Изложба Деца на войната“ ще бъде открита утре, 23 август,

...
</TD
>Изложба Деца на войната“ ще бъде открита утре, 23 август,
Коментари Харесай

В Русе представят млади художници от Украйна 

Изложба " Деца на войната “ ще бъде открита на следващия ден, 23 август, в 11 часа на площада пред общината. Експозицията в Русе е отдадена на Деня на Независимостта на Украйна. На откриването ще участват украинската посланичка Олеся Илащук, почетният консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков, съветникът по политически въпроси Анна Тертична.

Изложбата показва 38 произведения на млади художници от 6 до 16 години, участници в Международния фестивал на изкуствата MALYUY.UA.WAR.

Произведенията са на два фона – бял, на който са рисунки на украинските деца от 2022 година преди началото на войната, и черен, на който са произведения, основани по време на военните дейности.

Творбите са дело на деца от разнообразни краища на Украйна, които повече от година живеят под бомбардировките. Това са деца, претърпели тежка зима с непрекъснати спирания на тока и водата. Деца, които пишат домашно и четат книги под звуците на сирени. Деца, които все пак се занимават с музика, изкуство, спорт, развиват качествата си и се приготвят за живота в мирна Украйна.

Картините демонстрират войната през очите на децата, тяхната болежка и смут, както и безграничната вяра за ярко бъдеще и непоклатимата религия в Победата. В творчеството на децата се вижда, че макар тежките тествания на войната, дребните художници резервират чувството за хубостта на света в сърцата си.

Проектът се провежда от Посолството на Украйна в Република България, Почетното консулство на Украйна в град Русе, Асоциацията за развиване на интернационалните връзки ADRUM, продуцентска компания STUDIORAR под патронажа на Министерството на културата и осведомителната политика на Украйна.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР