Красотата на Персия гостува за кратко в Русе с изложба,

...
</TD
>Красотата на Персия гостува за кратко в Русе с изложба,
Коментари Харесай

Изложба в Русе представя древните ирански занаяти

Красотата на Персия гостува за малко в Русе с галерия, която показа античните ирански занаяти. Експозицията, проведена от Иранския културен център в София, бе съпътстваща демонстрация към спектакъла " Шахнаме: Сказание за Зал “, който се игра в Доходното здание.

Медните съдове с изящни инкрустации и орнаменти, типични за Ориента и най-много за Иран, са основани по традициите на " каламкари “. Този поминък прави съдовете релефни, със сюжети от античните епоси и приказни птици. " Този поминък е доста остарял в Иран, участвал е в дворците на старите ирански владетели. В Персеполис са открити доста занаятчийски предмети. В актуален Иран занаятът се практикува най-много в град Исфахан, който е негово средище. Вече могат да се видят и предмети, които са влезнали като домашни използва в бита на хората, а не са единствено като произведения на изкуството “, споделя Халил Дуралиев от Иранския културен център-София.

В ръчно направения шах най-важни са инкрустациите, които са направени от разнообразни типове дървесина и метал. Това е доста трудоемно и времеемко изкуство, което стартира с подреждането на детайли, които образуват една от шарките. Подреждат се дребни пластинки, реже се на доста тънки частици и се прави цялостният детайл, след което се залепя върху разнообразни материали, описват от " РусеМедиа ". 

В емайлираните съдове доминира характерният за иранските занаяти наследник цвят. Върху белия гланц на ръка се рисуват сините детайли, които са доста фини, защото се вършат с доста тънки четчици. Практикува се също върху глина и порцелан, само че при глината основата не разрешава толкоз изящна направа.

При килимите и текстила изображенията се върша посредством щампи, направени от дървен материал. " След като се избере даденият размер на покривката, стартират да се поставят една до друга щампите и се образува цялостната шарка. Тези дребни квадратни дървени щампи се потопяват в естествени бои. Всяко едно нещо е уникат по единствено себе си. Може да си наподобяват по размери и тип, само че постоянно има разлика в детайлите “, споделя Халил Дуралиев.

Той изяснява, че това не са типичните персийски килими. Показаните в Русе са тъкани на отвесни станове и са по-номадски. Докато другите се създават по специфичен метод – там шарката и направата е доста по-фина и детайлна, тъй като е на водоравен стан и се прави с всяка една от нишките, които се втъкават или завързват на стана поотделно.

Най-известните градове в Иран, където занаятчийството е непокътнато и се предава от потомство на потомство, са Шираз и Исфахан. Майсторите се стараят да вкарат занаятите в всекидневието на хората освен като изкуство, а и в приложимост в домовете на иранците, където могат да се видят разнообразни вази, съдове за розова вода, бонбониери, захарници.Така резервират живи традициите и хубостта на античната история на Персия.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР