През юли в Бургас ще се проведе тех академията на

...
</TD
>През юли в Бургас ще се проведе тех академията на
Коментари Харесай

ИТ компаниите продължават да инвестират в Бургас

През юли в Бургас ще се организира тех академията на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST) и локалната община. Те ще търсят новите нешлифовани диаманти измежду 90 възпитаници от IX, X и XI клас, оповестиха от общината. И това е следващата самодейност в града край морето, който от години търси и развива благоприятни условия за задържане и привличане на гении от цялата страна.

В момента IT секторът в Бургас обезпечава работа на над 2000 експерти. Според данните от job board-а на DEV.BG повече от 470 от тях са специалисти в IT отделите на съответните компании в офисите им в цялата страна, а все още има най-разнообразни отворени позиции в града.

Палитрата от работодатели, които оферират тези позиции, също е пъстра, тъй като има представители от целия софтуерен набор. Най-голямата част от тях (41%) са български компании с централен офис в София, Пловдив, Русе или Варна, 31% са задгранични играчи, а 28% са бургаски IT организации.

Общината е четвъртата по величина в страната с близо 197 хиляди индивида население, а това в трудоспособна възраст в цялата област е 58.9 %. Това е и една от аргументите ползата за развиване на бизнес в Бургас да не стопира. От общината прецизират, че сега се построяват двата нови квартала " Хоризонт " и " Мадика ", които притеглят гении от прилежащите области Ямбол, Сливен и Стара Загора. Морският град е атрактивна дестинация за работа и бизнес и поради отзивчивите си благоприятни условия, които има, в това число и летището, което обслужва пасажери и дестинации от целия свят.

Секторът на образованието в града също е измежду значимите фактори, които притеглят вложителите. Добрата подготовка е измежду основните фактори IT фирмите да развиват планове в града. В Бургас има два университета – " Проф. доктор Асен Златаров " (държавен) и " Бургаски свободен университет " (частен), четири колежа, филиал на " Национална художествена академия " и 59 учебни заведения и гимназии. Дванадесет от тях са професионални и в тях се образоват над 6000 ученика в разнообразни посоки, а едни от най-желаните (наред с езиковите гимназии и ПМГ " Академик Никола Обрешков " ) са Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения, която беше открита през 2018 година, Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, където се учат и " Компютърни мрежи ", " Микропроцесорна техника ", " Промишлена електроника " и " Мехатроника ", и ПГ по електротехника и електроника " Константин Фотинов ", която също предлага часове по компютърни технологии, съобщи " Банкеръ ".

Компаниите означават, че един от факторите градът да се наложи като перспективна IT дестинация е и самата община Бургас. Тя е най-активната в България във връзка с самодейната връзка с организации от бранша, съгласно ръководителя на АIBEST Илия Кръстев, поддържа корпоративни начинания и " има най добре построени структури за съдействие с IT бизнеса ", показва Андон Симеонов от SoftServe.

Други основни сътрудници на IT работодателите са ИКТ Клъстер Бургас и DIGIHUB, които съставляват софтуерния бранш в града и Югоизточна България и провеждат срещи с бизнеса и събития за гениите, като например " Дигитален ноември " и хакатона " Бургас блус " за бизнес хрумвания, свързани с цифровизация в региона на морската стопанска система и устойчивата приложимост на естествени запаси.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР