Бюджет 2023 е по скоро да ни върне към нормалността

...
</TD
>Бюджет 2023 е по скоро да ни върне към нормалността
Коментари Харесай

Икономист: Бюджет 2023 е по скоро да ни върне към нормалността

" Бюджет 2023 е по скоро да ни върне към нормалността за това да има бюджет, в сравнение с да се търсят съответни политики. По скоро се търси основаването на непоклатимост, тъй че с бюджет 2024 и 2025 година да се организират съответни политики. В момента стабилизираме ситуацията, с цел да се стартира придвижване по позитивния тренд, който да ни изведе до Еврозоната ". Това разяснява пред БНР Васил Караиванов - икономист и учител в Стопанския факултет на СУ " Св. Климент Охридски " в изявление за БНР.

" В момента се прави бюджет като проект какъв брой доходи ще бъдат събрани и какъв брой разноски ще бъдат направени. След това обаче при самото осъществяване както може да се доближи до повече доходи, по този начин може да има и стягане във връзка с разноските, т.е. да не бъдат направени всички планувани разноски ", уточни той и акцентира, че през декември ще бъде осъществяването и реализирането на недостига. 

Идват избори - така Караиванов изясни направените отстъпки от партиите по отношение на разноските по повдигане на приходите в някои сфери.

" Ако погледнем самата сума на тези 300 млн. - те са под 1% от самия бюджет, т.е. не е някакво голямо повишаване на разходната част ", означи икономистът.

Според него може да има корекция в задачата ни за еврозоната, в случай че не се тръгне в вярната посока на структуриране на бюджетите за идващите най-малко 2-3 години, които да са с недостиг под 3%. По думите му значимо е тази година дефицитът да е в границите на 3%, само че доста по-голям ще е бюджетът за 2024 година и прогнозата за 2025 година

По-трудно би бил сбъднат контролът при смяна на ставката на Данък добавена стойност в този момент, изрече мнението си още Караиванов.

" Също не е добре от политическа позиция да се трансформират по средата на годината данъчните ставки. Ако се стартира, е трябвало да бъде първоначално или да се изчака до идващ бюджетен интервал ".
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР