Бургаският апелативен съд потвърди присъда на Окръжен съд – Сливен

...
</TD
>Бургаският апелативен съд потвърди присъда на Окръжен съд – Сливен
Коментари Харесай

Потвърдено: 19 години затвор за Орлин, заклал новото гадже на бившата си

Бургаският апелативен съд удостовери присъда на Окръжен съд – Сливен по отношение на Орлин П., приет за отговорен в това, че на 29 октомври 2021 година в гр. Сливен съзнателно умъртвил Божидар И., като убийството е осъществено с особена свирепост и преднамерено.

Подсъдимият ще търпи наказване " отнемане от независимост “ в размер на деветнадесет години при първичен " непоколебим “ режим.

От началото на 2021 година подсъдимият Орлин П. и Мария С. поддържали близки връзки. Ситуацията се трансформирала когато Мария С. почнала да се среща с Божидар И., до момента в който работела  през лятото в к.к. " Слънчев бряг “. Недоволен от развоя на събитията подсъдимият я посетил в Слънчев бряг, с цел да я уговаря да се откаже от новия си другар. Междувременно почнал да я тормози по телефона, да насочва закани за физическо принуждение към потърпевшия във Facebook, като даже заплашил с ликвидиране цялото му семейство. В продължение на дни преди съдбовната вечер подсъдимият неведнъж проследявал срещите на двойката. На 29 октомври Божидар И. спрял на автобусната спирка в гр.Сливен, изчаквайки Мария С. Вместо нея обаче, в автомобила от предната дясна врата, влезнал подсъдимият и възползвайки се от изненадата почнал незабавно да му нанася удари с ножа, който носел. Нанесъл 10 удара в лявата страна на тялото на потърпевшия, които пострадвания за няколко минути са предизвикали гибелта му.

Апелативният съд приема, че двата квалифициращи признаци на убийството - с особена свирепост и преднамерено, са потвърдени по безапелационен метод. Престъплението е авансово планувано и премислено в детайли. И съгласно движимостите лица, изготвили комплексната правосъдна психолого - психиатрична експертиза, броят и тежестта на пострадванията сочат за огромна свирепост и предпочитание за наказване и възмездие от страна на подсъдимия. Заключенията на двете правосъдни инстанции са, че от субективна страна действието е осъществено с директен предумисъл.  Причините за осъществяване закононарушението са изпитваната ревнивост от подсъдимия, демонстративното неуважение към живота на другите и  към публичните правила на държание.

" Непосредствен предмет на закононарушението е най-ценното и естествено човешко богатство - правото на живот. Обществената заплаха се завишава поради събитието, че действието е осъществено нощем, а потърпевшият по никакъв метод не е предизвикал незаконното държание на подсъдимия. Отнет е един млад живот, като потърпевшият не е имал физическата опция да се съпротивлява на дейностите на подсъдимия. “ – написа в претекстовете си въззивният съд.

Втората инстанция показва, че налагането на по-леко по мярка наказване ще бъде публично безпричинно и очевидно незаслужено, няма да способства за реализиране на задачите на двете предварителни защити - специфичната - коригиране и превъзпитание на дееца и на генералната предварителна защита – да бъде предизвестена и да се даде явен сигнал на останалата част от обществото, че подобен тип действия ще бъдат наказвани по най-строг метод, което би въздействало както предупредително, по този начин и превантивно.

При цялостната инспекция на присъдата Апелативен съд – Бургас не е открил позволени основни нарушавания на процесуалните правила и е  удостоверил първоинстанционния правосъден акт напълно като закономерен, аргументиран и обективен.

Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР