Отново у нас задържаха мигранти. 40 мъже от Афганистан бяха

...
</TD
>Отново у нас задържаха мигранти. 40 мъже от Афганистан бяха
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Новото споразумение на ЕС за мигрантите поставя България в неясна ситуация

Отново у нас задържаха мигранти. 40 мъже от Афганистан бяха открити в бус, който служителите на реда спрели за рутинна инспекция на автомагистрала " Тракия “. Задържан беше водача – 23-годишен български жител. Той твърди обаче, че не знаел за мигрантите в буса, карал по молба на собствен другар по маршрута Велико Търново – София, с цел да остави буса в сервиз. Други 23 незаконни мигранти бяха арестувани няколко часа по-късно в региона на Нови Искър, а още други 37 души от Сирия бяха задържани пък в столичния квартал " Горна баня “. А през вчерашния ден 46 незаконни мигранти бяха арестувани в къщата в село Кокаляне край София. Оказа се, че притежателят е отдал парцел чартърен, само че наемателите са оповестили подправени данни в контракта за наем. Полицията ги търси. Мигрантите стана ясно, че са от Мароко, Пакистан и Сирия, част от тях – малолетни. Според източници на Българска национална телевизия, при следствието на канал за трафик проверяващите попаднали на подготовката на хранилище за мигранти край столицата. Може ли да чакаме потокът на мигранти през лятото още да се усили? 

Тихомир Безлов - основен специалист стратегия " Сигурност " в Центъра за проучване на демокрацията, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

 

Дебне ли ни заплаха и обстановката разграничава ли се отпреди? Виждаме, все по-често български уредници, български водачи биват залавяни.

Темата какво тъкмо се случва и какви са рисковете сега е много дълга тематика. Обикновено лятно време потокът на имигранти внезапно се усилва. Така беше предходната и по-миналата година. Сега ще забележим дали ще създадем връх този година, тъй като първичните данни посочваха, че има спад по отношение на 2022 година, само че последните залавяния в границите на 4-5 дни демонстрират рекордна седмица от началото на годината. Има разнообразни аспекти на тематиката на противозаконна миграция и надлежно държанието на България и на българските служби, на българските институции. Имайте поради следното, което съгласно мен е най-важното и което би трябвало да се знае – че вие, като ги заловите тези мигранти, противозаконни мигранти, вие ще ги заведете първо в Дирекция " Миграция “, те надлежно ще ги записват, ще им вземат биометрия, по-късно ще ги заведем в центровете на Държавната организация за бежанците. Но от този миг нататък това, което ще се случи сред четири-пет дни и две седмици, тези хора ще изоставен още веднъж центровете, тъй като центровете са от свободен вид и може свободно да се напуща. И в случай че погледнете данните за предходната година, към 20 000 противозаконни мигранти, които са подали молба за статут, почти 16 000 от молбите са прекъснати, тъй като хората просто ги няма към този момент в България.

А тъй като тези центрове са от свободен вид? Може ли да наподобяват нещата по различен метод, в случай че не са?

Това е огромният проблем, тъй като предходната година беше една доста тежка година от позиция на Министерство на вътрешните работи, тъй като имаше пет починали служители на реда при разнообразни произшествия, в това число и убит служител на реда. Имаше многочислени гонки с рейсове, камиони, леки коли, в това число вътре в градовете, какъвто беше казусът в Бургас няколко пъти. Имаше сходен случай в Бургас, където задържаха камион с към 70 мигранти сред " Меден рудник “ и центъра на града. Така че поражда въпросът за какво се вършат старания да ги задържаме тези противозаконни мигранти, в случай че ние ги завеждаме в тези центрове и те просто си потеглят. И отговорът на този въпрос е, че ние няма по какъв начин да ги затворим тези хора, в случай че те търсят леговище. Такава е общата европейска политика. Разбира се, ние бихме могли да имаме национални специфики, да кажем да ги задържаме в някакви центрове, в които е лимитирано излизането, само че това става внезапно доста скъпо.

Всичко опира до пари още веднъж.

Да. И ние сме в един подобен абсурд: От една страна, от нас се изисква да пазим европейските граници, въпреки това, ние би трябвало да вършим някакви разноски, да кажем да поддържаме така наречен ограда и надлежно системата за предизвестие, камери, датчици и така нататък

Г-н Безлов, доста постоянно обаче сте казвал, че има разлика сред трафика на хора и каналджийството, несъмнено, и че върха никой не го закача. Т.е. вероятно се залавят единствено водачи и хазаите, които ще приютят вероятно мигрантите.

Да, това е дълга тематика, по какъв начин работят тези мрежи за прекачване на противозаконни мигранти. 

Можем в този момент да разбираем разликата, да кажем каква е, сред трафика на хора и каналджийство.

За трафик приказваме, когато нормално лицето, което бива трафикирано в страната в или отвън страната, нормално бива експлоатирано. Има разнообразни употреби – полово, което е най-популярното, нормално обвързвано с проституция. Имате трудовата употреба – много огромна тематика, тъй като в това число наши сънародници в Западна Европа работят под някакви форми на насила. Така че трафикът нормално е обвързван с това, че дали ще е проведена незаконна група, или обособени престъпни причинители, нормално получават полза от лицето, което е трафикирано. При каналджийството връзките са доста по-прости. Става дума за превеждане на лицето през национални граници против някакво възнаграждение или някаква изгода. Така че това, което разясняваме сега – приказваме главно за каналджийство, т.е. това са мигранти от страни отвън Европейския съюз, които се пробват да доближат Западна Европа, като минават в тази ситуация през Балканите. България е една от входните точки на Балканите, с изключение на Гърция и Кипър. Сега има, несъмнено, и разнообразни специфики на каналджийството, само че това, което ни се случва в България от 2013 година, вследствие на тази рецесия първо в Сирия, като цяло в района, имаме един подобен резистентен поток, който през времето се променяше. Голямата рецесия беше 2015 година Сега още веднъж това, което се случва – имаме доста огромен брой хора, които минават през страната ни. И съпоставят потока от 2022 година с интервала 2015-2016 година

Очевидно България сама надали би могла да реши този проблем. Към кого съгласно вас би трябвало да се обърнем, тъй като явно сама не би могла да реши този проблем или тези проблеми?

Коментирахме, че тематиката за третирането на противозаконната миграция е европейска тематика, на Европейския съюз. И предходната година в действителност това, което се случи, ветото, което България и Румъния получиха от Австрия и Холандия, главната причина беше, че Австрия искаше промяна в европейските правила по отношение на противозаконната миграция. И нейното изискване беше, че тя няма да отстрани ветото си, до момента в който не бъде реализирано някакво съглашение. Сега, преди седмица и нещо, имаше първите известия, че е достигнато до някаква рамка на такова съглашение, по какъв начин тъкмо ще се третират, какво ще се случи с Дъблинското съглашение, респективно с Шенгенското съглашение, което също на процедура не действа вследствие на тази рецесия. Едно от настояванията на Австрия беше, че казусът с Шенгенското съглашение – че доста страни престават да го съблюдават, тъй като се считат застрашени. В случая с Австрия беше казусът, че Германия прави граничен надзор на границата с Австрия. Така че тематиката за нови правила, нови съглашения, свързани с противозаконната миграция, са на дневен ред. Изключително комплицирани договаряния вървят и част от аргументите са, че стартира една смяна в настройките в Западна Европа. Едно от нещата, които се случиха – че миграцията провокира вълна от извоювани избори от десни партии, като се стартира от Италия и Швеция, в Гърция завоюва дясна партия.

Ако погледнем обстановката у нас, господин Безлов, и целите на новия силов министър, виждате ли в тях взор към тези проблеми вие?

Имаше коментар от страна на министър, че новото съглашение слага България в една много неразбираема обстановка, и то по тая причина, доколкото разбирам, и гласоподава " въздържал се “ на европейската среща. Проблемът с неяснотата на обстановката е, че има такива процедури, които не е ясно по какъв начин ще се развият. Например, страните, които не желаят да одобряват мигранти, би трябвало да заплащат на страните, които са приели, и се приказва да кажем за сума от 20 000 годишно, което би трябвало да се заплаща на мигрант. Един от най-проблемните моменти в новото съглашение – нуждата мигрантите да могат да не напущат лагерите и центровете.

Това, което и ние с вас говорихме.

Което коментирахме. Което би основало доста огромен проблем примерно за страни като България, тъй като в случай че вие извършите усложнена процедура с защита, с ограничавания за българските центрове, вие доста бързо ще ги напълните. Защото в случай че погледнете формалните цифри на арестуваните мигранти за предходната година, те са 18 000 индивида, а местата в центровете за бежанци на Дирекция " Миграция “ са някъде към 5-6 хиляди. Т.е. в случай че пък прибавите и така наречен нерегистрирана миграция, тъй като това, което виждаме от статистиката на " Гранична полиция “, е, че за предходната година почти към половината противозаконни мигранти имат единствено регистрация в AFIS, т.е. това е биометрия, което значи, че те са стигнали до западната граница, до изхода от България, без да са арестувани нито на турската граница, нито навътре в страната. И това ни дава съображение да мислим, че мигрантите, които са минали, евентуално са двойно повече и тази догадка, че са най-малко двойно повече, се удостоверява от австрийските данни за хората, които нямат биометрия в Австрия. Разбира се, един от разногласията беше, че австрийците преувеличаваха доста броя на противозаконните мигранти, които са минавали през България, само че от техните данни, от нашите почти бихме могли да твърдим, че приказваме за 50%, двойно повече мигранти в действителност.

Но както виждаме, и казусът в Кокаляне. Наемат към този момент парцели чартърен, с цел да се настанят…

Да, това е остаряла техника, от доста от дълго време се прави. Ясно е, че вие се опитате да намалите риска си, като употребявате непознати документи, пробвате се да употребявате непознат парцел. Това е обикновено. Това, което беше предходната година, и допускам, че и тази година още веднъж ще стартира да се случва, и беше друго по отношение на 2015-2016 година – предходната рецесия, беше, че има голям брой непознати жители, които вземат участие в превозване на мигранти, в укриване на мигранти, като цяло част от тези каналджийски мрежи, мощно затруднява българските правоохранителни органи. Защото изключително през летния интервал имате голям брой чужденци, които минават през страната и употребяват страната за туризъм, и така нататък И защото методът, по който към този момент работят новите каналджийски мрежи, е, че се употребяват на първо място мобилни приложения, то правеше извънредно комплицирано и продължава да прави извънредно комплицирано следенето на връзките сред мигрантите, надлежно опцията да притегляте хора, които дори нямат някакви престъпни прояви, и ги притегляте с тези мрежа, и да плащате за услуги.

Услугата става доста по-евтина, тъй като имате доста повече хора, които вземат участие.

Г-н Безлов, при започване на диалога загатнах за това, че през вчерашния ден при едно от следствията на канал за трафик проверяващите попадат на подготовка на хранилище за мигранти край столицата. Имате ли някаква информация вие по-специално по отношение на това, на което се натъкват проверяващите служители на реда – подготовка на хранилище за мигранти край столицата? Може би не е единственото, може би у нас има още такива.

Като имате поради днешните и вчерашните арестувания на противозаконни мигранти, може да видите за какъв важен поток от хора приказваме. Още от началото на тези процеси в 2013 година София беше съществена точка за напредване. Обикновено след прекосяването през София се отиваше към втората точка, в смисъл западна граница. Мисля, че има десетки, може би стотици даже арестувания в София, в това число в жилища, къщи в покрайнините на София, тъй че това не е нещо доста изключително особено, така наречен депа или квартири за противозаконни мигранти.

Може би има в действителност доста други проблеми, които би трябвало да се решат на европейско равнище, на страните в Европейския съюз. Постоянно стават произшествия, виждаме, и у нас. Трябва ли да споделяме малко по-задълбочено със своите съседи и на първо място може би с Турция и Сърбия?

Стига да желаят нашите съседи, тъй като всеки има своите ползи. Примерно, през разнообразни интервали имаме разнообразни имахме проблеми с Турция във връзка с противозаконната миграция сред 2013 и да кажем 2016 година След това с цената надлежно на политически взаимни отстъпки съгласно мен успяхме да реализираме една бих споделил значима смяна в държанието на Турция. Тогава Турция построи специфични линии за надзор в европейската част на Турция и миграционните потоци спаднаха до равнището отпреди 2013 година Имахме в интервала 2017-2018 година по 2000 индивида на годината. Ситуацията още веднъж се промени, по време на пандемията имаше повишаване на мигрантите, които минаваха през България, идвайки от Турция, и 2021 година имаше към този момент внезапен скок с първите моменти на намаляване на пандемията, и 2022 година е рекордна, тя е сравнима с 2016 година да вземем за пример. В момента отново е много забавна обстановката след застралването на български граничар на българо-турската граница.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР