Областният управител на Пловдив обяви търг за продажба на държавен

...
</TD
>Областният управител на Пловдив обяви търг за продажба на държавен
Коментари Харесай

Заможни хора със скъпи коли се облизват за държавен имот край Пловдив

Областният шеф на Пловдив разгласи търг за продажба на държавен парцел в землището на село Катуница и го приключи ден преди провеждането му, съобщи кореспондент на  Plovdiv24.bg .

Търгът е разгласен в електронната платформа за продажба на парцели - държавна благосъстоятелност и трябваше да се организира на 7 февруари 2023 година Предвиденият за продажба терен е с площ 811 419 квадратни метра, при начална тръжна цена 243 425 лева без ДДС и стъпка за наддаване 20 000 лева без Данък добавена стойност. Няколко евентуални купувачи даже са правили оглед на място. 

Територията е със статут за земеделска активност, само че съставлява изоставена орна земя от Х категория. Имотът попада в Защитена зона BG0000194 " Река чая ", околност " Мандрата " на село Катуница, оповестена със Заповед № РД-688/25.05.2020 година на Министъра на околната среда и водите, Решение №122/02.03.2007 година на Министерски съвет, изменено с Решение №52/05.02.2008 година на Министерски съвет, поради Решение на Комисията 2009/93/ЕО от 12 декември 2008 година за приемане според Директива 92/43/ЕИО на Съвета на втори обновен лист на териториите от голяма важност за Общността в континенталния биогеографски район /нотифицирано под номер С (2008) 8039)/.

В хода на административната процедура е установено, че за законосъобразното му осъществяване са нужни основни промени на оповестените условия заради открит пропуск в дадените в тръжните документи инструкции, което води до неспособност за участниците да попълнят правилно документите си при равни условия.

Установено е, че в напътствията няма точни и правилни инструкции към участниците за попълването на декларацията за липса на спор на ползи, което е довело до дуалност при тълкуването на същите. Това обстоятелство основава опция и причина за опорочаване на тръжната процедура при нейното продължение, както и отстрани опциите за основаване на конкурентна среда при равни условия за всички участници.

Пропускът не е установен навреме в процеса на подготовка на тръжната документи и не може да бъде преодолян, което прави провеждането на търга невероятно.

Другият пропуск е, че в документите липсва задоволителна конкретизация по отношение на характерния режим на парцел, попадащ в " предпазена зона ", както и експлицитните забрани за осъществяването на избрани действия, които са свързани със основни ограничавания при упражняването на правото на благосъстоятелност в цялостния му размер. Това от своя страна е основало неспособност участниците в търга годно да обективират волята си за потенциалното придобиване на правото на благосъстоятелност върху парцела, при изискванията на рестриктивните мерки, произлизащи от статута му на " Защитена зона " по смисъла на Закона за биологичното многообразие.

Допреди няколко в този държавен парцел се е добивал филц и пясък. В непосредствена непосредственост до него се е образувал водоем от подземните води, запълнили голяма дупка с дълбочина 30-40 метра, издълбана от немски багери. Според закона, водата е държавна благосъстоятелност, а земята под нея - общинска, описа кметът на Катуница Красимир Юруков.

След прекъсване на добива на инертни материали територията е сепарирана със земен насип, само че земята е унищожена. Била е дадена за 5 години посредством община Садово на кметството в Катуница да поддържа терена. В края на октомври 2022 година две представителки на регионалната администрация връчили на кмета решение на регионалния шеф за изземването. В следствие е разгласен и самият търг. Заможни хора със скъпи коли са били на огледи на място, удостовери Юруков.

Защо някой би показал интерес към унищожена земеделска земя? Имотът не може да се употребява по предопределение, тъй като попада в НАТУРА 2000. В предпазените зони има възбрана за редица действия, само че пък може да осъществят други. Тук може умерено да се направи фотоволтаичен парк, още повече, че напълно близо има трафопост на EVN.

" Ако беше общинска тази земя, нямаше да я продадем. С кмета на община Садово Димитър Здравков, с който караме трети мандат, имаме решение да не се продава общинска земя. Даваме чартърен и подкрепяме нашите стопани. 12 обитаеми места сме в общината, във всички е по този начин " - разяснява кметът на Катуница.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР