Общинските съветници от групата на ВМРО-БНД“ в Общинския съвет в

...
</TD
>Общинските съветници от групата на ВМРО-БНД“ в Общинския съвет в
Коментари Харесай

Общинските съветници от ВМРО в Пловдив със специално предложение за българите в Северна Македония

Общинските съветници от групата на " ВМРО-БНД “ в Общинския съвет в Пловдив с предложение по отношение на приемане на декларация за предприемане от страна на Република България на ограничения по запазване на правата на българските жители и жителите с българско съзнание в Република Северна Македония и участието на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Ето целия текст за декларацията:

Съгласно чл.21, ал.2 от ЗМСМА в осъществяване на своите пълномощия Общинският съвет приема правилници, наредби, указания, решения, заявления и обръщения. Като орган на локално самоуправление Общинският съвет следва да бъде изразител на публичното мнение по разнообразни вътрешни и външнополитически настоящи събития. 

Безспорно през последните години една от най-коментираните външнополитически тематики е тази за участието на Република Северна Македония в Европейския съюз. Отношенията сред двете страни през последните години минаха през разнообразни етапи – от сключване на контракт за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни до осъществяване на откровена антибългарска политика от северномакедонската страна, която продължава с цялостна мощ и към сегашния миг. 

С оглед провежданата антибългарска политика и откровените исторически неистини, които се тиражират от северномакедонската страна, Република България би трябвало да  втвърди позицията си към Република Северна Македония и да отстоява ясно българския народен интерес. 

С оглед гореизложеното и на съображение член 46, алинея 3 от Правилника за организацията и активността на Общински съвет – Пловдив, неговите комисии и взаимоотношението му с общинската администрация, предлагаме Общински съвет – Пловдив да вземе следното

Р Е Ш Е Н И Е

На съображение член 21, алинея 2 от ЗМСМА и съгласно Правилника за организацията на Общински съвет – Пловдив, неговите комисии и взаимоотношението му с общинската администрация, Общински съвет – Пловдив РЕШИ:

Приема декларация относно предприемане от страна на Република България на ограничения по запазване на правата на българските жители и жителите с българско съзнание в Република Северна Македония и участието на Република Северна Македония в Европейския съюз, както следва:

 

​​​​​ДЕКЛАРАЦИЯ

​Ние, общинските съветници в Община Пловдив, 

​Призоваваме Президентството на Република България,  Народното заседание и Министерския съвет на Република България да се придържат прецизно към Рамковата позиция по повод участието на районен съд Македония в Европейски Съюз и декларацията, призната единомислещо от 44-ото Народно заседание, както и към поетите от двете страни задължения по пътя на Република Северна Македония по присъединение като страна-член на Европейски Съюз, залегнали  в двустранния протокол по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година.

​През последните седмици заканите против българи в РСМ се ускориха. В Охрид това е единствено третият сходен случай. Първо бяха счупени прозорците на офиса на клуб " Цар Борис III “, след това бе стреляно с револвер по него, а в този момент е пребит и негов активист-българинът Християн Пендиков, на 22 години. Агресията на антибългарските среди в Северна Македония се изостри, насърчавана намерено от публични политически среди в Скопие.

​За нас, като представители на българското общество в локалната власт, е изцяло неприемливо едностранното нарушение на признатите гореспоменати нормативни документи от страна на районен съд Македония към жители на Република България. За следващ път, след десетилетията на репресии и гонения над хората с българско съзнание в Македония, след целенасочената замяна на историята, целенасочената  пропаганда в учебните заведения и по медиите от другата страна на границата, през днешния ден ставаме още веднъж очевидци на нещо извънредно рисково за евроатлантическия път, по който  РС Македония реши да поеме.

​Въпреки контракта за добросъседство и поетите задължения от страна на Република Северна Македония,  в страната не се приключват другите форми на " диалект на омразата “ във връзка с България и на локалните жители с българско съзнание, в това число и в медиите. Ставаме очевидци на редовно  поругаване на български културни клубове в Република Северна Македония, систематични гонения, репресии и побои над жители, определящи се като българи. Още по-притеснително е последните изявления на високопоставени политици в  Република Северна Македония поради хрумвания да се лимитират права на български жители за прекосяване на държавните граници с югозападната ни съседка по дискриминационни и неразбираеми за нас критерии- по политически убеждения и национално самоопределяне.

​Ето за какво ние, общинските съветници в Общински съвет – Пловдив, считаме, че прибързаната поддръжка за еврочленство на Република Северна Македония не е обективна пред ориста на тези, които се бориха и умираха с българското име на уста. Несъстоятелна е и предвид на националния ни интерес. И не е нужно. Нужно е Скопие да признае историческата истина, а тя е една: най-малко доникъде на предишния век думите българин и македонец са синоними и няма никакво подозрение какво е етническото схващане на голямата част от народа в географската област Македония. И през днешния ден немалка част от жителите на Северна Македония са запазили българско схващане или фамилен спомен. И техните права и достолепие следва да се зачитат. 

​Повече от 120 хиляди македонци са получили българско поданство, доказвайки българския си генезис. В същото време едвам малко над 3 хиляди са се осмелили да се заявяват като българи при преброяването там, което е също доста явен знак за пълзящия наказателен държавен уред. Прогресивната агитация е пагубна и тя не стопира да работи против българския народен интерес. За страдание обаче това към този момент се случва и с дейното деяние и безучастие на българската страна, което за нас би било национално изменничество.

​Апелираме към българските институции в лицето на Народното събрание, Министерски съвет и Президентството на Република България да подхващат всички вероятни, вменени от интернационалното право дейности да защитят интереса на българските жители във връзка с дискриминационната и репресивна политика в Република Северна Македония във връзка с българските жители и тези национално самоопределящи се като такива.

Вносители: Димчо Петров, Стефан Послийски, Владимир Кисьов, Иван Црънчев
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР