Подготвяме актуализация на Областния план за защита при бедствия с

...
</TD
>Подготвяме актуализация на Областния план за защита при бедствия с
Коментари Харесай

Ангел Стоев: Актуализираме областния план за защита при бедствия

" Подготвяме актуализация на Областния проект за отбрана при бедствия за реализиране на по-добра съгласуваност и подготвеност за реакция на екипите на единната избавителна система “. Това заяви регионалният шеф на област Пловдив по време на съвещание на Областния съвет за понижаване на риска от бедствия. Негови членове са кметовете на общини, ръководителите на РД " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", ОД на МВР-Пловдив, началника на гарнизон Пловдив, РЗИ-Пловдив, Басейнова дирекция, доброволните формирования и други ведомства. Очаква се членовете на съвета да внесат писмени оферти по проекта.  

На съвещанието показа информация за ограниченията и дейностите на Областния щаб по време на наводненията, които при започване на м. септември засегнаха общините Карлово, Калояново и " Марица “. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина. " Първата ни задача бе да изведем хората и да не допуснем жертви “, изясни регионалният шеф. Спасителните интервенции на терен се управляват директно от шефа на РД ПБЗН комисар Георги Мангараков, регионалния шеф, шефа на ОД на МВР-Пловдив ст. комисар, командира на 61-ва Стрямска бригада бригаден военачалник Деян Дешков и кмета на Община Карлово. 

Спасителните действия в първите часове се реализират от пожарната, армията и спешните екипи на Столична община. Чрез Командния боен център на Министерство на защитата в евакуация е включен и хеликоптер от състава на 24-та Авиационна база Крумово. Активирано е и инженерно поделение от състава на Сухопътните войски, което построява краткотрайни понтонни мостове на мястото на разрушените и обезпечава достъп до селата на техника и хора.  На място идват и шефът на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов, както и министрите на районното развиване и земеделието и. Извършена е незабавна оценка на рискови точки в района за ограничение територията на бедствието. 

Към избавителните екипи се причисляват БЧК-Пловдив, доброволните формирования от община Пловдив и останалите елементи на единната избавителна система и стартират възстановителните действия по инфраструктурата, обезпечаване на заслон и филантропична поддръжка за потърпевшите фамилии и почистване на домовете.  

" Нашият разбор демонстрира, че наводнението е в резултат на извънредно изобилния дъжд от 200 л. на кв. метър, който се излива в продължение на часове “, акцентира регионалният шеф. Според него обаче е належащо общините и страната да отделят повече внимание на предварителната защита. Необходимо е в бюджетите на общините и страната да се заделят всяка година средства за обезпечаване на проводимостта на речните корита и за гарантиране на техническата редовност на язовирите. Същото по този начин по поречието на всички по-големи реки би трябвало да се изградят системи за ранно предизвестие, сходно на тази, която има по р. Чая.  Важно е да се работи по-ефективно и за попречване на пожари през летните месеци като  се извършват прецизно напътствията на Пожарната, които се разпращат всяка година по общините още през март.  

Според е належащо общините да поддържат в непрекъсната висока степен на подготвеност доброволните си формирования и да употребяват тяхната експертиза. По думите му огромните общини като Пловдив е целесъобразно да изградят свои професионални формирования като тези на Столична община и да ги оборудват с съвременна техника. Ръководителят на непринудено формирование " Пловдив 112 “ към община Пловдив Атанас Даков добави, че при сходни бедствия общинските щабове би трябвало да работят в засилена съгласуваност с Националната асоциация на доброволците, от която могат да получат сериозна помощ. Обединението  разполага с цялостен указател на екипите в цялата страна и има система за тяхното незабавно обявяване и ориентиране в зоните на бедствия.

Според разбора на РДПБЗН-Пловдив актуалните проекти на общините не регистрират всички опасности от бедствия, изключително тези в дребните обитаеми места. Затова гл. контрольор Васил Димов (началник на Първа районна работа “Пожарна сигурност и отбрана на популацията " ) предложи всяка община да излезе от нереалното писане на проекти и да направи риск-регистър за всички обитаеми места на своята територия, след което те да влязат в регионалния проект. Така ще могат да се плануват по-лесно пари за предварителна защита и да се ускори контролът върху проблематичните зони за наводнения, пожари или други типове опасности.

Директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева, счита че  една от незабавните задания е да се обезпечи ранното обявяване на популацията посредством известия на мобилните телефони. Това може да се реализира от страната посредством договореност с  операторите.

Областният проект за отбрана при бедствия ще бъде обновен до края на м. октомври като в него ще бъдат регистрирани всички оферти на Областния съвет.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР