Журналистът Федя Яков и режисьорът Кирил Александров, посмъртно, бяха удостоени

...
</TD
>Журналистът Федя Яков и режисьорът Кирил Александров, посмъртно, бяха удостоени
Коментари Харесай

Журналист и режисьор са новите почетни граждани на голяма община в Пиринско

Журналистът Федя Яков и режисьорът Кирил Александров, посмъртно, бяха удостоени със званието " Почетен жител на Благоевград " по време на днешното постоянно съвещание на Общински съвет Благоевград, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Федя Яков е роден в село Самуилово, община Петрич през 1935 година Бил е публицист и е работил във вестниците " Пиринско дело “, " Земеделско знаме “ и " Труд “, в Радио Благоевград. Той е и първият зам. основен редактор на сборник " Струма “. Приживе има 10 издадени книги. Номинацията е за извънреден принос към културно-историческото завещание на Благоевград.

Яков е и някогашен ръководител на Окръжния съвет за просвета и на Дружеството на писателите в Благоевград.

Режисьорът Кирил Александров пък е отдал 20 години от живота си на феновете на Мелпомена, защото десетилетия е бил част от колектива на Драматичен спектакъл " Никола Вапцаров “.

Той е роден в град Пещера. Работил е в театрите в Асеновград и Габрово. В Благоевград, дружно със фамилията си, идва през 1964 година Причината е здравословни проблеми на единия му наследник.

Спектакълът му " Гоце " е първото зрелище, което бива играно в новата постройка на благоевградския спектакъл.

Александров съчетава активността си като режисьор съз зам.-председателството на Окръжния съвет за просвета. Три години е бил и шеф на държавна такса " Н. Вапцаров “. Благодарение на напъните му през 1982 година благоевградската натрупа има 10-дневно турне в прилежаща Македония и е подписан Договор за другарство и съдействие с Македонския национален спектакъл в Скопие.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР