Окръжният съд в Търговище не уважи искането на защитата за

...
Окръжният съд в Търговище не уважи искането на защитата за
Коментари Харесай

Бащата на кмета на Омуртаг остава в ареста, въпреки че е кандидат за депутат

Окръжният съд в Търговище не почете настояването на отбраната за изменение или анулация на мярката за неотклонение " Задържане под стража " в по-лека на Хасан Хасанов за управление на проведена незаконна група, основана за осъществяване на закононарушения по работа.

Припомняме, че на 21 февруари тази година Окръжен съд – Търговище взе мярка за неотклонение " Задържане под стража “, във връзка с Хасанов. Съдът, като взе поради извънредно високата социална заплаха на действието, действителната заплаха обвинения да извърши друго закононарушение, както и че събраните многочислени доказателства сочат най-малкото съпричастност на обвинения в осъществяване на закононарушението, тогава реши настояването на Софийска градска прокуратура за вярно, обосновано и законосъобразно и постанови мярка за неотклонение " Задържане под стража “, която беше доказана от Апелативен съд – Варна.

На 18 април 2024 година ОСТ не почете молбата за смяна или анулация на мярката за процесуална насила като одобри, че обвиненият е арестуван за по-малко от два месеца и в този смисъл не е несъразмерен размерът на задържането под стража. Няма настъпили нови условия. Доводите за съществуването на адрес, крупна икономическа активност не опровергават съществуването на заплаха за осъществяване на противоправно деяние-влияние върху очевидци. И това определение на Оценка за съвместимост – Търговище беше доказано на 30 април 2024 година от въззивната инстанция.

На днешното правосъдно съвещание отбраната показа удостоверения, че Хасанов е вписан като претендент за депутат и претендент за член на Европейския парламент. Съдът взе поради наредбите на Изборния кодекс, според които от деня на регистрацията до оповестяване на резултатите от изборите записаните претенденти не може да бъдат арестувани или привличани като обвинени, с изключение на за осъществено закононарушение от общ темперамент и с позволение на Централната изборна комисия въз основа на стимулирано искане от основния прокурор. Тази наредба не се ползва, когато записаните претенденти са били арестувани или привлечени като обвинени преди датата на регистрация.

Регистрацията на Хасанов е надлежно на 6 и 7 май 2024 година

Данни за влошено здравословно положение на привлечения като обвинен не са изложени.

Съставът на Окръжен съд – Търговище одобри, че срокът на задържане не е несъразмерен, а публичният интерес надвива над персоналния и политическия подобен на обвинения. Всяка друга мярка за неотклонение по отношение на Хасанов би била несъответстваща в тази ситуация. По тези аргументи съдът удостовери взетата мярка за неотклонение " Задържане под стража “ по отношение на 61-годишния мъж.

Определението на Окръжен съд – Търговище предстои на обжалване и митинг в тридневен период пред Апелативен съд – Варна.

" Фокус " напомня, че кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, брат му Джафер, татко им Хасан и зам.-кметът Мехмед Мехмедов са с разнообразни ограничения за задържане по обвинявания за огранизирана незаконна група за длъжностни закононарушения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР