Администрацията на редица кметства и общини у нас предупреждават да

...
</TD
>Администрацията на редица кметства и общини у нас предупреждават да
Коментари Харесай

Внимавайте с паленето на огньове тази вечер!

Администрацията на редица кметства и общини у нас предизвестяват да се внимава с паленето на огньове довечера, на Сирни Заговезни.

Огньовете се палят за здраве и се прескачат, след това към тях се играят хора и се пеят песни. Именно поради огньовете празникът се назовава на доста места Сирни Поклади.

Много общини и кметства оповестиха специфични места за палене на огньовете. В Девня и прилежащите и села, да вземем за пример, това ще става на шест места. Ритуалите са предвождани персонално от кметовете. Дървеният материал се обезпечава също от тях. Забранено е горенето на автомобилни гуми и други мощно димящи предмети. При констатиране на нарушавания, ще бъдат налагани строги наказания. 

В другите елементи на България обичаят с паленето на огньове се назовават друго. Огньовете се прескачат за здраве и за изобилие, описа за " Фокус " Грозделина Георгиева, организатор в Регионалния етнографски музей - Пловдив. Това в предишното си е имало своето пояснение. Тези огньове се водят интервал, в който се почистват къщите, с цел да не ги атакуват мишки, гущери, бълхи, както и змии.

В някои региони, с изключение на палене на огньове, са пълнели и мехове с катран, които се въртели на високо, а посланието е едно и също - да се резервира чисто пространството, да се очисти със силата на огъня, със силата на топлината и светлината. Защото зимата е интервал на мрачевина и безпорядък, стартира преход към пролетта.

Кукерските празници, които следват и стартират от Сирница имат същото значение. Всичко това е с цел да се почисти годината, да се разгласи краят на зимата и да се възвести идването на новия живот, на пролетта. Защото пролетта носи слънце, носи земеделието, всичко се възражда отначало, откакто има храна, има и живот ", описа Георгиева.

Докато вечерните сирнишки огньове горят и осветяват с пламъците си, всички излизат на площада да изиграят последното смесено хоро.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

Внимавайте с паленето на огньове довечера, на Сирни Покладни!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР