, паднал с парапланер в района на Централна Стара планина

...
</TD
>, паднал с парапланер в района на Централна Стара планина
Коментари Харесай

Повече от драматична е била ситуацията, пациентите вече са в Пловдив

, паднал с парапланер в региона на Централна Стара планина над Карлово. Тъй като в региона няма покритие на мобилните телефони, дежурният в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската избавителна работа (ПСС) при БЧК, локализира мястото на случая през изпратените от системата на " Гармин " координати и изпраща до потърпевшия питане за неговото положение.

След като схваща, че парапланеристът е в схващане, без открити фрактури, само че не може да се движи, незабавно предава случая на отряда в Карлово. Организирана е избавителна акция, в която се включват 9 планински спасители от отрядите в Карлово и Сопот.

Поради отдалечеността на мястото на случая и хипотетичното тежко положение на потърпевшия, е взето решение да бъде задействана процедурата през Групово дело ПБЗН – Министерство на вътрешните работи и към 15.00 ч. от авиобаза Крумово излетява хеликоптер " Кугар “ със задача да открие, изтегля и транспортира потърпевшия до УМБАЛ " Свети Георги " Пловдив. Предупредени са и компаниите, организиращи полети с парапланер в региона, да прекратят излитанията.

По същото време през системата за незабавни повиквания 112 е получен сигнал за втори парапланерист, също английски жител, паднал в дере над горския пояс покрай х. Равнец. Той е в схващане и може да се движи, само че изпитва мощни болки. След като го предизвестява да остане на място и да чака помощ, дежурният в ЦДП се свързва с отряда на ПСС в Калофер, откъдето провеждат втора акция. Петима планински спасители от Калофер и Карлово се насочат към мястото на случая.

Междувременно хеликоптерът доближава до първия потърпевш и допустимо най-бързо го транспортира до УМБАЛ " Свети Георги “, като за кацане, се постанова да бъде употребен паркингът на болничното заведение. Импровизираната площадка е отцепена от чиновници на Министерство на вътрешните работи, с цел да се подсигурява сигурността на жителите и в 16.20 ч. потърпевшият е предаден на очакващия го екип за незабавна помощ.

Тъй като положението на втория потърпевш също е съществено, съвсем незабавно след кацането на вертолета в базата, е решено да се извърши и втори полет. В 17.05 ч. вторият екипаж към този момент е във въздуха.

Въпреки огромна надморска височина, мощни пориви напразно, непрестанна турбуленция, с мощни низходящи потоци, кръстосан релеф екипажите се оправят сполучливо и вторият потърпевш също е превозен до УМБАЛ " Свети Георги ".

ПСС при БЧК благодари на началника на защитата на РБългария, Групово дело ПБЗН – Министерство на вътрешните работи, МО, на командира на авиобаза Крумово, на екипажите на хеликоптера и планинските спасители, взели участие в акциите, за положените старания и отличната организация, оповестиха от ПСС.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР