На колко градуса трябва да работи климатикът ни през зимата.

...
</TD
>На колко градуса трябва да работи климатикът ни през зимата.
Коментари Харесай

Студено ни е и надуваме климатика. Но дали е правилно?

На какъв брой градуса би трябвало да работи климатикът ни през зимата. Въпросът е повече от дебатиран всяка година, изключително по това време.

За да задоволим интереса към тематиката Plovdiv24.bg се обръща към експерти от компания за климатици, които дават скъпи препоръки за това по какъв начин да управляваме климатика си през зимата, с цел да е допустимо най-ефективен.

Повечето от нас инстинктивно гласят температурата на климатика си на повече градуса през зимата, тъй като ни е студено, и на по-малко градуси през лятото, тъй като ни е топло. Това обаче се оказва безусловно неправилно и коства повече пари за притежателя. 

Ето разпоредбите по тематиката:

" Има значение на какъв брой градуса държите климатика през зимата и лятото. Стандартна температура на климатика, която задавате на отдалеченото би трябвало да бъде настроена на към 25 градуса за изстудяване през лятото и към 18 до 20 градуса за отопление през зимата в автоматичен режим. Тези условия са подобаващи, с цел да осигурите оптималната енергийна успеваемост на вашата климатична система. Имайте поради, че тези температури допускат, че живеете в сдържан климат.

Това, което би трябвало да схванат потребителите е, че климатиците ще би трябвало да работят по-усилено, с цел да компенсират по-суровия климат. Тези, които живеят в по-топъл климат, би трябвало да настроят температурите за изстудяване на въздуха на малко по-ниски, до момента в който тези, които живеят в по-хладен климат, би трябвало да настроят нагревателя на въздуха да работи на малко по-топъл режим.

Как да настроите климатика си в режим на отопление?

Съветваме Ви да не изключвате климатика си, когато ви няма вкъщи, а да го оставите да работи на общоприетите температури, упоменати нагоре. Така ще спестите от сметките си за ток и когато се приберете, няма да влезете в студено помещение и да би трябвало климатикът ви занапред да се пробва да го затопля. Настройте климатика си на режим Heat и автоматизиран режим на вентилатора. Когато сте си вкъщи, може да повишите температурата на 22-25 градуса и да настроите вентилатора на 2-ра или 3-та степен.

Как температурните настройки въздействат на разноските?

Колкото по-усилено би трябвало да работи климатикът ви, толкоз повече електричество ще употребява. Това значи, че колкото по-ниска температурата сте задали при изстудяване и по-висока - при отопление, толкоз повече добавяте към сметката си за ток.

Климатикът духа студено, само че не и топло?

Често се случва по време на зимния сезон климатикът да стартира работа, като духа леден въздух. Причината за това е неналичието на така наречен режим “топъл старт “ на вашия климатик. Решението – изчакайте 5-10 минути, с цел да загрее компресорът. След това климатикът ви ще стартира да духа топло.

Какъв е подобаващият размер климатик за Вашия дом?

Обикновено климатикът би трябвало да има минимум 80 вата мощ на квадратен метър от стаята, която възнамерявате да климатизирате. Ако една стая е по-голяма от потенциала на климатика, тогава ще има по-малка успеваемост при управление на температурата. При такива случаи става следното - до момента в който Вашето дистанционно управление дава информация, че въздухът е надъхан да се охлади до 24°, температурата в помещението в действителност може да бъде 28°. Обратно, в случай че стаята Ви е прекомерно дребна за климатика, той ще доближи и прескочи температурата, на която сте възнамерявали да го настроите. Същото важи и когато настройвате климатика на режим за отопление.

Имайте поради и височината на тавана на зоната, която желаете да отоплявате / охлаждате. Колкото по-висок е таванът, толкоз по-мощен е климатикът, от който се нуждаете. Ако не сте сигурни от какъв размер климатик имате потребност, потърсете професионален съвет, осведомят още от klima.bg.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР