Основният проблем е планирането на добив в община Русе. До

...
</TD
>Основният проблем е планирането на добив в община Русе. До
Коментари Харесай

Ловец на трюфели от протеста в Русе: Плащаме си тук, но не можем да влезем в гората

" Основният проблем е планирането на рандеман в община Русе. До момента няма плануван рандеман в общината, което ни спъва директно да си правим активността, за която плащаме всеки месец таксата от 200 лева ". Това сподели Валентин Димитров - " ловджия на трюфели " на митинга на група търсачи на трюфели, почнал тази заран пред постройката на Държавното ловно стопанство " Дунав " в Русе в израз на  неодобрение.

Студеното време и дъждът не стопираха протестиращите, които настояха за незабавни законови промени, които да осигурат равни права на всички в сектора.

" В момента плащаме, а не можем да влезем в гората, тъй като няма плануван рандеман на недървесни горски артикули ", сподели още ловецът пред Българска национална телевизия.

" Ловецът на трюфели " настоя да бъде направен " плаващ календар " за изкупуване на трюфели. По думите му това би решило огромна част от проблемите им в сектора.

" Това е един от главните ни проблеми, който в случай че не се реши, браншът ни ще се затрие рано или късно ", добави Валентин Димитров.

" Сега настоящият закон всеобщо хората считат, че не е сполучлив за работа и желаят или да се анулира, или желаят изменение и допълнение към него, което да ни уреди работата. Значи, сега плащаме таксите предходния месец за идващия, а ние не знаем действително въобще, дали ще има какво да берем и въобще дали ще платим за нещо, което можем да го правим, това е ".

Димитров, уточни, че " най-важното е таксата, която плащаме за месец да важи за цялата територия на България, а не както до момента за всяка община.

" Плащаме си в Русе, само че нямаме право да влезем в никоя гора ".

Елеонора Терзиева изиска " равноправни права ".

" Искаме да можем да вървим свободно, настояваме да имаме някаква отбрана за тази гора, от страна на горски чиновници, тъй като имаме доста огромен проблем с недобросъвестните събирачи на трюфели, които влизат в горите, с тармъци, с мотики ".
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР