През първите четири месеца на 2023 г. продължава тенденцията от

...
</TD
>През първите четири месеца на 2023 г. продължава тенденцията от
Коментари Харесай

Брокер: Къща в покрайнините на Пловдив е на стойността на тристаен апартамент в София

През първите четири месеца на 2023 година продължава наклонността от края на предходната година за понижаване на действително подписаните покупко-продажби на пазара на недвижими парцели и спад на търсенето от крайните клиенти.

Това каза Евгени Василев, шеф на организацията за недвижими парцели " Арко риъл истейт " (Arco Real Estate), разяснявайки настоящите трендове в бранша, цитиран от Българска телеграфна агенция.

" Ако преди един парцел се е продавал за към 20-30 дни, сега лишава малко повече време, клиентите са малко по-нерешителни. Има едно изчакване от октомври-ноември 2022 година за някаква по-сериозна промяна на пазара и това е коментар от купувачите. Намаляване на цените обаче не виждаме в нито един сегмент ", изясни той. 

По думите му упованията за това евентуално се образуват от протичащото се в Западна Европа и Съединени американски щати, където има съществено покачване на лихвите и понижаване на ипотечните заеми, което се отразява и на имотния пазар.  

" В България към момента това не се случва, няма промяна в цените, даже в някои сегменти има леко покачване в последните шест месеца. Отчетливо се следи спад в броя покупко-продажби. Ако има готово жилище на пазарна цена, покупко-продажбите към момента се осъществят доста бързо. В момента у нас няма доста подготвени жилища, а много здания в градеж.

Жилищата в тях се продават по-трудно, в това число поради терзания, че постройките няма да се завършат, въпреки че няма нито един сходен случай в България. В момента нашата компания също строи, не изпитваме усложнения с финансиране на личното си строителство и не съм чул сътрудници да изпитват такива ", сподели още Евгени Василев.

Най-активно клиентите започнаха да купуват парцели, с цел да защитят парите си от инфлацията, откакто отбелязахме съществени покачвания на цените предходната година април-май.

Какви са най-честите условия, които клиентите имат, когато търсят жилище, и съумява ли пазарът да отговори на търсенето им? И какви са разликите, когато става въпрос за живеене и за инвестиция?

Имотите, които се търсят с капиталова цел, се избира да са по-малки, т.е. в тях да бъде вложен по-малък капитал за покупка и обзавеждане, със относително добра рентабилност. Най-търсени са двустайните обзаведени жилища, които се намират в по-голям град.

Средните цени на панелните жилища в София са сред 1300 и 1600 евро на кв. метър. За мен това е надценен пазар, само че той се движи от това, че те са подготвени и могат да се употребяват незабавно. В необятния център цените са от порядъка на 1600-2000 евро на кв. метър, само че имаме и покупко-продажби на топ местоположения, които надвишават 2500 евро на кв. метър, разяснява Василев.

В Пловдив междинните цени са с 20-25 % по-ниски от тези в София, макар че в последните една-две години вторият по величина град у нас стартира да наваксва изоставането като междинна цена на кв. метър. Сред аргументите за това е индустриалното му развиване в последно време, сподели Василев и добави, че в едно от тримесечията на предходната година цените в двата града съвсем са се изравнили.

По думите на специалиста се регистрира наклонност след пандемията, когато става въпрос за лично прилагане, клиентите да минават от по-малко към по-голямо жилище, в случай че имат опция.

" Други излязоха от апартамент в къща. Помните, беше огромно преимущество да имаш парцел с двор. Нещо, което беше немислимо за нашия нрав и народопсихология преди 10 години - да имаме апартамент на сутерен с двор, сега е много известно.

Доста сътрудници проектират такива здания, в това число и ние в предстоящ план ще имаме постройка с жилища на сутерен със личен двор ", разяснява Евгени Василев. Той означи, че клиентите търсят изрично по-пространствени жилища с опция за достъп до някаква зелена повърхност.

" Тенденция, която забелязахме в последните три месеца, е обвързвана със запитвания за къщи на 20-30 км от София, нещо сред градски и селски вид къща. Или хората да се ориентират към покупка на урегулирани парцели и дребни имоти, на които да застроят лични къщи, още веднъж в този радиус.

Ако за това бюджетът преди две-три години беше 30 000 евро, в този момент към този момент имаме запитвания на клиенти, които са подготвени единствено за земята да платят 100 000 евро ", даде образец той.

В посока на запад от София има много оферти и регионът става известен. На изток от София предлагането е извънредно малко, тъй като тази част към този момент беше обект на интерес преди години.

Колега от офиса ни в Пловдив показа свеж образец за клиенти от София, които са купили дребна къща в покрайнините на Пловдив, тъй като работят вкъщи.

Къщата е доста по-достъпна като цена в този регион и е на цената на тристаен апартамент в столицата. Освен това работят и живеят измежду природа и добра среда. 

Преди 10-15 години ваканционните парцели се движеха главно от задграничен пазар - англичани в Банско и руснаци по Черноморието. След Крим, и изключително с войната в Украйна, мога да кажа, че съветският пазар на купувачи не съществува, на места има продавачи, които се пробват да осъществят парцелите си.

След 2021 година обаче виждаме възобновяване на пазара и изключително на черноморските парцели. Той стартира да се движи от български купувачи, което е хубаво, тъй като това не е спекулативно придвижване, това са хора, които разполагат с спомагателни средства и си закупуват по този начин наречения втори дом. Търсят се дребни жилища, които обичайно се продават обзаведени за прилагане.

По думите на Евгени Василев това търсене е повишило цените на парцелите към Слънчев бряг, Созопол, по Южното Черноморие. Ако едно двустайно обзаведено жилище преди три години в Созопол е коствало към 35 000 - 40 000 евро, към този момент има покупко-продажби за 65 000 евро. В Банско също се регистрира възобновяване на търсенето.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР