Петър Николов, депутат от ГЕРБ-СДС, в интервю за вечерния блок

...
</TD
>Петър Николов, депутат от ГЕРБ-СДС, в интервю за вечерния блок
Коментари Харесай

Петър Николов: Българското общество мина периода на конфронтация, партиите, които не го разбраха, си отидоха

Петър Николов, народен представител от ГЕРБ-СДС, в изявление за вечерния блок " Това е България “ на Радио " Фокус “ .

Депутатите взеха решение на първо четене, че връщат гласуването с хартиената бюлетина. Има ли вяра за кабинет с първия мандат и какви плаващи болшинства се оформиха в 48-ото Народно заседание? Наш събеседник в този момент е Петър Николов – народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС. " За “ хартиената бюлетина гласоподаваха от вашата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Защо ви е тази хартиена бюлетина, господин Николов?

Основно по две аргументи. Искам единствено да припомня, че в действителност машинното гласоподаване беше прокарано през годините в българския парламент, на първо място беше вкарана тематиката неведнъж от парламентарните групи в предходни години на Движение за права и свободи и на Българска социалистическа партия – нещо, което сякаш се не помни. Виждаме тези две политически партии, които са се убедили в дефицитите на " чистото “ машинно гласоподаване. Неслучайно законопроектът, който мина на първо четене през днешния ден, е законопроект, импортиран от ПГ на Българска социалистическа партия. Основните аргументи са две. Първата е, че машинното гласоподаване отблъсква една немалка част от българските гласоподаватели, най-вече възрастни хора. Практически поставя възрастов ценз за гласуването – нещо, което опонира на главен принцип на демокрацията, която споделя, че гласуването би трябвало да е равно, еднообразно за всички български жители, налично. А втората съществена причина е, че знаете, неведнъж се създаваха подозрения в честността на изборите и в това дали някой не манипулира машините, изключително когато излязоха тези надписи – " Дневникът е фалшифициран “, на част от машините на последните избори. Достатъчна част от българското общество се съмнява, а има ли подозрение в честността на изборите, те няма по какъв начин да се одобряват от обществото. Но желая да кажа, че това, което в действителност през днешния ден постигнахме, е един компромис сред двата разновидността, защото ние не отстраняваме машинното гласоподаване, а просто даваме опция и за машинно, и за хартиено гласоподаване. Мисля, че това е един консенсусен метод, при който хората, които имат доверие в хартията, ще гласоподават на хартия, гласоподавателите, които имат доверие на машините, ще гласоподават на тях и това е метод оптимално да защитим доверието в процеса.

Добре, само че това няма ли да усложни изборния развой? Знаете, че се разяснява извънредно доста това, че отново ще стартира едно разнасяне на чували с бюлетини, това ще удължи преброяването. Това не е ли задоволителна пречка да бъде отхвърлено да има хартиени бюлетини?

Абсолютно в целия свят, като се изключи няколко страни от Индокитай и от Латинска Америка, гласуването е напълно хартиено. В последна сметка, сътрудниците, които вземат участие в секционните изборни комисии, отиват умишлено там и получават заплащане за това. Те са представители на обособените политически партии, имат интерес веднъж-два пъти в годината, когато има избори – нека не са толкоз нагъсто, колкото в последно време да си свършат работата. Това не е нещо, което се вменява принудително на някакви хора. Най-важното е да има доверие в изборния развой. Ние приехме всички причини на сътрудниците от " Продължаваме промяната “, от " Демократична България “, от " Възраждане “, които споделят, че нямат доверие в хартията, и по тази причина резервираме машините. Но в същото време е хубаво те да чуят нашите причини, на нашите гласоподаватели, които споделят, че нямат доверие в машините. И мисля, че в действителност се реализира консенсус. Това е едно изпитание, което ние поставяме, откогато е стартирало актуалното Народно заседание. Лека-полека – не знам, мисля, че това се усеща и от публицистите, от наблюдаващите – сменяме духа в Народното събрание от конфронтационен в по-диалогичен.

Да, оформиха се плаващи болшинства, както стана съвременно да се назовават. Г-н Николов, обаче предходната вечер в нашето предаване за Радио " Фокус “ Деница Симеонова от " Продължаваме промяната “ беше безапелационна, че вие бързате да вкарате в промени в Изборния кодекс, да върнете хартиената бюлетина, тъй като желаете да се явявате на избори. Ние пък оставаме с усещането, че желаете да вършиме кабинет. Кое е вярното от двете?

Ние поставяме всички вероятни старания да създадем държавно управление. Това, което ГЕРБ и Съюз на демократичните сили са споделили от началото на този парламент като обръщение, в никакъв случай не е казвано в българската политика. Към всички е отправено обръщение: дайте да седнем, да решим каква е формулата – дали да е експертно, програмно държавно управление, политическо държавно управление със мощен ангажимент на партиите или без присъединяване на партиите. Дайте да изберем консенсусна фигура за министър-председател. Никога не е правено по този метод. Причината не е, че внезапно сме станали доста благородни. Причината е, че гласоподавателят не даде задоволително доверие на нито една партия да ръководи независимо, първите две политически сили даже мисля, че дружно нямаме над 120 мандата, и че се намираме в тежка рецесия, в която политикът би трябвало да прояви оптималната отговорност. Така че ние ще поставим всички вероятни старания да съставим държавно управление в границите на този парламент. Вярваме, че е доста рисково за България да отидем на нови избори. Много е рисково за икономическото положение на българите и доста рисково и в тази тежка геополитическа обстановка, в която се намираме.

Тъй като в действителност се оформиха плаващи болшинства – от една страна, знаете, назовават ви " хартиената коалиция “, където сте с Българска социалистическа партия дружно, въпреки това, " евроатлантическата коалиция “ – там, където гласувахте " за “ да бъдат изпратени оръжия за Украйна. Там пък Българска социалистическа партия ги няма, там са " Български напредък “. Тези плаващи болшинства до каква степен са постоянни и при положение, че в бъдеще се образува един кабинет, това няма ли да съставлява проблем?

Първо, не може да се поставя знак на тъждество сред едното и другото гласоподаване. Колкото и да е значимо, методът на гласоподаване е механически въпрос. Аз нямам доверие някой да зададе въпрос примерно на " Демократична България “ – вие за какво сте в коалиция срещу… там за машинното гласоподаване, " машинната коалиция “ на Демократична България и " Възраждане. Бихте ли им задали този въпрос? Това е техническо гласоподаване. Истинското, ценностно гласоподаване, това, което е значимо за нас, е гласуването по въпроси като приемането на еврото, като военната помощ за Украйна, като закупуването на F-16. Това са тези значими и огромни тематики, които в тежката обстановка, в която се намираме, при разграничено общество, сподели, че партиите въпреки всичко знаят посоката, че ние не сме изгубили политическия си компас. И ние от ден първи след изборите повтаряме едно и също. Ние споделяме: вижте, каквито и други неща да ни разделят, колкото и тежки тематики да ни разделят, те нормално са персонални нападки сред обособените политически играчи, има нещо огромно, което ни сплотява. Това е европейският избор пред България. И се опитваме да накараме сътрудниците си да загърбят личностните проблеми, несъгласия, да стъпим на хубавичко плоча на разбирането къде сме в огромния разлом, част от Европа ли сме или част от нещо друго. И когато реализираме единодушие там, да влезем в чисто експертния диалог какво вършим с икономическата рецесия, тъй като пък българското общество същински се вълнува от този проблем и същински се опасява от идващата зима.

Точно по този начин. Да, по този начин е в действителност. Българинът се интересува най-вече от тези извънредно основни неща. И доскоро икономистът проф. Боян Дуранкев акцентира изключителното неравноправие и обществените проблеми, че има хора, които няма да могат да изкарат зимата, тъй че в действителност пред вас стоят доста тежки задания за решение. Ще съумеете ли обаче в диалозите си с другите партии и до каква степен ще бъдете диалогични? Имате ли червени линии пред вас, които няма да престъпите? Ето да вземем за пример тези 16 точки на " Продължаваме промяната “ – по какъв начин сте с тях, съгласни ли сте?

Ние ясно казахме, че по-голямата част от тези точки, естествено, това са позитивни неща, които няма по какъв начин да не приемем. Единственият проблем при тях е, че те действително не са правени от положителни математици, тъй като плануват безусловно взривяване на бюджета – плануват над 10 милиарда лв. недостиг в него. И то нещо, което няма да е за един бюджет, а ще бъде напред във времето. Докато не разгадаем въпроса от кое място идват тези пари, по какъв начин вършим уравновесен бюджет или най-малко бюджет до 3% недостиг, ще вкарваме страната в злополука, имайки поради в голяма степен. Не че няма и интернационалните фактори – естествено, ние ги виждаме и ги отчитаме, само че в голяма степен икономическата рецесия, финансовата рецесия, в която през днешния ден България се намира, е вследствие на ръководството на " Продължаваме промяната “ и най-много на Асен Василев. На метода, по който той управляваше Министерството на финансите. Практически той скъса с една традиция в българската политика от 1997 година насам да се вършат консервативни бюджети, да не се залага недостиг, да се опитваме да сме финансово дисциплинирани. Те влязоха в една серпантина с разходи, с изтегляне непрекъснато на заеми, самоопределиха се като лява партия и счупиха този консенсус в българското общество. И обстановката, в която се намираме, е резултат на това. Не може да продължава до безспир. Ние не може да теглим непрекъснато заеми, с които да загробваме децата си и внуците си, и прочие, би трябвало да се постави точка. Но сме отворени за спор. Може господин Василев и неговите сътрудници да имат някакъв хитроумен метод от кое място ще вземат тези пари. Готови сме да седнем на масата, да чуем техните причини и да реализираме единодушие. И поставяме всички старания за това. Имайте поради – при започване на Народното събрание на нас не ни беше допустимо да си приказваме между тях в коридорите на Народното събрание като се срещнем.

Сериозно? Чак до такава степен ли?

В момента това е всекидневие. Всеки ден водачите на парламентарните групи дружно разискват на председателски съвет, реализираме непрекъснато единодушие по огромните тематики. Т.е. муден прогрес има, въпросът е ще стигне ли, разсъдъкът ще надделее ли преди по този начин да се каже да стигнем до рулетката на мандатите.

Всички българи се надяват, тъй като всички желаят непоклатимост, а пък разпределението е такова, каквото е – това са гласовете на българските жители. Така че ще би трябвало да намерите метод да се разберете. Финално изречение – оптимист ли сте в действителност?

Хората, които се занимават с политика, постоянно са оптимисти. Аз до неотдавна бях черноглед, само че последните дни виждам някакво пробуждане, виждам процеси, които текат в " Продължаваме промяната “. " Демократична България “ за жал са се трансформирали в някаква сянка на " Продължаваме промяната “, те чакат от там знак, независимо няма да вземат някакво решение. Така че тези процеси са обнадеждаващи. Това, което е значимо сега, е да се сложи интереса на обществото, на нацията над партийния интерес, колкото и да е мъчно. Имайте поради, в случай че смятате, че в ГЕРБ-СДС не се чуват " Дайте да отидем на нови избори, дайте да такова “…

Виждаме, че е мъчно, да.

Чува се непрекъснато, само че ние сме споделили: всичко ще създадем и ще създадем най-големите жертви. Сега фактът, че Бойко Борисов, който безспорно е най-опитният политически човек в България, се е отдръпнал като претендент за министър-председател, от Народното събрание се отдръпна и така нататък, е огромна жертва, никой различен не я е направил. Не знам дали това се схваща. Някак си обществото привикна с тази мисъл, че Борисов не е претендентът за министър председател, че Борисов не е в Народното събрание, че той не води диалозите, стои на назад във времето, само че това е жертва от една партия, от един политически водач. Никой различен не я прави. Казвам, че сме в положение да стигнем до края по този начин, че пътят на евентуалните ни сътрудници да бъде пай, да бъде по-лесен да го минат, само че въпреки всичко и те би трябвало да създадат някакви крачки. Не ги ли създадат, ще бъдат осъдени. Българското общество – и това съгласно мен е доста значимо да се разбере – мина интервала на борба, мина интервала, в който омразата хранеше и даваше гласоподаватели и даваше публично доверие. Партиите, които не схванаха, че този интервал мина, си отидоха. Това се случи с Мая Манолова и нейните " Мутри вън! “, това се случи и с " ИТН “. Това ще се случи и с партиите, които в тоя парламент вероятно, не дай си боже, не схванат какво им сподели гласоподавателят и ни закарат още веднъж до урните.

Благодаря ви за това присъединяване в предаването " Това е България “ на Радио " Фокус “.



Ева БРАНИМИРОВА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР