Интервю с , зам.- кмет Култура, археология и туризъм на

...
</TD
>Интервю с , зам.- кмет Култура, археология и туризъм на
Коментари Харесай

Пламен Панов: На всеки 2 години Пловдив трябва да открива нови атракции

Интервю с, зам.- кмет " Култура, археология и туризъм " на община Пловдив, в предаването " Цветовете на Пловдив " по Радио " Фокус ", за бъдещите културни политики в европейската столица на културата.

Г-н Панов, вие сте първият определен заместник-кмет в община Пловдив след изборите. Честит втори мандат! Как оценявате свършеното от вас през миналия мандат? Каква оценка си давате персонално вие?

Аз, преди всичко, желая да благодаря на новия кмет господин, за това, че реши да гласоподава доверие на мен, с цел да продължа работата, която стартирах в границите на предишния управнически мандат. Истината е, че не бих си дал самичък оценка, оценките могат да ги дават хората, които следят моята работа, тъй като би прозвучало доста самоуверено, а аз не съм самоуверен човек. Това, което е значимо за мен, и това, което го споделям още веднъж на хората, които питат какво работим в областта на културата и туризма, ние постоянно споделяме, че зад културата и туризма стоят доста процеси.

И тези процеси се развиват и водят до своите резултати във времето. И това, което желая най-вече да се случи е, резултатите от тези процеси, които стартираха през последните 4 години, в действителност да стават все по-видими в този управнически мандат, като имаме една доста позитивна основа. Разбира се, по-високият растеж на туристите спрямо 2019 година, за което доста пъти сме си говорили с вас.

Допълнителното засищане на културния календар и програмата на Фондация “Пловдив 2019 ", само че най-много това, което ние знаем, с изключение на тази сериозна основа, която имаме като стратегия, културна стратегия, с която Пловдив разполага, доста ми се желае през този мандат нещо, което стартирахме сполучливо през предишния, а точно реализацията на плана за кино “Космос ", реализацията на плана за Античния конгрес на Филипопол от неговата южна и източна страна да се случат. Защото ние положихме огромни старания тук с екипа в сектор “Култура и туризъм " да проектираме тези два плана, да ги съгласуваме през всички инстанции, което не бе по никакъв начин лека работа.

Искам да кажа в действителност, че това са планове, които би трябвало да се осъществят в границите на два управнически мандата. Те доста мъчно могат да се случат в границите на един, просто тъй като има законови условия, които би трябвало да бъдат спазени. И несъмнено, най-важното, това са два безспорни плана, които са признати от обществеността без никаква рецензия. В смисъл, имаме  едни два подготвени плана, за които никой не може да каже неприятна дума, и те са основни за развиването на града. Отново дублирам, кино “Космос " и Античният конгрес на Филипопол.

Да, също така, нямам самообладание въпреки всичко и аз, и слушателите, може би, да разберем какво възнамерявате да подхванете в този момент, какво ново? Какви са вашите проекти за културата, туризма, археологията на Пловдив?

Това, което доста ми се желае, ние сме спечелили изборите с стратегия, която знаете, е основана на концепцията за грижа, визия и подробност. Тя е доста значима за културата, изключително като приказваме за връзки, тъй като културата се ръководи с отношение. Сега следва в околните месец-два да се одобри новият културен календар за 2024 година

Знаете, че когато спрем да го гледаме единствено като културна стратегия на Пловдив, той развива избрани политики. Много ми се желае още през тази година, част от нещата, които сме заложили в предизборната стратегия да започват своята реализация.

И ми се желае да заложим на програмата за книги и финансиране на пловдивски издания през идната година, тъй като тя е доста забавна. Иска ми се доста този съставен елемент, като част от културния календар, който финансира книги на пловдивски създатели, първо да се разшири като финансиране. И несъмнено, да се сътвори една чисто нова опция, посредством която пловдивските създатели да могат да бъдат превеждани в Европа, което е доста основно.

Представете си по какъв начин един Недялко Славов с книгата му “Хабитат ", да вземем за пример, да се преведе на британски и да се предлага в европейските книжарници в един миг. Това сега не е допустимо, имам поради не е допустимо посредством стратегиите на Община Пловдив. Но е една нова политика, която ние ще постановяваме и мисля, че още първата година ще може да бъде осъществена.

Също по този начин, с изключение на отвън кино “Космос " и форума, за които си говорихме, сега работим с екипа, и е нещо, което ще стартираме през идната година. А точно, тези тригодишни контракти за поддръжка на културните оператори. Ние към сегашния миг се движим в една, отново позитивна обстановка, в която финансирането, което даваме на културните оператори през Община Пловдив се гласоподава от едната година за другата година.

Те имат до толкоз своята надеждност, че си имат обезпечено финансиране, с цел да осъществят нещо през идната календарна година. Но в този момент ще създадем механизъм, с който ще дадем гаранция на културните оператори да имат финансиране за три години напред.

Което значи една предвидимост, значи по-добра организация на културните събития, и по-ясна стратегия за това какви известни реализатори, театрални трупи, даже, в случай че става въпрос за художници, биха пристигнали в Пловдив, през идващите три години. Която предвидимост има големи приложения за развиването на туризма.

Защото пък, когато имаме ясна стратегия за идващите три години, културните оператори умерено могат да възнамеряват това, което ще вършат. Ние ще имаме опция туристическия отрасъл да продава като пакети по-ефективно събитийния календар на града. Което значи, че всеки, който желае да пристигна в Пловдив, ще има един явен небосвод в идващите три години, т.е., ще пристигна за концерта на Х, или на изпълнителя Y, който ще се случи през 2024, или 2025, или 2026 година, и това е извънредно значимо.

Това са част от нещата, които желаеме да вършим. Много съществено внимание желаеме да обърнем на нещо, което ни направи усещане през предизборната стратегия, изключително другите партии постоянно го повдигаха като тематика - частните монументи на културата. Към сегашния миг е доста сложен механизма по който общината може да се намеси към това, да бъде добър собственик на частните обекти монументи на културата.

Това е проблем, да.

Това е огромен проблем, само че той си има своето законово измерение. В смисъл подобен, ние първо ще си приказваме доста интензивно с Министерството на културата, защото те знаем, че вършат нов закон за културното завещание, който следва да бъде импортиран. Но ние ще настояваме общините да имат, по какъв начин да кажем, развързани ръце в тази ситуация, когато могат да интервенират и да бъдат добър собственик за частните монументи.

Защото същите тези частни монументи на културата пък са част от градската среда със своите фасади. Но имаме и концепция какъв механизъм да прокараме, който да работи. Имаме една мостра, знаете програмата “Да съхраним дружно Старинен Пловдив ", която започва предишния мандат. Но тогава, поради смесената благосъстоятелност имахме избрани спънки тя да даде своите положителни резултати. Ние в този момент ще я надградим, с цел да може най-малко обектите, които са в Централна градска част, като споделям, почти 90% от паметниците на културата са в регион Централен, да може общината да интервенира и да се демонстрира като добър собственик.

Защото сега имаме един Закон за културното завещание, който споделя “Да, общината може да влезе и да направи ремонт на фасадата на избрана част от паметника на културата, след което да си търси средствата от самите притежатели ". Знаете, че това доста постоянно води до обстановка, в която са изхарчени пари на данъкоплатците обаче. В смисъл, да, имаме възобновен монумент на културата, само че общината няма ефикасен механизъм, по който може да си получи парите назад.

Но всичко това са неща, за които ние знаем и имаме решенията във времето.  И с господин, който има голямо отношение към културата и културното завещание, и той няколко пъти го декларира и през самата акция, ща работим в тази посока. И другото нещо, което е доста основно, това е нещото, което персонално господин Димитров доста съществено постанова да работим по него, е устойчивата децентрализация на културните събития в града. Защото знаете, Община Пловдив води такава политика за децентрализация.

Но ние се говорихме, че тя не е устойчива, поради неналичието на инфраструктура във всички региони на Пловдив. Впрочем, едно от нещата, които още господин Димитров като областен кмет доста спомогна, знаете Кукления спектакъл, който ще се построява в регион “Тракия ". Той беше един от виновниците, в позитивния смисъл, да има един подобаващ обект, където в бъдеще Министерство на културата и Държавен куклен спектакъл ще могат да изградят своята втора камерна зала.

Но това, което е доста значимо да продължим да оживяваме регионите на Пловдив с културни събития, само че и с съответната културна инфраструктура. Защото все още, самите културни оператори, които желаят да вършат събития в другите региони, с изключение на примерно “Северен ", където има сцена в парк “Рибница ",или в “Тракия ", където има подиуми в парк “2019 ", харчат средства за създаване на подиуми, които са краткотрайни, след което ги разглобяват, за озвучаване.

Всъщност, тук Община Пловдив може да влезе и с един добър проект в идващите четири години да сътвори нужната културна инфраструктура, която включва тези открити подиуми, театрални пространства, които да могат да се употребяват от всички. И това ще улесни процесите по възкръсване на самите региони на града. Но това, отново споделям, са единствено част от нещата, които желаеме да вършим.

Добре е, че са дълготрайни като цели, и като стратегия. Не мога да не попитам обаче, нещо по-конкретно за кино “Космос "? Какво да чакаме като периоди, като развиване на този план? Вие няколко пъти заявихте, че този мандат това ще бъде един от акцентите ви.

В момента, действително видяно не са минали и една седмица от встъпването на кмета в служба. Така, че дано да дадем нужния толеранс. Аз съм уверен, че този мандат кино “Космос " ще се случи. Защото към този момент и времето постанова реализацията на киното. Не просто като едно от наследствата, които остават от Европейска столица на културата, а и тъй като бюджетите за културно наличие в Пловдив нормативно са направени по този начин и са заложени по този начин, че те ще не престават да порастват.

И респективно, театралните пространства в града са нужни. Вярвам, нямам подозрение, че в границите на този мандат кино “Космос " ще е един от обектите, който ще се случи. Той е, подсещам, с интензивно позволение за градеж, с готова процедура по Закон за публичните поръчки (ЗОП), която може да започва във всеки един миг. Имаме всички положителни условия, с цел да може киното да стартира да се случва.

А за Небет тепе и Източната врата, ще бъде ли коледен подарък за пловдивчани този план?

През предходната седмица с ръководителя на плана си говорихме, че има някаква индикативна дата в средата на декември месец да бъде намерено Небет тепе и Източната врата. И по този начин, още веднъж можем да кажем, че имаме два нови международни туристически обекта, които ще радват туристите на града. И затвърждава нашите проекти в сектор “Култура ", които споделят, че на всеки две години Пловдив би трябвало да има нови атракции, които да притеглят туристи, с цел да можем да държим темпото високо.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР