, Искра Тодорова - етнограф към Регионалния исторически музей - Русе, дружно с Марийка Генова - ръководител на “Пробуда – 1901 година “ и проучвателски екип от деца и локални поданици продължиха да работят по теренното изследване на локалните обреди и игри. Екипът е образуван от 17 души, като 14 от тях са възпитаници от ОУ “Св.св. Кирил и Методий “, с. Николово.

След запознаването на децата със зимните традиции и обичаи, Искра Тодорова им описа и за празниците от пролетно-летния календар на годината. На този стадий това е обвързвано и с идното лазаруване, както и с представянето на обичая " Пеперуда “. На учениците бяха раздадени въпросници, по които би трябвало да работят, като потърсят информация измежду възрастните хора в Николово и близките села. Целта е да придобият умения по какъв начин се снема и записва информация на терен за струпване на познания за локалната памет и обичаи.       

Проектът ще продължи да осъществя същинските задания, които са сложени пред него - опазване на локалните традиции и фолклорни обичаи, развиване и подкрепяне на любителското творчество и разпространяване на познания за родния край.

Тази информация разгласиха на интернет страницата си Община Русе.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР