Обща кауза обедини председателите на местните парламенти от тринадесетте общини

...
</TD
>Обща кауза обедини председателите на местните парламенти от тринадесетте общини
Коментари Харесай

Всички бургаски общини размахаха пръст на концесионера на летището в Бургас

Обща идея сплоти ръководителите на локалните парламенти от тринадесетте общини в област Бургас. Те са Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево. Председателите изготвиха взаимна декларация, която изпращат до Народното събрание и Министерски съвет.

В нея всички те желаят незабавно преразглеждане на изискванията на концесията за Летище Бургас и отбрана на правото за работа, приходи, развиване и стопански напредък за жителите на региона.

" Ние, ръководителите на общинските препоръки от тринадесетте общини на територията на област Бургас, единомислещо показваме острото си противоречие по повод ръководството на Летище Бургас от летищния оператор " Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД.

В последните 20 години на територията на област Бургас, локалната власт поставя изключителни и целенасочени старания за обезпечаване на нужната инфраструктура, транспортна съгласуваност, бизнес климат, вложения и прочие, които да затвърдят позициите на района като туристически. За интереса и действителната изгода от положените старания недвусмислено и изрично приказва броят на туристите, които летището в Бургас посрещна през 2018 и 2019 година – 3,3 млн. и 2,85 млн. пасажери. За съпоставяне, през същия интервал във Варна броят им е 2,2 млн. и 2 млн. Тези цифри, осъществени в границите на летен сезон, демонстрират туристическия капацитет на област Бургас и повода туризмът да бъде главен стопански бранш и занаят за забележителна част от нашите съграждани. Цитираните цифри са и контрапункт на мнението, изразено от летищния оператор в границите на туристически конгрес, извършен в гр. Бургас, че Южното Черноморие не е задоволително атрактивно за туристите.

Положителните трендове от 2018 и 2019 година към днешна дата са с противоположен знак. Проведени са многократни работни срещи, в които концесионерът заявяваше воля за разширение на дестинациите и обезпечаване на полети отвън летния сезон. В продължение на 6 години общините в района отделят средства, с цел да субсидират целогодишни полети до Летище  Бургас. Въпреки всички тези старания,  самолетните компании се пренасочват към Летище Варна. На процедура, през есенно-зимния интервал от бургаското летище не се реализират полети. Негативите от липса на пасажери се понасят от всички наши съграждани. Ситуацията се утежнява в допълнение и по отношение на плануваните поправки, които още един път ще лимитират опцията за реализация на полети. Вратата за милиони туристи към Югоизточна България е затворена! От това губим всички! Руши се имидж, разрушават се бизнеси, лишава се занаят, излъчен от генерации! “, написа в декларацията.

Председателите на локалните парламенти показват, че през последните десетилетия поредните политики на бургаските общини са ориентирани към развиване на единствено на морския туризъм, само че също по този начин и на културния – доказателство са целогодишните музикални фестивали с присъединяване на международни изпълнители; спортния – организират се шампионати с интернационално наличие – Бургаският залив е все по-привлекателно място за актуалните водни спортове; привличането на задгранични студенти чрез  разкриването на атрактивни специалности, предлагани от университетите с одобрени обичаи и качествени преподаватели. В Бургас е построена голяма, съвременна и функционална спортна зала, подготвена да посрещне международни спортни събития. През последните години отвори порти и мултифункционален конгресен център, в който се организират бизнес събития и научни конгреси, което благоприятства развиването и на конгресния туризъм.

" В интерес на жителите на област Бургас и на прилежащите области от Югоизточна България, в полза на страната ни, настояваме за незабавно преразглеждане на изискванията на концесията и отбрана на правото за работа, приходи, развиване и стопански напредък.

В умозаключение, изрично, от свое име и от името на нашите съграждани, заявяваме, че сме извънредно горди с всички естествени, исторически и културни дадености на Южното Черноморие и общините в региона, с гостоприемството, силата и  трудолюбието на локалните хора “, се споделя още в декларацията.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР