Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за

...
</TD
>Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за
Коментари Харесай

Над 1 млрд. лв. е загубила икономиката ни за 1 година заради сухопътния Шенген

Над 1 милиард лв. е изгубила българската стопанска система единствено за година поради недопускането на страната ни в сухопътния Шенген. Данните показаха от Съюза на интернационалните превозвачи. Според тях най-големи са загубите на граничния контролно-пропускателен пункт Видин-Калафат. Там пропуснатият доход за бранша на година надвишава 360 млн. евро.

На пункта Русе-Гюргево загубата е по-малка, само че също притеснителна за сектора - над 147 млн. евро. През Видин – Калафат минават над 28 хиляди тежкотоварни автомобила месечно, а приблизително времето за изчакване е 16 часа.

За същия интервал през " Дунав мост “ при Русе минават над 16 хиляди тира, а изчакването е приблизително към 11 часа.

Пътят от София до Видин е към 4 часа, а чакането на граничния пункт към Румъния е най-малко най-малко едно денонощие. Това ни споделя Друми Михайлов - водач на тир от 16 години.

" Седя на паркинг или на опашката, дремя цяла нощ - 12 часа, и в идващия миг става сутринта, потеглям и заставам още 9 часа на опашката, която въобще не мърда “, споделя той пред bTV и добавя, че това се отразява много зле на работата му.

От Съюза на интернационалните превозвачи показват, че разноските за труд, които са платени от компаниите в бранша, единствено за времето на изчакване надвишават 135 млн. лв.. И реалистично одобряват, че влизането ни в сухопътен Шенген се отдалечава.

" Ясно е, че няма да стане преди конструиране на новия европарламент, автоматизирано отиваме във втората половина на годината. Трябва да има Еврокомисия “, показва Йордан Арабаджиев – изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

" Ако ви се наложи да изчакате полет над 2 часа, ще ви дадат храна и вода, а в тази ситуация никой не обезпечава на нашите водачи “, разяснява Николай Рашков – представител в работната група на Европейска комисия.

И през днешния ден на " Дунав мост “ се чака с часове. Предстои данните да бъдат показани на виновните институции и министерства, обявиха от съюза.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР