Председателят на Съвета на директорите на Летище Пловдив ЕАД изнесе

...
</TD
>Председателят на Съвета на директорите на Летище Пловдив ЕАД изнесе
Коментари Харесай

Дойчин Ангелов: Конкурсът за ръководство на летище Пловдив е опорочен

Председателят на Съвета на шефовете на " Летище Пловдив " ЕАД изнесе скандални съгласно него данни по отношение на провеждането на конкурс в комерсиалните сдружения в системата на Министерство на превоза, които касаят управителни длъжности на летищата в София и Пловдив. Ето какво сподели пред камерата на Plovdiv24.bg :

" Първо желая да кажа какво направихме първите 6 месеца. Засилихме оборотите на комерсиалните обекти и от 20 000 лв. на месец сега са над 120 000 лева. 270% е повишен пътникопотокът. Започнахме договаряния с самолетни компании, с които считаме, че са перспективни и да имаме полети до Милано, Франкфурт, Брюксел, Барселона и някои други. През лятото интензивно преговаряхме с две турски самолетни компании и сме пред край за две линии от азиатското летище на Истанбул и евентуално Анталия – Бурса – Пловдив. 

Възобновихме Фонда за развиване на Пловдив, заварихме го неплатежоспособен, недействащ от 2019 година, когато се смениха кметовете на общините. Прибавяме нови общини – Смолян, Съединение, Хисаря, а Велинград са подготвени да внесат предложение в Общински съвет за включване, и още няколко общини.

Готов е механически новият уебсайт на летището, изработен взаимно с Фонда, който демонстрира даденостите и забележителностите на региона. Той дава опция за онлайн търговия и онлайн шатъл. 



За пръв път от 1994 година имаме професионален екип в съвета на шефовете – изпълнителният шеф и другият член, който е финансист, само че има и авиоекспертиза. И тримата имаме богата експертиза и опит за ръководство на летище.

В понеделник съм подал тъжба в Административния съд, тъй като изрично считам, че състезанието за управление на летище " Пловдив " е изопачен.

Участвал съм в такива състезания и преди, бях допускан да си подам концепцията. Миналата година 2021 година беше предпоследният конкурс. Оказа се, че не мога да се явя на него, бяха изменени критериите за учебен ценз. Оставени са редица специалности, бяха отстранени филантропичните специалности. Никога не съм крил, че моята магистърска степен от Софийския университет е филантропична – приключил съм Философски факултет, втората ми магистратура е Английска лингвистика.

Това е главният проблем в този конкурс. Подадох документите, само че не давам отговор на изискванията. Възникват много въпроси, към този момент е риторично да ги зададем: дали с изключение на учебен ценз претендентът би трябвало да има професионален опит?

Предният път бях единственият, в този момент за повторно ми се случва. Изпълнителният шеф на " Летище София " Пламен Станчев също не е позволен, неговият стаж е към 40 година единствено в авиацията. Има и друга подадена тъжба от сътрудник, който от първия ден на трудовия си стаж е работил само и единствено на летище.

Миналата година конкурсът протече до дъно, подадени концепции и изявленията и най-после беше анулиран от министъра на превоза. Възможно е и в този момент да се случи.

Не мога да предсказвам какви са били аргументите за смяна на критериите. Допускам, че може съответно да е направено изключването на филантропични специалности. Приложението на Закона за обществените предприятия е превъзходен факт, само че състезанията би трябвало да са естествени, а не официални, да се избират подобаващи и опитни фрагменти, с база персонални контакти. 

Имам трудово правно отношение с Оперативна програма " Жилфонд ", не е проблем, обикновено е с условията на закона.

Съжалявам, че се случва нещо като дежа вю отпреди 9 години, когато се увеличаваха полетите, колелото се беше завъртяло добре, работехме интензивно и с турските полети. Сега още веднъж. Персонално за мен няма драма ".

Целият брифинг гледайте в прикаченото видео!

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР